Fantasie-van-de-kok-koek, zonder oven

15 januari 2023

Fantasie van de kok koek/bonbon

Ingrediënten voor basisrecept:
175 gram pitten en zaden (pompoenpitten, zonnebloempitten, sesam-, chia- of hennepzaad, gebroken lijnzaad of wat je maar in huis hebt)*
100 gram gedroogde pruimen, vijgen, abrikozen, dadels of mango (of mengsel van een aantal soorten)
50 gram extra virgin kokosolie
30-50 gram gedroogde, eventueel wat kleiner gesneden gedroogde rode bessen (goji-bessen, cranberries of kersen**)
50 gram noten naar keuze (grof gehakt)
eventueel 2 à 3 eetlepels cacao (of carobe)
50 gram kokosrasp

- eventueel de rasp van een kleine biologische citroen/ limoen of van een halve sinaasappel (of een paar druppels etherische olie)
- eventueel een paar druppels stevia (niet als je dadels gebruikt)

TIP: Voor een feestelijke look kun je van de noten, zaden, pitten, bessen en zuidvruchten een klein beetje achter de hand houden om de koekjes mee te garneren.

TIP: Het mooiste is om dit smeuïge koekje als dessert of na de lunch gebruiken als toetje. Ook al zijn het super volwaardige voedingsstoffen: gedroogd fruit is wel suiker. En de rest van de inhoudsstoffen bevatten ook best veel calorieën. Extra calorieën tussen de maaltijden (in de vorm van een tussendoortje) heeft een gezond mens niet nodig. 'Dubbel bespaard' dus als je met dit koekje zowel met de energie van je oven als jezelf rekening houdt. Als je wel voor tussendoortjes kiest, dan zou de oorspronkelijke Mediterrane manier een mooie manier zijn; zij eten maximaal 3 x per week een zoet tussendoortje.

* Je kunt zelf kiezen welke mix van pitten en zaden je gebruikt, maar gebruik in ieder geval 25-30 gram gebroken lijnzaad. Ook zaden en pitten zijn best duur. Vervang eventueel 50-70 gram van de pitten door graanvlokken.

** Kies voor de onbespoten/biologische & voor de ongezoete variant. Zie het verhaal van de dirty dozen in mijn artikel over Hormoonverstorende stoffen. Zelf gedroogd zomerfruit uit je droogoven is natuurlijk nog mooier. Zo gebruik ik regelmatig gedroogde wilde pruimen, honingbessen, braambozen of aardbeien

Bereiding:

Maal de pitten en zaden (met uitzondering van het hennep- en lijnzaad) tot meel in een keukenmachine. Doe de pruimen, abrikozen etc. in een steelpannetje met water en laat ze even opkoken. Gooi het weekwater weg, pureer ze en doe dan direct de kokosolie erbij, zodat deze kan smelten. Doe deze bij het pitten/zadenmeel en voeg dan de gehakte noten, de kleingesneden rode bessen, de kokosrasp en de citroen-, limoen- of sinaasappelrasp erbij. Meng dit geheel goed tot het een dikke, stijve pasta is geworden.* Proef even en voeg eventueel een heel klein beetje stevia toe en meng nogmaals. Doe dit in een cakeblik of verdeel het over mini-muffinbakjes of maak er een plaatkoek van tussen 2 vellen bakpapier. Rol flink aan met een deegroller. De plaatkoek is de snelste manier om deze koek te maken. Strooi eventueel de garnering erover en druk het geheel stevig aan. Laat het een paar uur opstijven in de koelkast. Snijd het dan pas in plakken, vierkanten of repen. Ik maak van dit recept altijd 28 vierkante blokjes. Het koekje blijft uiteraard smeuïg, het is immers niet gebakken.

* Je kunt er ook prima 'bonbons' van maken: maak er 30 balletjes van en draai deze rond. Lekker om ze nog even door de kokosrasp, zonnebloempitten of kasha te rollen.