Waarschuwing op etiket vlees zoals bij sigaretten
Waarschuwing op etiket vlees zoals bij sigaretten
Ik hoorde dit zojuist op het nieuws: " Misschien moeten er waarschuwingen op het etiket van vlees: We kennen allemaal de waarschuwingen op pakjes sigaretten. In tekst en soms met heftig beeld worden mensen eraan herinnerd dat roken slecht is voor de gezondheid. Wat als diezelfde tactieken gebruikt worden op vleesproducten? Dat het eten van vlees slecht is voor het klimaat, pandemieën kan kan veroorzaken en onze gezondheid kan schaden?" Lees het hele artikel hier.
Enige nuancering
Ik vind ook dat we écht veel minder vlees en andere dierlijke eiwitten moeten eten. Dat is zoveel gezonder voor mens, dier en aarde. Maar ik zou wel graag een paar nuanceringen maken bij dit soort berichten:
1) Het is zeker een aanslag op onze zoetwatervoorraden en grondstoffen. Maar......niet alle vlees draagt hier in gelijke mate aan bij: denk aan de dieren die de natuurgebieden begrazen of in weidegebieden lopen die niet geschikt zijn voor het verbouwen van plantaardig voedsel. Daar komt deze quote vandaan; "It's not the cow, it's the how". Weide- en natuurgebieden zijn bovendien van groot belang als het gaat om vastlegging van CO-2. En kringlooplandbouw en grootschalige industriele landbouw over een kam strijken, is in mijn optiek erg onterecht.
2) Een gezondheidswaarschuwing op bewerkt vlees lijkt mij een strak plan! Hier zou zeker een waarschuwing uit mogen gaan. We weten dat dit een verhoogd risico geeft op veel van onze chronische ziekten. En matig zijn met rood vlees -omdat daar gezondheidsrisico's aan verbonden zijn- zou ook een prima plan zijn.
3) We eten inmiddels ruim 70% ultraprocessed food. Gemaakt van monoculturen met veel milieuschade en van over de hele wereld aangesleept. Dat maakt ook dat de ingredienten van een gemiddelde maaltijd 30.000 km afleggen. Zo slecht voor het milieu! En ultraslecht voor onze gezondheid. Zie mijn artikel 'vezels, vezels, vezels' en het plaatje hieronder over de consequenties van ons Westerse eetpatroon met veel bewerkt voedsel voor onze gezondheid. Zullen we op deze 70% dan ook een waarschuwingsetiket plakken? Grote kans dat we dan nog wat 'murwer' worden voor alle etiketten als 7 van de 10 verpakkingen deze waarschuwingstekst krijgen.
4) Grote kans ook dat we dan nog meer knutselvlees in de schappen krijgen. Kijk dan alsjeblieft naar de ingredienten: je schrikt je bij menige vleesvervanger een hoedje, zoveel 'knutselingredienten' en nauwelijks voedingswaarde. Zie verder mijn artikel " Veganisme, de voordelen en valkuilen."
5) We gooien nog steeds 35% van ons voedsel weg. Gelukkig wordt er ook heel wat als "groene reststroom" aan dieren gevoerd. Dat 'groene' bedoel ik overigens wel een klein beetje cynisch: want ook dropveters, slagroomsoezen en vanillevla die we teveel geproduceerd hebben noemen we een reststroom. Als we minder dieren gaan houden, gaan we dan wel iets doen aan de overproductie van ons voedsel? Anders wordt het klimaat er nog slechter van; dan gooien we écht nog meer weg. Zie ook mijn blog Eten we in de toekomst van de boerderij of uit de fabriek?
6) En als laatste: wij hebben de afgelopen jaren, door de sterk veranderende weersomstandigheden een paar keer meegemaakt, dat onze oogst niet meer geschikt was voor menselijke consumptie. Dit jaar bijvoorbeeld onze rogge die door de enorme regenval teveel schimmels bevatte. Het is afgevoerd als veevoer. Zo had het tenminste toch nog een bestemming en was alle energie die de zon, de bodem en de boer erin hadden gestopt niet helamaal voor niets.
In het artikel over vlees wordt ook naar de dodelijkheid van wijn verwezen: En ook hier denk ik; zeker is teveel wijn schadelijk voor je gezondheid. Maar zullen we ook daar een beetje nuancering toepassen? Zie mijn artikel "Wijn als je zou weten dat..." erover. Koffie was trouwens laatst ook al zwaar de klos. Waarom worden er toch de laatste tijd zoveel natuurlijke voedingsmiddelen 'afgemaakt' terwijl de industriele voeding buiten schot blijft. "Mooier" voedsel dan de natuur voortbrengt bestaat er gewoonn niet. Zie mijn artikel "Voeg een jaren aan je leven toe maar leven aan je jaren met écht voedsel".
Niemand maakt zulk mooi voedsel als de natuur
Ik denk dat het zou mooi zijn als we allemaal over veel meer natuur-, gezondheids- en voedingsvaardigheden zouden beschikken zodat we dergelijke artikelen op waarde kunnen schatten. Ook omdat we dan, kijkend naar het plaatje met daarop de risicofactoren voor onze gezondheid, beseffen dat één enkel voedingsmiddel nooit de schuldige kan zijn. 'Blaming & shaming' van individuele voedingsmiddelen leidt alleen maar af en zorgt voor vertraging van een échte overkoepelende transitie: naar een "volhoudbare landbouw". Die producten genereert die gezonder zijn voor de bodem, de dieren, de natuur, het milieu en iedereen die leeft. Met voeding die niet door de voedingsmiddelenindustrie worden gedegenereerd tot voeding zonder enige voedingswaarde. Laten we ook beseffen dat de gezondheid van de mens afhankelijk is van leefstijl & voedingsgewoonten. En niet zozeer van individuele voedingsmiddelen.
Menig consument maakt al mooie stappen richting een gezonder milieu. Ook met zijn mes en vork. Nu de grote vervuilers en de voedingsmiddelenindustrie nog!
Over de auteur van dit artikel
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.