Geef elkaar lokale geschenken
We geven uit liefde, maar onze cadeaus dragen vaak allesbehalve bij aan de gezondheid van de ontvanger of die van de Aarde. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar echte geschenken zouden geven? En we – iedere keer als er iets te vieren valt – een ecologische en lokale boer, voedselproducent of teler zouden steunen? Dan voed je met elk cadeau mens, dier en natuur. En draag je met elk cadeau bij aan gezondheid in alle opzichten.
Dat kan anders, vinden MaatschapWij, MOOI Eten uit de lokale keten en ik. Spreek je liefde, dankbaarheid of respect voor een traditie uit met lokaal voedsel: dat is een feestje voor de ontvanger, de Aarde en voor jezelf. DOE JE MEE?
Lees hier het artikelDoe je mee?
Laten we samen een beweging creëren van mensen die elkaar lokaal voedsel geven. Maak een foto van je lokale cadeau en stuur ‘m naar: redactie@maatschapwij.nu. Zijn delen jouw verhaal via hun sociale media kanalen, om zo ook anderen te inspireren.
Wat is jouw favoriete ‘Geef Lokaal Voedsel’ cadeautip? Stuur hem naar de redactie van MaatschapWij en ze voegen we ‘m toe. De twee favorieten van Rineke tref je hieronder
1. Een bijna 100% lokale ontbijttaart
Bovenstaande rabarber ontbijttaart is een recept uit mijn boek "Je Brein Vitaal - met elke hap een gezonde stap". Is het rabarbertijd, dan maak ik deze overheerlijke ontbijt taart heel vaak voor gasten. Of om cadeau te geven. Zoals deze keer voor een verjaardagsfeest van mijn zus en zwager die samen 125 jaar werden. Ik nam me voor om deze taart nogmaals te maken maar nu met lokale ingrediënten. En dat lukte (op de bindmiddelen, wat muesli-ingrediënten voor de bodem en het oerzoet na):
- de bodem van de taart maakte ik van Westerwoldse gerstkoekjes van bakkerij Driekant met nog wat eigengemaakte "MOOIE start muesli' (met daarin Westerwoldse gerstvlokken & boekweit, plus allerlei gedroogd fruit van Heerlijk Westerwolds Land)
- de rabarber kwam van Heerlijk Westerwolds Land. Deze had ik wat roder gekleurd met eigen oogst vlierbessensap.
- de yoghurt had ik zelf gefermenteerd. Deze keer met buffelmelk van buffelboerderij Meems. Maar ook maak ik deze vaak met rauwmelkse kefir hangop van de Raw Milk Company uit de de Lutte. Of met melk van Westerwolds Goud.
- de viooltjes en madeliefjes om de cijfers '125' mee te versieren kwamen uit eigen tuin. Evenals de gedroogde braambozen van vorig jaar die ik 'rehydrateerde' in bosbessensap zodat ze weer lekker smeuïg werden.
Ha ha, wat een ongelooflijke leuke klus was dit zeg! Hoe leuk is het om iets cadeau te geven. Ik kreeg een dag later de foto van nog een klein stukje taart die na het ontbijt over was. Zelfs de kleine kindjes aan de ontbijttafel hadden er heerlijk van gesmuld. En vooral dat laatste stemt mij erg gelukkig; dat we jonge kinderen weer écht eten van eigen bodem voorschotelen. Jong geleerd, is oud gedaan.
2.Een blik met koekjes
Ook dit is een van mijn favoriete cadeautjes: ik koop allerlei leuke oude blikjes op rommelmarkten en vul ze dan met deze Westerwoldse gerstvlokkenkoekjes. In elke omgeving vindt je weer molenaars (anders online) die lokale granen verwerken. En is het niet superleuk om elkaar eens te verrassen met gezondere versnaperingen? Deze koekjes bevatten maar een fractie van de hoeveelheid suiker, vergeleken met koekjes uit de winkel.
Over de auteur van dit artikel
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.