Wacht niet op Mark, ga zelf aan de slag

24 januari 2022

"De verlaging van de btw op groente en fruit naar 0% laat nog jaren op zich wachten. De komende regeerperiode kunnen de ICT-systemen van de Belastingdienst de verandering niet aan. De coalitiepartijen hadden de fiscale vitamine C-stimulans graag sneller willen invoeren, maar vingen bot bij de fiscus." Aldus de kranten en het journaal van 23 januari 2022. Té triest voor woorden. Een dag eerder, op 22 januari, was er de waarschuwing voor een volgende pandemie. Dan zouden we nu toch écht moeten inzetten op preventie. Als schuldige voor het niet doorvoeren van dit plan wijst de regering naar de belastingdienst. En ja, de fiscus heeft heel wat ellende aangericht in Nederland, maar is dit niet een beetje kort door de bocht? Bovendien vreemd, dezelfde 23-ste januari kopten de kranten ook " De digitalisering dendert maar door" en "de overheid digitaliseert steeds verder". 

Ik kan niet anders dan aan deze quote denken als ik bovenstaande op me in laat werken:  "Wie wil zoekt een oplossing, wie niet wil een reden."

Preventie geen issue voor de regering, wel voor jou?

Ik word hier zo in en in verdrietig van. Of eigenlijk beter gezegd BOOS!  We zijn nog niet eens uit de eerste coronacrisis en de volgende is alweer aangekondigd. En we moeten het deze keer echt anders doen, aldus Andre Rouvoet: we zijn namelijk niet voorbereid op een volgende gezondheidscrisis. Rouvoet zegt dat we 'lessen moeten trekken uit de afgelopen twee jaar' en we moeten 'inzetten op publieke gezondheid'. Vanuit mijn vak bekeken, is het dan ook diep en diep triest dat de stekker uit het BTW-verlagingsplan is getrokken. Het kabinet is nog geen 2 weken oud! Wie zegt dat het plan van de suikertaks op frisdrank dan wel doorgaat? Of wordt daar ook een 'plausibele reden' voor gezocht om de stekker er niet uit te trekken? Yes, dat klinkt negatief, ik weet het. Maar zo langzamerhand word ik naast verdrietig ook boos. En wie nu weer boos wordt van bovenstaande tekst, omdat ik hem natuurlijk niet zelf bedacht heb, dat klopt! Maar wie weet heeft het wél effect, net als de oorspronkelijke advertentie. Het gaat namelijk om wel onze gezondheid. En dat is waar ik me uit de grond van mijn hart zorgen om maak:

De afgelopen 2 jaar is er niets, maar dan ook niets aan preventie gedaan. Alle maatregelen die de regering nam waren gericht op 'brand blussen'. Symptoombestrijding dus. Zie mijn blog over de hamer en de timmerman. Het vijfde bordje preventie om zelf te doen, namelijk werken aan voeding & leefstijl is nooit verschenen. Luisteren naar André Rouvoet (lering trekken en nu wel inzetten op onze gezondheid) lijkt weer geen issue. Daarom voor iedereen die zelf aan de slag wil een paar tips om toch betaalbaar groente en fruit te eten.

Het vijfde bordje op de persconferentie is nooit verschenen

Groente en fruit, van vitaal belang voor je gezondheid en immuniteit

Op zich kan ik met dit onderwerp een volledig boek vullen. Maar heel kort uitgelegd, zijn dit de redenen waarom iedereen per dag minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit zou moeten eten. Dat lukt de gemiddelde Nederlander bij lange na niet. Een medeoorzaak die zeker meespeelt: bewerkt/industrieel voedsel is zoveel goedkoper dan onbewerkt voedsel als groente en fruit. Ik noem vier hoofdredenen om voldoende groente en fruit te eten:

  1. Het levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde zuur/base balans. Deze speelt een hoofdrol in alle processen in je lichaam/brein.
  2. Het levert je darmen de broodnodige vezels; een belangrijke voorwaarde voor darmgezondheid. En een gezonde darm is een belangrijke troef voor een gezond immuunsysteem.
  3. Het levert je flink wat antioxidanten; belangrijke bewakers van jouw gezondheid waar je simpelweg niet zonder kunt. Zeker niet als er (dreigende)ziektes in het spel zijn.
  4. Het zijn bij uitstek ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Wat de afgelopen jaren ons geleerd hebben is dat mensen met onderliggende (ontstekings)ziekten gevoeliger zijn voor een ernstig verloop van virussen. Bovendien hebben we inmiddels bijna 10 miljoen Nederlanders met een of meer chronische (ontstekings)ziekten. Lees verder in mijn artikel over het immuunsysteem, deel 

Dit lijkt wellicht een simpele opsomming. Toch heb je met bovenstaande vier punten de belangrijkste troeven in handen om jouw algehele gezondheid en vitaliteit een flinke zet in de goede richting te geven. 

