MOOI Zoetzuur

28 augustus 2023

zoetzuur van groenten en of fruit / Rineke Dijkinga

Basisrecept voor rode bieten in zoetzuur

RODE BIETEN ZOETZUUR BASISRECEPT

Voor 8 potten van 200 gram

Ingrediënten:

  • 800 gram kleine of grote rode bietjes(1)
  • 200 gram witte, gele of rode uien(2)
  • Eventueel wat kruiden/specerijen/zeewier
  • 500 ml rode- of witte azijn
  • 600 ml water
  • Keltische zeezout naar smaak
  • IETS ZOETS (3)
  1. Je kunt uiteraard ook voor hele andere groenten kiezen. Denk aan snijbietstelen, koolrabi, rammenas, bloemkool, broccoli, radijsjes of wat je maar aan groenten hebt. Het staat altijd wel vrolijk om 2 of meerdere kleuren in je pot te zien.
  2. Ook uien kun je natuurlijk naar hartenlust vervangen door andere groenten of bijvoorbeeld Oost Indische Kers zaden.
  3. Suiker het meest gebruikte zoetmiddel. Maar wil je geen extra suiker toevoegen kies dan voor een paar blaadjes stevia, erythritol of gebruik toch een klein beetje oerzoet. Ook Yaconpoeder vind ik een fijne optie.

Bereiding

  1. Was de groenten, snijd ze in blokjes, ringen of plakken (het mooiste effect heb je door ze met de mandoline te snijden en kook ze in water bijna beetgaar. Laat alles goed uitlekken in een vergiet.
  2. Steriliseer de potten met kokend water, haal ze met een tang uit het water (raak de boven- en binnenkant niet aan met je handen) en laat ze uitlekken op een schone theedoek,.
  3. Breng de azijn met het water en eventuele kruiden/specerijen of zeewier aan de kook. Proef even en kijk of je iets van zoetigheid* wilt toevoegen. Voeg het zout toe. Voeg op het laatste moment de groenten toe en breng dit nog even snel aan de kook. Giet het kokendhete azijnmengsel met de groenten direct in de potten met behulp van een bewaartrechter (dan blijven de randen van de pot schoon en is de kans op bederf veel kleiner), sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen.
  4. Vergeet niet er direct een etiketje op te plakken met de naam, ingredienten en datum. Ook erg leuk om dit als geschenk cadeau te doen. 

TIPS

TIP: zonder de broodnodige hygiëne in je keuken zullen al je inspanningen voor niets zijn. Bovendien kun je je gezondheid ermee belasten of schaden. Lees (oude) boeken of kijk of kijk op sites als weckonline.eu of You Tube hoe je veilig en schoon te werk gaat.

TIP: Gebruik ook alleen potten en deksels die helemaal intact zijn. Koop anders nieuwe (deksels) bij bijvoorbeeld de werkbij

TIP: suiker is niet alleen een smaakmaker, het is ook een conserveermiddel in jams, zoetzuur of geweckte voeding. Gebruik daarom altijd kleine potjes van 237 ml of nog kleiner. Na opening van je pot is het ook korter te bewaren in je koelkast dan een product met suiker.

TIP: wil je van witte azijn rode azijn maken? Voeg dan een paar verse klaproosbloemblaadjes aan je azijnmengsel toe. Haal ze eruit voor je je groente/azijnmengsel in de potten doet. Ook een flinke scheut vlierbessenoersap kan je witte wijn veranderen in een prachtige rode gloed.

TIP: je kunt zoveel experimenteren met smaakjes als je zelf wilt. Mijn favorieten om heerlijke smaken te creëren zijn: gember, kurkuma, dragon, rozemarijn, kardemom, kaneel, anijs-, venkel-, brandnetel- of roomse kervel zaden, steranijs, Djoeroek Poeroet blad, wakame, zeebanaan, seizoenpeperkorrels, mosterd- of korianderzaden, rasp van biologische citroen/sinaasappel (of de bio etherische olie ervan) Gebruik liever gedroogde dan verse kruiden omdat deze de houdbaarheid van je potten verhogen.

TIP: Inmaken of wecken van de zomerse overvloed is een perfecte manier om lekker, divers, betaalbaar en gezond te eten gedurdende het hele jaar. Het enige wat je hoeft doen is even wat tijd investeren om de zomerse overvloeden te verwerken. Zie ook mijn blog met bespaartips: "100 tips om waar voor je geld te krijgen in tijden van inflatie."

courgettes in zoetzuur / Rineke Dijkinga
Klik hier voor het recept van courgettes in zoetzuur