Cultuur barbaar? Spelbreker? Of pleitbezorger voor gezondere tradities?
Niets mooier dan tradities, vind ik. Bijzonder om te zien ook hoe we toch aan onze tradities hangen. Ze schijnen ons rust, zekerheid en houvast te geven in woelige tijden. En die hebben we wel gehad, de afgelopen jaren. Als het gaat om onze voedseltradities zou ik wel graag een voorstel willen doen: waarom buigen we we ze niet om naar mooie, lekkere en ook nog eens gezonde alternatieven. Want zeg nou zelf: Als we iets te vieren hebben, is het toch eigenlijk te gek voor woorden dat we dat meestal doen met eten dat onze gezondheid en die van de aarde niet ondersteunt? Want dat is helaas toch hoe de meeste van onze feestelijke hapjes eruit zien. Waarom zou je niet gezond & lekker tegelijk doen, als dat zo makkelijk is?
Oorspronkelijke versie december 2021
Op naar groenere tradities
Ik maakte daarom het traditionele Oudjaar recept uit onze streek (spekdikken genoemd) in een gezondere vorm. Niet alleen qua ingrediënten. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht. Door de bereiding en ingrediënten van de traditionele spekdikken (ook van de meeste andere feesthapjes overigens) creëren we flinke hoeveelheden vrij radicalen. Ze worden AGEs genoemd: ze ontstaan door dierlijke eiwitten en suikers op hoge temperaturen te verhitten, te grillen, te roosteren, te bakken of te laten karamelliseren. Vrije radicalen ondermijnen onze gezondheid en immuniteit op zeer veel manieren. Ik schreef er flink wat pagina’s over in mijn nieuwe boek “Je brein vitaal”. Want wat is er veel kennis over deze vrije radicalen en onze breinvitaliteit.
En het mooiste is: als je weet hoe het zit en wat oude kooktradities los wilt laten kan iedereen in zijn eigen keuken er gewoon mee aan de slag. Op een heerlijke manier. Zelfs op Oudejaarsavond, zelfs met spekdikken. Klik hier voor mijn 'groene variant van spekdikken'.
Feestjes? Vier het leven, vier het gezond.
Dus gewoon wat veranderingen doorvoeren? Alleen samen……..kunnen we tradities ombuigen naar een gezondere variant. Anders blijven we maar hangen in de traditionele cirkel van ongezonde gewoontes. Als we iets te vieren hebben dan is het toch eigenlijk te gek voor woorden dat we dat doen met eten dat onze gezondheid en die van de aarde ondermijnt? Zie verder mijn artikel over "Voeg leven aan je etensbord en aan je jaren toe". Zeker in een tijd waarin onze veerkracht, in alle opzichten, zo op de proef wordt gesteld en ‘kosten nog moeite’ worden gespaard om uit alle crisissen te raken. Mijn voorstel zou zijn; biedt ook gezonde borrelhapjes aan. Zie mijn blog
Wie weet voel je je dan dit jaar nog een cultuurbarbaar of een spelbreker dat je een traditioneel gerecht zo veranderd. En volgend jaar? De tijd zal het leren. Mijn ervaring is dat mensen dolblij zijn als er ook gezonde feesthapjes zijn op een feestje. Zeker in periodes als december, de paasdagen of vakanties waarin we al zo vaak verleid zijn met ongezonde hapjes.
Ik wens je een fantastisch, gezond, gelukkig en veerkrachtig nieuw jaar.
(1)https://www.change.inc/advies-...
(2) https://www.wur.nl/nl/nieuws/W...
(3) lekker weten/meer aandacht voor bio. December 2020