Rustpunt op Heerlijk Westerwolds Land
Wij fietsen graag door mooie landschappen. En niks leuker, vinden Jan en ik, om dan even neer te strijken bij een Rustpunt. Vaak liggen ze op prachtige plekjes, bij mensen op of naast het erf. Leuk ook om te zien hoe iedereen er zijn eigen invulling geeft aan 'gastvrijheid'. Inmiddels zijn er al ruim 650 van deze pleisterplekken. En sinds maart 2022 zijn wij op Heerlijk Westerwolds Land ook rustpunt.
Lees verderVanuit een brandnetel bekeken
Er was eens...een brandnetel. Samen met zijn familie stond hij aan de rand van een bosje, bij een bankje. Dagelijks hoorde hij de gesprekken aan van de mensen die op het bankje plaatsnamen. Wat ongelooflijk spijtig dat ze niet zijn goede kanten zagen maar flink mopperden op hem en zijn familie. Hoe luistert de brandnetel naar al die gesprekken? Hij vertelt erover als hij een gesprek hoort vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Lees verderPodcast: Rineke te gast bij Hoofd- & Buikzaken
Ik was de eerste gast in de podcast Hoofd- & Buikzaken van Sophia Zomer. Wat hebben we veel onderwerpen de revue kunnen laten passeren. Waarom minder eetmomenten zo fantastisch is voor je gezondheid, waarom je hormonen en stemming zo leiden onder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Als je weet hoe geniaal jouw darmen, lijf en brein werken dan wil je ze vast in de watten leggen. Voeding is daarbij een belangrijke pijler. Maar je gezondheid een dienst bewijzen lukt alleen met écht, duurzaam, onbewerkt eten.
Lees verderGoodbye Social Media
In deze blog leg ik je graag uit waarom ik ben gestopt met de 'gewone' Social Media. En vooral: hoe ik heel graag blijf delen, inspireren en informeren via mijn website en andere kanalen. Als er iets is waar ik zelf blij van wordt dan is het wel van delen: mooie initiatieven, recepten of artikelen uit de media. Gewoon omdat ze té mooi, lekker of inspirerend zijn om niet met de wereld te delen.
Lees verderWacht niet op Mark, ga zelf aan de slag
Er is ons lange tijd een worst voorgehouden: de nieuwe regering zou de BTW op groente en fruit verlagen naar 0%. Nu blijkt dat de regering wel wil, maar de 'gammele ICT van de belastingdienst' het niet aankan. Zelf aan de slag dus!
Lees verderTwee werelden verbinden
Fit met Voeding interviewde Rineke Dijkinga. Als zij morgen minister van gezondheid werd, wat zou ze dan als eerste doen?
Lees verderHet jaar van de nieuwsgierigheid en olifanten op je pad
Bij veel informatie die ik hoor, lees of zie denk ik altijd ‘zijn er nog meer kanten'? Als rasechte weegschaal wik en weeg ik graag (tegengestelde) kanten en vraag me af welke zienswijzen er nog meer zijn. Dat onderzoeken geeft mij een stukje rust, ook omdat er inmiddels zo ongelooflijk veel specialisten en deskundigen zijn, die in elk praatprogramma hun zegje doen. Prachtig, omdat ze inderdaad heel veel van een onderwerp weten, maar daardoor horen we niet alles in de grote context. Oftewel: vaak zien we niet meer de hele olifant.
Lees verderEen nieuw jaar met nieuwe paden
In onze prachtige cursus-/trainingslocatie PUUR Westerwolde is het laatste tegeltje van de muur gehaald. Op de laatste dag van 2021 hebben we de sleutels ingeleverd. Ondanks de moeilijke laatste twee jaren, hebben we er een mooie tijd gehad. Dagelijks krijg ik nog mailtjes van cursisten die het roer qua voeding en gezondheid drastisch hebben omgegooid, zodat ik er soms bijna beduusd van ben. Zo sprak ik vorige week iemand die al (h)eerlijk etend 20 kilo was kwijtgeraakt! Die gebruikte geen medicijnen meer voor een verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk en diabetes en voelde zich herboren. Fantastisch!
Lees verderOnbewust eten we onszelf chronisch ziek
Met de jaren wordt voor Rineke steeds duidelijker dat veel mensen onbewust, ongewild en onbedoeld voeding eten die hun gezondheid niet ten goede komt. Voeding die klachten veroorzaakt, in stand houdt of verergert. Simpelweg omdat mensen zo weinig weten over gezonde voeding en hoe belangrijk een gezonde natuur en gezond milieu zijn voor de menselijke gezondheid
Lees verderEr warmpjes bijzitten
‘Er warmpjes bij zitten’, dat is zeker als het buiten koud is echt belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest. Onlangs verzamelde ik een flinke emmer vol tamme kastanjes. Deze kastanjes had ik in gedachten al omgetoverd tot heerlijke ‘warme en verwarmende’ gerechten. Een eekhoorn dacht er net zo over en begroef ze als wintervoorraad. Ze gaan nu de eekhoorn warm houden. Van harte gegund natuurlijk. Ik kan ander warm en verwarmend voedsel kopen.
Lees verder