Goedkoop was nog nooit zo duurkoop
De hoeveelheid nutteloze, niet-bruikbare, ongewenste en schadelijke stoffen in voeding & milieu stijgt. 'Wapen' je hiertegen, met de juiste voeding en leefstijl.
Lees verderNodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet
Ruim 1/3 van de calorieën die we per dag eten zijn afkomstig van tussendoortjes. 87% van deze tussendoortjes halen we uit snoep, koekjes, gebak. (Op de voet gevolgd door frisdranken met 81%) Dat betekent heel simpel dat, als we fit, gezond, vrolijk en met een gezond gewicht door het leven willen gaan, de kwaliteit van deze tussendoortjes goed moet zijn. Ik ging op onderzoek uit en deed een willekeurige steekproef met 15 biologische en 15 niet-biologische koeken en repen. Daarna vergeleek ik ze met slechts twee van mijn eigen recepten. Lees hier de uitkomsten. En ontdek vooral dat je een reep/koek van heel wat kanten moet bekijken om te ontdekken hoe gezond/minder gezond ze zijn. Alleen kijken naar calorieën, suikers, vetten of vezels kan je flink op het verkeerde been zetten. Het is veel belangrijker om te weten uit welke voedingsstoffen ze gemaakt zijn.
Lees verderKoolhydraatarm toch niet zo gezond?
Wat heb ik de laatste tijd veel vragen gehad over een zesjarig onderzoek naar rol van koolhydraten op onze levensverwachting (15248 personen)*. Hieruit bleek dat mensen die 50-55% aan koolhydraten aten (groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten) de hoogste levensverwachting hadden. Mensen die minder dan 40 of meer dan 70 % aan koolhydraten aten, liepen de meeste risico's wat betreft hun levensverwachting: zij hadden volgens dit onderzoek een 20% hogere sterftekans. Paniek voor de mensen die brood hebben afgezworen, Paleo-, ketogene- of koolhydraatarme dieten volgen? Natuurlijk is het, zoals altijd met voedingskwesties, weer niet zo zwart wit. Maar is koolhydraten flink in de ban doen gezond?
Lees verderKun je wel gezond zijn zonder visolie?
Omdat ik zo veel vragen, en vooral verdrietige reacties van vegetariërs, kreeg over de nieuwsbrief van mijn collega licht ik graag toe wat mijn visie is op visolie en algenolie. Alles wat schuin gedrukt is, is geciteerd uit de nieuwsbrief van mijn collega. Ik roep je ook op om zelf kritisch te blijven. Is het consistent wat er beweerd wordt? Zeggen de grote onderzoeken ook dat er geen andere mogelijkheid is dan visolie slikken? Gebruik vooral je gezonde verstand.
Lees verderEet ’s avonds na 19 uur niets meer
Ik kreeg laatst de vraag van een journalist of ik misschien 1 'gouden tip' zou kunnen geven om de decembermaand met alle borrels, diners en lekkernijen zo fit en energiek mogelijk door te komen. Het liefst ook nog met behoud van hetzelfde getal op de weegschaal. Maar eigenlijk zou je in elke maand van het jaar met deze tip je voordeel kunnen doen.
Lees verderOp bezoek bij een 'Zwammer'
Ik word altijd erg blij als ik iemand met een passie ontmoet. Je ziel en zaligheid in iets leggen en dan uiteindelijk iets prachtigs oogsten, letterlijk en figuurlijk in dit geval. In dit geval ontmoette ik op het Friese platteland een bevlogen man, Bert, met een passie voor Shiitake paddenstoelen. Of hij bereid was om het me te laten zien en erover te vertellen? ‘Natuurlijk, kom maar langs!’ was het antwoord.
Lees verderWe hoeven echt niet allemaal vegetariër te worden...
"We hoeven echt niet allemaal vegetariër te worden, maar 50 tot 75 gram vlees per dag is meer dan genoeg", aldus dit nieuwsbericht van vandaag.
Lees verderZeewieren: wat maakt ze zo bijzonder?
Mijn passie voor (h)eerlijk vitaal, onbewerkt en duurzaam voedsel deel ik met Kees Boender van Your Well. Een bedrijf dat zich al jaren inzet om heerlijke zeewier producten op ons bord te krijgen. Hieronder legt Kees de meerwaarde van zeewieren uit.
Lees verder‘Stop alleen dingen in je mond met honderd procent voedingswaarde’
Een mooi interview met Rineke, over haar missie en de weg daar naartoe.
Lees verderOpgeruimd lentegevoel
Dit artikel gaat over het letterlijk ‘opruiming houden’ in je lichaam met heerlijk reinigende voorjaars voedingsmiddelen. Maar ook over voedingstoffen die je kunt eten voor een opgeruimd gevoel in de figuurlijke zin.
Lees verder