Tips om betaalbaar groenten te eten

Genoeg geklaagd over onze bestuurders. We nemen zelf het heft in handen en gaan aan het roer van onze gezondheid staan. Dat geldt zeker voor onze jeugd en de mensen die weinig te besteden hebben. Met onderstaande 5 tips kun je veel. Je kunt het in je eigen omgeving organiseren of implementeren in je school-, instellings-, bedrijfskantine of vereniging. Als we samen onze schouders eronder zetten ben ik ervan overtuigd dat we stappen kunnen zetten.

  • Eet vaker uit de gratis supermarkt van Moeder Natuur.
  • Eet mee met het seizoen.
  • Word voedselvaardig(er); droog, fermenteer etc.
  • Koop lokaal bij coöperaties, boerderijwinkels, stalletjes langs de weg.
  • Tover je vensterbank om tot kiem- en microgroente plek.
  • Lees de tips die ik al schreef in mijn blog 'Mooi & betaalbare eten met de feestdagen'.

Hieronder vertel ik heel kort iets over alle vijf punten.

1. Eet vaker uit de gratis supermarkt van Moeder Natuur

Is het niet bijzonder dat zelfs in januari, als groentes in de winkel best duur zijn, de natuur ons al heerlijke jonge blaadjes als paardenbloem, duizendblad en allerlei zuring soorten biedt? Bomvol vitale stoffen (tot wel 10-12 x meer dan geteelde groenten). Daarom hoef je er ook niet veel van te eten om toch een flinke shot voedingsstoffen binnen te krijgen.

Maak ook eens pesto's van onkruiden. Leuk om met een klas scholieren te doen*. Jong geleerd is oud gedaan. In heel Nederland worden wel wildplukwandelingen georganiseerd om je wegwijs te maken. Zie bijvoorbeeld bij ‘inhetwildeweg.nl’ of lees eens één van de boeken van 'Het Wilde genieten'.

* In mijn bookazine "Mooi Eten" vind je de uitwerking van een pestoproject met scholieren van het MBO Terra. Een ervaring voor het leven, voor zowel de studenten als mijzelf.

 

2. Eet mee met het seizoen

Ik moest er gisteren nog aan denken toen ik een traybake maakte van seizoengroenten. Ik gebruikte winterwortel, knolselderij, koolraap, rode biet, wat peulvruchten* en ui. Op smaak gebracht met rozemarijn (die doet het goed in onze milde winters). Een uiterst voedzame maaltijd voor nog geen € 0,50 per persoon. Een deel had ik gekocht uit het mandje '35% korting, weggooien is zonde'. En zo is het maar net.

En goed om te beseffen dat gezond eten niet perse duur hoeft te zijn. De top 5 van de meest nutriëntdichte voedingsmiddelen is over de hele linie niet duur: waterkers, Chinese kool, snijbiet, rode biet en spinazie.

*Koop je peulvruchten in een grotere verpakking en kook je ze zelf, dan is dit ook een goedkope oplossing. 

3. Word voedselvaardig(er)

Prachtige term, vind je niet? Het is een term uit het boek 'Eetbare Natuur' van Michiel Korthals. We zijn het vermogen kwijtgeraakt om onbewerkt voedsel om te toveren tot heerlijke maaltijden. Net als ons vermogen om eten te bewaren of te conserveren door bijvoorbeeld fermentatie en drogen. En toch kan dit een wereld van verschil maken in de betaalbaarheid van groente en fruit. Fruit dat je in de zomer droogt of invriest, levert je jaarrond volop voedingsstoffen en antioxidanten. En wat te denken van gerfermenteerd voedsel; zo lekker en zo gezond voor je darmen. En daarmee je immuunsysteem.

En ook hier geldt: beheers je de kunst van het bewaren, fermenteren of drogen niet zo goed? Er zijn volop prachtige boeken, workshops, trainingen en mogelijkheden om dit weer onder de knie te krijgen.

4. Koop lokaal bij stalletjes, boerderijwinkels of coöperaties

In mijn blog 'Zullen we weer verliefd worden' droeg ik al heel wat ideeën aan om lokaal, rechtstreeks van de boer/producent te kopen. Zonder tussenschakels in het distributiesysteem wordt voedsel ook opeens een stuk goedkoper. Zie hieronder een aantal adressen die rechtstreeks aan de consument leveren. Nederland krijgt steeds meer van dit soort prachtige projecten. Zie voor de voordelen ook mijn blog "Schud de hand die je voedt".

5. Tover je vensterbank om tot plek om te telen

Het moet gewoon mogelijk zijn om met elke beurs gezond te eten. Door bijvoorbeeld mensen aan te moedigen om voeding met chlorofyl en volop antioxidanten in ‘de vensterbank’ te verbouwen (kiemen, kruiden, microgroenten). Maar denk ook aan probiotische voedingsmiddelen als waterkefir, kombucha etc.

Met een klein plukje kiemen of microgroenten die je zelf teelt, kun je de voedingsstoffen van grote hoeveelheden groenten evenaren. Lees er meer over in deze artikelen die ik erover schreef:

Dus Mark

We wachten niet op jou. We gaan zelf aan de slag om proactief aan onze gezondheid te werken.

Groet van een verontruste health keeper. En vast ook namens alle burgers die preventief aan hun gezondheid willen werken.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.