Met deze 10 simpele tips kun je gezond blijven eten in tijden van inflatie
Hoe duur het eten ook is momenteel, het is mijn streven om geen concessies te doen aan voedselkwaliteit. Kwalitatief goed voedsel is immers bedoeld om ons te laten (over)leven, ons levenslustig, vitaal en gezond te houden. Daar kunnen we eigenlijk helemaal niet op bezuinigen. Dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan met weinig geld. Ik vertel je graag hoe ik dat dagelijks doe. Soms zijn mijn tips bijna te simpel voor woorden. En ja, over de meeste heb ik ook al eerder geschreven. Ik zet ze nog even weer op een rijtje in de hoop dat jij, en/of degenen waar jij eten voor maakt, er mee aan de slag kunt. Mijn grootste wens is dat 'gezond, duurzaam en lokaal eten het nieuwe normaal wordt. Of we nu last hebben van crisis, inflatie of krimpflatie. Laten we elkaar daarin in helpen met raad en daad.
1. Eet mee met het seizoen
Elk seizoen kent zijn eigen goedkopere voedingsmiddelen. Simpelweg omdat ze er in dat seizoen overvloedig zijn. Daar veel meer gebruik van maken is en blijft de kortste klap om gezond te blijven eten. Wat denk je van hutspot met wortelen, uien, aardappelen, uien, witte bonen en pastinaken? Niet alleen goedkoop maar ook nog eens besparend omdat ie urenlang verzadigy door de langzame stijging en daling van je bloedsuikerspiegel. Minder vaak eten is namelijk ook zeer kostenbesparend. En ook nog eens gezond!
2. Gebruik recepten voor inspiratie, maar maak ze niet na.
Niets duurder dan recepten op de gram volgen. Maak daarom aan de hand van jouw favoriete recepten maaltijden die je 'omkat'. Met dat wat er in de aanbieding is, wat het het seizoen biedt of met allerlei restjes die je nog hebt.
3. Maak veel verschillende gerechten met dezelfde seizoengroenten
Een keer per week stoom ik een grote pan vol met goedkope seizoengroenten als wortel, pastinaak, knolselderij, aardappel, rode bieten, zoete aardappel of pompoen. Wat er maar voorradig of in de aanbieding is. Deze verdeel ik in porties en doe ze in bakjes die ik vacuüm trek. Vervolgens maak ik hier de heel uiteenlopende maaltijden mee: een traybake, een stoofpot, een curry of als beleg op een pannenkoek. Elke keer vul ik het aan met mooie voedzame en relatief goedkope groenten als bonen, linzen, doperwten, uien etc. Armeluisvoedsel? Misschien wel, maar wel super voedzaam, lekker en gezond. Omdat ik elke dag voor totaal andere kruiden en specerijen* kies, heb ik toch het idee dat ik elke dag totaal iets anders eet. Terwijl het in de basis veel hetzelfde is.
4. Kies goede & volwaardige eiwitcombinaties
Volwaardige eiwitten zijn relatief duur. Denk aan noten, vlees, bepaalde kazen, vis etc. Veel eiwitten hebben in mijn beleving ook de meeste last van krimpflatie. Kocht ik laatst een pakje bio mozzarella, zat er opeens 35% minder in. Kies daarom in elk geval bij elke maaltijd een deel van je eiwitten uit betaalbare bron. Dan kun je altijd nog aanvullen met heel weinig duurder eiwit. Zoals de stamppot hierboven: een deel van het eiwit haal je uit de witte bonen. Met relatief weinig noten, paddenstoelen, een beetje vlees heb je zo toch een volwaardige maaltijd. NIET op eiwit bezuinigen is ongelooflijk belangrijk. Zie ook mijn artikelen over eiwitten en veganisme.
5. (on)kruiden als krachtvoedsel
Ik bedoel natuurlijk niet dat we enkel nog onkruiden moeten eten. En dat hoeft ook helemaal niet. Met onkruiden uit ongerepte grond voeg je zelfs dagelijkse kleine hoeveelheden prachtig maar vooral ook krachtig voedsel toe aan je menu. Ik maak zelf heel graag pesto's en spreads of een yoghurtspread met allerlei alle groene blaadjes die ik kan vinden. Zelfs in zachte winters is er overvloedig veel te vinden. Zie ook deze prachtige blog van Leah Groeneweg over Eetbare wilde planten en wortels in de winter.
