Outdoor seminar: De boer, de kok en de arts | Over de bodems onder onze gezondheid.
Jarenlang liep ik rond met het idee van een seminar waarin de bodems onder onze gezondheid weer centraal staan: die van de bodem waar ons voedsel vandaan komt en de bodem die de poort tot onze gezondheid vormt: onze darm. Daar ligt de basis van regeneratie van de aarde en onszelf.
Als we aan regeneratie denken, denken we vaak aan de natuur, het milieu, de bodem, ecosystemen etc. Maar aangezien de mens een mini-ecosysteempje is binnen het grote ecosysteem van de aarde, begint échte regeneratie logischerwijs bij onszelf. Regeneratie stelt hét leven centraal in elke daad, beslissing en gedachte. Gezonde bodems, gezonde lucht, schoon water, gezond voedsel, gezonde relaties, een gezonde balans tussen in- en ontspanning kunnen bijdragen aan regeneratie. En daar kunnen wij aan werken, elke dag, bij elke hap.
Als je de daad bij het woord wilt voegen en een concrete stap wilt zetten richting regeneratie van jezelf en/of iedereen die aan jouw zorg/verantwoording is toevertrouwd (zeker als het gaat om de jonge en komende generaties) dan en je meer dan welkom op dit seminar. Een seminar waar we zeker praten maar waar we het vooral over daadwerkelijke regeneratieve acties willen hebben. Wat kun jij bijdragen vanuit jouw praktijk, leeromgeving, instelling, boerderij/CSA, restaurant, boerderij of NGO?
De boer, de arts en de kok nemen deze dag het voortouw hierin. Zij nemen je mee op het hoopgevende pad van regeneratie. Mijn idee is werkelijkheid geworden en het eerste seminar is een feit!
OUTDOOR SEMINAR 14 SEPTEMBER 2024
Kom je ook naar de kick-off van een unieke serie outdoor-seminars over ‘De bodems onder onze gezondheid’. De boer, de kok, de arts én een onderzoeker voedselkwaliteit & voedselsystemen laten hun licht schijnen op onze bodem en voeding in relatie tot (darm)gezondheid. Dit doen zij vanuit de wetenschap en de praktijk.
*Naar een idee van Rineke Dijkinga | MOOI Eten uit de lokale keten. Zie ook haar blog erover: "Natuurwetten wijzen ons de gezonde weg."
- Datum: 14 september 2024
- Tijd: 10.00-17.00 uur
- Locatie: De kick-off van dit eerste seminar is op het regeneratieve biodiversiteitsproject van Rineke Dijkinga: Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen. Nadere data & locaties voor meer seminars worden in de loop van 2024 bekend gemaakt.
- Voor wie: Gezondheidsprofessionals, boeren, koks, leraren en coaches en iedereen die een bijdrage wil leveren aan een gezonde voedseltoekomst, met name van kinderen.
- Lunch: de homemade lunch wordt verzorgd door Rineke Dijkinga en haar team. De ingrediënten zijn grotendeels afkomstig van Heerlijk Westerwolds Land en andere regeneratieve boeren/telers uit Westerwolde.
- Borrelhapjes: Na afloop van het seminar is er uiteraard de mogelijkheid om te netwerken. Er worden dan Westerwoldse borrelhapjes en drankjes gepresenteerd.
NB: de dag na dit seminar wordt er door Chef Mimo en Bob een "Viergangen Mediterraan verrassingsdiner" gekookt op ons land. Wie weet wil je ook ons diner meemaken? Klik hier voor meer informatie of op je op te geven.
‘De boer als dokter van de toekomst’
‘Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding’
Nieuw leven voor deze quotes
Beide quotes kunnen we nieuw leven inblazen via de boer, de kok, de arts en de onderzoeker. Wat daarvoor nodig is, is regeneratie. Regeneratie stelt hét leven centraal in elke gedachte, beslissing en daad.
