Hoe bodemuitputting leidt tot uitputting van onze hormonen
Pesticiden en kunstmest putten niet alleen de bodem uit, maar ook onze hormonale gezondheid. Gelukkig zijn we niet machteloos en kunnen we allemaal, elke dag, bijdragen aan de vermindering van hormoonverstorende stoffen of bescherming ertegen. In deze uitgebreide longread legt Rineke Dijkinga uit hoe.
Lees verderBellis, de verwonderingsheks
Ik schreef dit sprookje naar aanleiding van de geboorte van ons eerste kleinkindje. Wat hopen wij als opa en oma dat ze opgroeit in een wereld waar het mooi leven is. Met mooie mensen, prachtige natuur, schone lucht, eerlijk voedsel en mooie landschappen. We hopen dat ze in een wereld opgroeit waar zingeving, welzijn, compassie en je eigen stem/intuïtie weer de belangrijkste drijfveren zijn. We hopen dat zij (net als alle andere kinderen) in haar leven leraren, verzorgers, zorgprofessionals en familie om haar heen krijgt zoals Bellis. Die haar bewondering en verwondering meegeven voor alles wat leeft.
Lees verderPioniersverhaal
Regeneratie en veerkacht, de basis van ons project Heerlijk Westerwolds Land
Prachtige kans om het verhaal achter ons land (als pionier van 'We are the regeneration') te mogen vertellen: "De bodem ligt aan de basis van een gezonde Aarde, maar ook aan die van onze eigen gezondheid. We zijn als mens namelijk vooral wat ons eten at. Met haar agroforestry project - waar alles draait om de ‘gezondheidswaarde per hectare’ - wil orthomoleculair en natuurgeneeskundig therapeut Rineke Dijkinga een vitaal voedselsysteem creëren. “We kunnen niet eeuwig nemen, maar moeten ook heel veel teruggeven. Dan komen we weer in evenwicht met de natuur.”Lees verder
Komkommertijd & zomerse overvloed
Het is komkommertijd. Heel Nederland ligt momenteel een beetje plat door de vakanties. Wij zijn al op vakantie geweest. En dus heb ik wat meer tijd om aan de slag te zijn met 'hamsteren' voor de herfst en winter. Dat doe ik al jaren maar deel het nu extra graag. Overal om je heen hoor je dat voedsel zo duur is. Sla daarom nu je slag: Gebruik de warme zomer om de koude winter door te komen.
Lees verderBodemuitputting is uitputting van jouw gezondheid
Deze longread van mij werd gepubliceerd door Decade of Action. We focussen zo ontzettend op stikstof dat we bijna vergeten dat er nog een heleboel andere redenen zijn waarom we over moeten stappen op regeneratieve landbouw. Bijvoorbeeld het feit dat bodemuitputting onze gezondheid uitput, waardoor we onszelf onbewust, onbedoeld en ongewild chronisch ziek eten.
Lees verderVideoportret Rineke Dijkinga voor MaatschappijWij
Zelfs eten dat we als 'gezond' bestempelen bevat steeds minder voedingsstoffen. De oorzaak? Een uitgeputte bodem. Want wat niet in de bodem zit, komt niet in ons eten terecht, en dus niet in ons lijf. Gelukkig werkt het principe ook andersom, weet Rineke Dijkinga. Zodra we kiezen voor landbouw die de bodem voedt, voeden we ook onszelf. We kunnen ons zelf en de aarde chronisch gezond eten. MaatschappijWij maakte dit videoportret.
Lees verderZomerse overvloed
Elk jaar ben ik er weer van onder de indruk: wat een eten groeit er zowel in de natuur als op het land. Teveel om op te eten. Zelfs nu we een rood fruitpluktuin zijn is er nog steeds een enorme overvloed. Gelukkig kunnen we tijdens onze trainingen de heerlijkheden aan de deelnemers voorschotelen. Twaalf van mijn favoriete zomerrecepten vind je hieronder. Verder drogen we veel! Wat een prachtige manier van bewaren is dat toch: hamsteren voor de rest van het jaar. Behalve dat het een fantastische manier is om het hele jaar rond lekker, divers en kleurrijk te eten is het ook een ideale manier om gezond eten betaalbaar te maken. Ga dus op scharrel langs markten, pluktuinen en boerderijwinkels.
Lees verderHidden hunger
Voor de gemiddelde Westerse mens is er bijna 2 x zoveel voedsel dan we dagelijks nodig hebben aan calorieën. De calorieën die we eten zijn grotendeels arm aan voedingsstoffen. Dat heeft onder andere te maken met bodemuitputting en voedsel bewerking. Bodemuitputting leidt tot 'hidden hunger' en dat kan leiden tot gezondheidsuitputting. De klachten die we hierdoor kunnen ontwikkelen lossen we op met medicijnen. Deze maken onze behoefte aan voedingsstoffen nog groter. Het voorjaar is hét moment waarop de bodemuitputting voor mij zo uitdrukkelijk zichtbaar is. Mijn zorgen erover zetten mij aan tot het schrijven van dit artikel. Lees mijn blog erover op MaatschappijWij.
Lees verderChronische stress: disbalans hormonen & neurotransmitters
Chronische stress is dé grote verstoorder van de hormoonbalans. Het kan bijdragen aan verminderde vruchtbaarheid, hogere ontstekingsgevoeligheid, verstoring van neurotransmitters en klachten van de geslachtshormonen bij zowel mannen, vrouwen als pubers. Ik schreef er een soort 'sprookje' over aan de hand van een bonte vliegenvanger die vier weken flink geagiteerd tegen het raam van mijn kantoor pikte. En daardoor zelfs geen tijd meer had voor een vrouwtje. Het is een sprookje maar gaat op voor elk mens en zijn/haar hormoonbalans. Zeker voor de mensen die zelf graag een 'nestje' willen bouwen.
Lees verderPaasdagen met (h)eerlijke tradities
Tradities zijn belangrijk. Ze vormen een soort baken in ons leven, wordt vaak gezegd. Ze geven ons rust, houvast, zorgen voor verbondenheid en identiteit. Daarom bied ik je graag een paar van mijn favoriete paasrecepten aan, gebaseerd op onze paastradities: met eieren, chocola en noten. Die heb ik wel een klein beetje veranderd, want eerlijk is eerlijk: onze tradities zien er door de jaren heen steeds overvloediger, suikerrijker en ongezonder uit. Met mijn 15 favoriete paasrecepten neem ik je in dit blog graag een klein beetje mee terug naar onze vroegere tradities.
Lees verder