Je brein vitaal
Met elke hap een gezonde stap
Een fit en vitaal brein staat hoog op het wensenlijstje
Of je nu jong of oud bent, een fit, vitaal en gezond brein staat vaak hoog op het wensenlijstje. Niet zo gek als je bedenkt dat een gezond brein in hoge mate bijdraagt aan levenslust, positieve emoties, een goede nachtrust, stressbestendigheid, mentale en emotionele stabiliteit en controle over je eetlust. En uiteraard draagt een gezond brein bij aan je leervermogen, een goede concentratie en een goed geheugen. Bovendien zorgt een gezond brein ervoor dat je zelfs op hoge leeftijd nieuwe hersenverbindingen kunt aanleggen. Zo blijf je jong van geest.
De werking van een vitaal brein
Uitgaande van de normale en gezonde gang van zaken in je brein (de fysiologie) zijn er heel wat aanknopingspunten wat betreft voeding & leefstijl als het gaat om een vitaal brein. Zo is bekend dat ons brein een grootverbruiker is van vitale voedingsstoffen. Deze moeten door onze dagelijkse voeding geleverd worden.
Ons brein stelt daarmee hoge eisen aan de kwaliteit, duurzaamheid en vitaliteit van ons voedsel. En een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dat biedt volop aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan. En om bovendien heerlijk te eten.
Dit boek richt zich op 9 pijlers:
- Ontstekingsremmend eten
- Vitaal, volwaardig, onbewerkt en divers voedsel
- Een optimale spijsvertering, darmgezondheid en ontgiftingscapaciteit
- Voeding met volop beschermende stoffen
- Stressregulatie & voeding
- Gezonde glucose- en insulineniveaus / gezond gewicht
- Gezond hart- en vaatsysteem
- Gezonde kook- en bereidingstechnieken
- Milieu, natuur, duurzaamheid en natuurwetten
Wat je snel zult ontdekken in dit boek: deze pijlers beïnvloeden elkaar op vele manieren. En je kunt het gros ervan in één maaltijd beïnvloeden: zo kan gezond(er) eten voor je darmen ook een positief effect hebben op je gewicht, je stemming, je stressbestendigheid en de kwaliteit van je slaap.
Het is maar dat je het (w)eet
(H)eerlijk eten én weten komen ook in dit nieuwe boek van Rineke Dijkinga weer samen:
Het eerste deel, waar je direct mee aan de slag kunt, bevat ruim 110 recepten met korte uitleg over één of meer van de 9 pijlers in relatie tot je breinvitaliteit. Het tweede deel van het boek bevat nog meer informatie over de 9 pijlers en gaat in op specifieke voedingsstoffen en hun ‘brein wetenswaardigheden’. Daarmee is dit boek een flinke opstap wat betreft kennis.
De gerechten uit dit boek eet menigeen al regelmatig: burgers, koek, lasagne, curry, muffins, crackers, brood, broodbeleg/ spreads, chocolademelk etc. Maken we deze zelf, dan kunnen we deze van ‘breinminnende’ ingrediënten maken en met elke hap een flinke stap zetten voor onze breinvitaliteit.
Met mijn passie voor échte voeding hoop ik ook met dit boek weer de vertaalslag te hebben gemaakt van theoretische kennis naar jouw etensbord. Ik hoop wederom heel wat mensen te verleiden om hun eten zelf te bereiden en te genieten van divers, puur, volwaardig en écht voedsel. Fijn voor je brein, want dat is waar jouw brein, letterlijk en figuurlijk, van geniet.
De eerste recensie over het boek
Zaterdag 16 januari in Dagblad Trouw / Dana Ploeger
Voor een fitter brein
De coronaperiode zorgde ervoor dat orthomoleculair natuurgeneeskundige Rineke Dijkinga ineens alle tijd had om haar nieuwste boek te schrijven. Deze keer richt ze zich op het vitale brein. Wie haar werk al kent, weet dat Dijkinga niet over een nacht ijs gaat. Dus zit ook dit vuistdikke kook- en leerboek (406 pagina’s!) vol kennis en weetjes. Ideaal voor mensen die meer willen weten over de impact van bepaald voedsel op je lichaam – zeker als je kampt met gezondheidsissues.
Zo zijn er specifieke recepten, zoals de aardappelmuffins, om meer eiwitten binnen te krijgen – goed voor het ouder wordende lijf. Of bloeddrukverlagende en vaatversterkende voeding, zoals een espresso-amandeltaartje. De ingrediënten zijn puur natuur, onbespoten en het liefst lokaal bij elkaar gescharreld. In het tweede deel staat veel zinnige informatie over wat bepaalde voedingsstoffen voor je brein en lijf kunnen betekenen. De auteur beoogt niet alleen een positief effect voor je brein, maar ook voor je gewicht, stemming, darmgezondheid, stressbestendigheid en de kwaliteit van je slaap. Een uitstekende aanrader dus voor deze januarimaand.
Neem een inkijkje in het boek
Natuurlijk kun je ook even een klein inkijkje nemen in het binnenwerk van het boek.
Filmpje Voeding voor het brein
In onderstaand filmpje (uit een serie van 14 filmpjes) gaat Rineke in op een paar van de 9 pijlers die ook in dit boek behandeld worden.
Concrete informatie:
- Hardcover
- aantal pagina's 406
- ISBN nummer: 9789083001920
- Uitgever: Rineke Dijkinga Books
- Formaat: 195 x 270 cm
- Prijs: € 32,95
- Eerste druk januari 2021, tweede druk februari 2021
- Bestellen? Ja, dat kan via alle (online) boekhandels en deze website.
- Voor wie geschikt? De recepten bevatten ingrediënten voor zowel de vegetarier, de veganist als de flexitariër.