Zomerse overvloed
Mijn favoriete zomerrecepten
Ik vind het heerlijk om in de zomer gerechten op tafel te zetten waar je niet al te lang voor in de keuken hoeft te staan. Of waar al een groot deel van 'geprept' is. In mijn diepvries liggen standaard gekookte haver en naakte gerstkorrels. Daar maak ik in een handomdraai een zomerse maaltijdsalade van. Ook standaard zijn gekookte bonen in kleine zakjes. Even ontdooien en je verwerkt ze in een maaltijdsalade. Ook zo’n heerlijkheid in de zomer: koude pasta- of aardappelsalade. Ik combineer die met eigengemaakte kappertjes van Oost-Indische kers en vaak mijn fameuze wildplukpesto. En dan natuurlijk mijn smaakwatertjes! Daar heb ik zoveel plezier in. Voor elke groep die we op ons land ontvangen maak ik een ander smaakje. Behalve erg leuk om te maken is het een super dorstlesser. Op hete dagen doe ik er een paar korrels zeezout of wat mineraaldruppels in. Dat zorgt voor meer smaak en is een mooie aanvulling van de mineralen die je uitzweet. Wie mij een beetje kent weet dat ik gek ben op pizza's en pannenkoeken. De 'pizzabodems' maak ik van allerlei ingrediënten: van quinoa en bloemkool tot een mediterrane groentebroodmix. Van het groentebrood heb ik ook altijd wat bolletjes van op voorraad, zodat ik er alleen nog een salade bij hoef te maken. Ook heb ik altijd een stapeltje haver/boekweit (of 5 granen) pannenkoekjes op voorraad. Alles wat ik voorhanden heb aan groenten en kruiden gebruik ik als ‘beleg’. Mijn inspiraties tref je hieronder aan. Zo hoop ik dat je net zoveel plezier beleeft aan het opscharrelen en creëren van je zomerse maaltijden als ik. Geniet ervan! En leuk als je eens aanschuift bij een outdoor training/lezing die ik geef. Het zomeraanbod staat weer online.
Op de foto hierboven heb ik zojuist weer wat voorraad gemaakt voor onze groep van deze week.
Fruit in overvloed
Deze week waren de kersen, aardbeien, braambozen, frambozen, zwarte en rode bessen allemaal tegelijk rijp. Wat een weelde zoveel onbespoten rood fruit. Onze moestuin en houtwallen zijn gebaseerd op de principes van de permacultuur. Eén van de principes van de permacultuur is: delen van de overvloed. Dus ben je in de buurt, pak een bakje en ga plukken. Of kijk op pluktuinen.nl waar bij jou in de omgeving een pluktuin is. Ik droog mijn rode fruit tot fruitleer. In mijn optiek is dit alleen mogelijk als je onbespoten fruit kiest. Het eindproduct is immers heel geconcentreerd fruit en bij bespoten rood fruit zitten dan ook de residuen van bestrijdingsmiddelen in zeer geconcentreerde vorm in je fruitleer. Zie verder mijn artikel hormoonverstorende stoffen. Uiteraard kun je van het fruit ook jam en sap maken of ze gewoon in z'n geheel verwerken. Hoe dan ook: ga je voor je algehele gezondheid, kies dan voor onbespoten fruit. Hieronder mijn favoriete rood fruitrecepten (en een paar foto's):
Op vakantie in het buitenland gaan veel mensen 'op scharrel' naar hun eten: op marktjes, in kleine dorpjes, bij lokale boerderijwinkels, etc. Eenmaal terug in 'de waan van de dag' doen we dit vaak niet meer. Toch denk ik - en ik hoor dat van heel veel mensen om mij heen - dat met eten bezig zijn veel mensen een stukje rust, creativiteit en zingeving geeft. Kijk eens of je de smaak te pakken krijgt. Wellicht helpt het om boodschappen doen anders te 'labelen'. Want op scharrel naar écht onbewerkt en duurzaam eten kan toch geen 'jammer van de tijd' zijn? Je bent met je eten bezig en dus met het leven bezig.
Bovendien: het zou fantastisch zijn als we ons eten voor een groot deel weer opscharrelen bij kleinschalige lokale boeren, op markten en in boerderijwinkels. Bij boeren die het beste voor hebben met Moeder Aarde, maar vaak geen poot aan de grond krijgen door de globalisering en veel te lage prijzen. Door bij hen te kopen ondersteunen we de boeren. Boeren 'wegsaneren' is zonde. Juist kleine regeneratieve boeren voeden overal op aarde een groot deel (circa 70%*) van de mensheid. Alleen horen we dat nooit. Diezelfde regeneratieve boeren zorgen voor een prachtig landschap en gezonde bodems, waar de grootschalige industriële/chemische landbouw juist zorgt voor verlies van biodiversiteit, bodemuitputting en ook uitputting van onze gezondheid. Hopelijk kunnen we door lokaler, duurzamer en met het seizoen mee te gaan eten bijdragen aan 'zomers van overvloed'. Ook toekomstige generaties.
Een fijne zomer! En dank als je aan de kleine regeneratieve boeren denkt bij je aankopen.
* Vakantie leestip: 'Wie de aarde nu echt voedt / Vandana Shiva.
Over de auteur van dit artikel
Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven.
- Weten van (h)eerlijk eten 1
- Weten van (h)eerlijk eten deel 2
- Alles draait om je Hormonen
- Op weg naar meer energie
- Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
- Mooi Eten
- Mooi Eten/Mooi Leven
(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.