Basisbrood, betaalbaar, voedzaam en divers

6 januari 2023

Zo spijtig voor zowel ons landschap, de bodem, de natuur en onze eigen gezondheid dat we onze Nederlandse oergranen nog zo weinig eten. Minder dan 1/12 van het brood dat we eten is afkomstig van Nederlands meel. (bron: Oude granen, nieuw brood) Bakkers willen hoogwaardig graan uit het buitenland. Niet die van eigen bodem omdat die niet de juiste bakkwaliteit heeft voor een flink gerezen brood. Maar waarom niet terug naar brood zoals het vroeger was? Gelukkig denken steeds meer bakkers daar anders over en bakken brood van Nederlands graan. Van rogge, haver, boekweit, gerst bijvoorbeeld.

Voedzaam en betaalbaar oerbrood

Zelf maak ik geregeld een aantal oerbroden van de gehele graankorrel op voorraad. Rijzen doen ze niet echt. Maar lekker, voedzaam en gezond dat ze zijn! Het is het 'basisbrood voor de divertariër' uit mijn boek "Je Brein Vitaal". Het is zo belangrijk dat ons meest gegeten voedingsmiddel vezels & diversiteit bevat, én voedzaam & betaalbaar is. En dat het je bloedsuikerspiegel niet ontregelt. Zelf je brood bakken levert daardoor heel wat voordelen op. Ik varieer eindeloos met dit brood maar wat een 'must' is voor mij: ik gebruik altijd hele gekookt naakte haver- of gerstkorrels. Lekker lokaal, geteeld door boer Jan en geschoond, gedroogd en verpakt bij Mole't Lam. Altijd een mooi idee dat ik deze prachtige granen met eigen ogen heb mogen aanschouwen. 

TIP: Koop voedingsmiddelen die je veel gebruikt ook altijd in grootverpakkingen: dat scheelt ongelooflijk veel in je portemonnee.

Recept basisbrood voor de divertarier

Ingrediënten voor 2 broden:

700 gram gekookte gerst- of haverkorrels
1000 gram volkorenmeel*
18-20 gram gedroogde (zuurdesem)gist
600 ml warm water
20 gram Keltisch zeezout (of deels zeezout en deels zeekraalzilt)
eventueel. 200 gram pompoen- of zonnebloem pitten
60 ml olijfolie
eventueel 6 gram agar-agarpoeder (of zeewiervlokken)
5 gram baksoda of 5 gram gist

eventueel 30 gram aardappelzetmeel, 40-50 gram proteïnepoeder
eventueel nog wat pitten, kasha of zaden om het brood mee te garneren

*Kies voor andere granen dan tarwe. Dat eten we al ZO vaak. Maak het bijvoorbeeld alleen haver- en boekweit meel. Of maak het eens met deze overheerlijke 5 granen meelmix van haver, boekweit, gerst, rogge en Emmerkorn)

Aan de slag

Doe het meel in een kom. Meng het goed met de gist en voeg dan het warme water, zout en de pitten toe. Meng alle ingrediënten goed met een mixer met deeghaken. Meng dan de hele graankorrels erdoor. (let op dat je ze heel laat) Laat het minimaal 12, maar liever 24 uur afgedekt staan, op een constante kamertemperatuur, bijvoorbeeld in een slaapzak of hooimadam. Weet dat dit brooddeeg door de granen met weinig of geen gluten weinig/minder zal rijzen. Kneed na de rijstijd het brood nogmaals een paar minuten, voeg de olijfolie, agaragar en de 5 gram baksoda/gist en eventueel het aardappelzetmeel toe. En eventueel nog wat warm water als je brood te droog lijkt. Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe bakpapier in je broodblikken en verdeel het deeg over beide. Bedek het eventueel met wat pitten, zaden en druk deze even aan. Plaats de bakblikken in het midden van de oven, zet na 10-15 minuten de temperatuur terug naar 140 graden en bak het brood in circa 55 minuten goudbruin en gaar. Laat nog even een kwartiertje in de oven staan. Verwijder dan de bakblikken en laat de broden afkoelen op een taartrooster. Bewaar het in de koelkast. Dit brood kun je ook prima invriezen. 

Tips:

Je kunt natuurlijk zelf naar hartenlust variëren met dit brood qua kruiden, groenten etc. Mijn favoriet blijft toch wel de mediterrane versie met zongedroogde tomaten, olijven en een paar eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden. Of met tuinkruiden en fijn geraspte wortelen. Of dit overheerlijke groentebrood.