- De boer: Regeneratie van de bodem waarop ons voedsel groeit, regeneratie van de teeltwijzen en omgeving waar het groeit
- De kok: Regeneratie van onze voedselverwerking, voedselbereiding en kooktechnieken
- De arts: Regeneratie van ons darmmicrobioom, als belangrijk onderdeel van onze darmen, ook wel de poort naar onze gezondheid genoemd. Willen we aan de slag met onze gezondheid, dan moeten we aan de slag met onze darmen. Zowel preventief als regeneratief kunnen we met voeding en leefstijl aan de slag als bodem voor onze gezondheid.
De relatie tussen de bodem waar ons voedsel groeit en ons darmmicrobioom zijn de sleutel tot regeneratie. De analogie tussen wat er in onze bodem gebeurt en in onze darmen is verbluffend, zo blijkt uit recente wetenschappelijke onderzoeken waar we tijdens het seminar op in gaan. De bodem regenereren zou wel eens het spreekwoordelijke ei van Columbus kunnen zijn voor een gezonde toekomst met gezonde lucht, schoon water, gezond voedsel en zelfs mooie (diverse) landschappen.
Het programma
Indeling programma voor 14 september:
10.00 Inloop, koffie/thee
11.00 Welkom en opening door gastheer en dagvoorzitter Thomas Platzer
11.10 uur: Rineke Dijkinga, initiatiefnemer | De bodems onder onze gezondheid
Inleiding en toelichting op de bodemwetten die ons de weg wijzen naar kennis van het leven
11.40 uur: Judith Kocken, kinderarts, gespecialiseerd in maag-, darm- en leverproblemen, leefstijlarts bij Stichting Kinderbuik&co
Je bent je eigen medicijn; een nieuw recept van de dokter
Inspirerend interview door Thomas Platzer
12.20 uur: Rineke Dijkinga
Toelichting op de homemade regeneratieve lunch, verzorgd door Rineke Dijkinga en haar team
12.30 uur: Pauze met lunch
13.30 uur: Iris Flamand, onderzoeker Louis Bolk Instituut | Onderzoeksresultaten ‘Boer, Bodem en Gezondheid’
Workshop over de relatie tussen gezonde bodems en gezonde mensen
14.10 uur: Peter van Berckel, fermentatie-expert en natuurkok | De kracht van fermenteren en kiemen
Demo met de pickle-pers
14.50 uur: Pauze met drankje
15.20 Anne van Leeuwen, regeneratieve Lenteland-boer, Bodemzicht op 't Gagel | Eet de wereld mooier!
Bijzonder gesprek tussen Thomas Platzer en Anne
16.00 uur: Samenvatting, conclusies en blik op de toekomst. | Wat ga jij doen aan de bodem onder je gezondheid?
Interactief gesprek met alle aanwezige sprekers en gasten onder leiding van Thomas en Rineke
16.25 uur: Afsluiting met leerzame boodschap van natuurarts Flemming Lehrmann
16.35 uur: Rineke Dijkinga; toelichting op inhoud gezonde Westerwoldse borrelplank en dankwoord
16.45 uur: Gezellig napraten met drankje en borrelhapjes
17.30 uur: Afsluiting
Tijdens dit unieke seminar krijg je kennis en inspiratie om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Daarbij ondersteunen we boeren, koks en gezondheidsprofessionals die de bodems koesteren, ten behoeve van onze gezondheid. Zo dragen we allemaal met mes en vork bij aan een 'nieuw normaal': gezond en divers voedsel vanuit een gezonde bodem. Tot ziens! op onderstaande button om je op te geven.
De dag na het seminar: Viergangen Mediterraan Verassingsdiner
De dag na het seminar zijn er op Heerlijk Westerwolds Land outdoor diners. Chef Mimo en Bob koken dan met ingredienten van het land en uit de regio weer de sterren van de hemel. Wie weet blijf je na het seminar nog een nachtje en wil je aanschuiven?
Over de auteur van dit artikel
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.