6. Kweek krachtvoedsel in je vensterbank
Kiemen en microgroenten zijn heuse krachtpatsers op je bord. Ze bevatten alle voedingsstoffen die de uiteindelijke plant gaat bevatten in zeer geconcentreerde vorm. Een plukje kiemen en microgroenten kunnen je zo een shot aan wezenlijke voedingsstoffen leveren. En het is nog superleuk om te maken ook in je vensterbank. Maak ze in een kiembakje, kiempot of mini-kweekkasje.
7. Ga op scharrel voor bulkaanbiedingen, koopjes, aanbiedingen en kneuzen
Maximaal Gezond met een minimaal budget.
Dat is de titel van het artikel met bijstandsmoeder Lizette uit Rineke's bookazine MOOI Eten. Met een minimuminkomen is gezond eten een uitdaging. Daar weet Lizette Veenhuizen (46) alles van. Ze is moeder van vijf kinderen en komt rond van een bijstandsuitkering. Een groot deel van Lizette’s dag uit het plannen en maken van de maaltijden. Een uitdaging met een weekbudget van 120 euro (ook al was dat voor de inflatie). Rineke dook met Lizette de keuken in voor een voedzame maaltijd: een low-budget winterquiche en een rode koolsalade met ingrediënten en (on)kruiden uit streek en tuin. Je kunt het artikel hier lezen.
8. Ga samen met anderen in je omgeving aan de slag voor betaalbaar voedsel
Als je het verhaal van Bregje Hamelynck leest dan zul je waarschijnlijk ook verbaasd zijn dat er al zoveel geregeld is op het gebied van lokaal, eerlijk voedsel dat rechtstreeks van de boer op jouw bord belandt. Zonder tussenschakels van groothandel, supermarkt etc. kan voedsel opeens veel betaalbaarder worden. Zie het artikel over Bregje waar overal in Nederland al buurtwinkels zijn. Ook kun je met een groepje enthousiastelingen in jouw omgeving zelf een buurtwinkel opzetten. Daarbij kun je gebruik maken van al hun expertise. Of je nu consument of boer/teler bent.
En nee, hier heb je niet onmiddellijk iets aan, maar zoals Bregje ook aangeeft in het artikel: we kunnen wel alles op alles zetten om een gezonde, gifvrije en betaalbare toekomst voor voedsel te creëren.
9. Stop met het eten van leeg voedsel
We eten en drinken gemiddeld ruim 3 kilo per dag. Ongeveer 1/3 deel daarvan komt van (lege) tussendoortjes. Als we daar nou eens mee zouden stoppen. Dat scheelt flink wat geld. Dat kunnen we dan aan onze maaltijden besteden. Het zou mooi zijn als we tussendoortjes echt gaan zien als feestelijkheden en voor speciale momenten. Mooi voor onze (darm)gezondheid en mooi voor onze portemonnee. Het gros van de mensen zegt dan tegen mij: "Leuk bedacht, maar ik moet gewoon om de paar uur eten". En dat klopt wel: zo'n 60-80% van ons voedsel is inmiddels leeg, geraffineerd en bewerkt. Dat zorgt er onder andere voor dat we om de paar uur weer trek hebben. Ik zou er groot voorstander van zijn dat we onze hele thuis-, sociale- en werkomgeving zo inrichten dat we teruggaan naar voedzaam, onbewerkt en ongeraffineerd voedsel. Zie ook het verhaal van deze bakker die de weg terug weer is ingeslagen: zoals we eeuwen hebben gegeten met volkoren (oer)granen en heel weinig suiker.
10. Tijd voor andere verhalen en sociale normen & DOEN
De tips staan in willekeurige volgorde. Toch is deze tip misschien wel de belangrijkste van allemaal. Ik denk dat we onze zegeningen moeten tellen dat we in Nederland jarenlang ZO weinig van ons inkomen hoefden uitgeven aan eten. Ongezond eten (voor zowel mens, dier, bodem en aarde) is jarenlang zo spotgoedkoop geweest dat we alle eten nu duur vinden. Of het nu industrieel bewerkte 'knutseleten' is of écht eten. Eenvoudige, lekkere, lokale, voedzame maaltijden (zoals in het traditionele Mediterrane dieet) waar het draait om de kwaliteit ervan, zou van mij het nieuwe normaal mogen worden. Daar kunnen we met ons allen mee aan de slag. Of dat nu aan je keukentafel, in de sportkantine, een restaurants of zorginstelling is. Doe je mee met DOEN?
Onze omgeving inrichten met gezond voedsel is zeker belangrijk voor de mensen voor wie eten niet alleen duur voelt, maar ook werkelijk duur is. Omdat ze simpelweg geen geld hebben.