Altijd in de bonen met wandelende bonen-encyclopedie Henk Zuidema van Waldfarming
Wie met wandelende bonen-encyclopedie Henk Zuidema in gesprek gaat, of over hem leest, zet geheid bonen op het menu. Speciaal voor Mooi Eten editie 1 zette de olijke Fries uiteen waarom bonen ‘zulk mooi eten’ zijn. Die terugkrijgen op jouw bord, dat is de passie van Henk Zuidema.
Henks bonenassortiment kent veel prachtige kleuren, smaken, maten en voedzame ingrediënten en komt bij voorkeur van Hollandse bodem. ‘Waarom kidney- of sojabonen van ver aanslepen als je ook kunt testen welke bonenrassen we hier kunnen verbouwen? Om dit cultuurgoed, dat eeuwenlang goed groeide op Hollandse bodem te laten verdwijnen is eeuwig zonde.’
Zo MOOI: de waarde van oude rassen
De bonenboer maakt zich hard voor het behoud van oude rassen, zoals de verdwenen oogstrelende Wieringer boon, die een ooit geëmigreerde boer als zaaigoed had meegenomen. Via Amerika is die nu weer terug op Nederlandse bodem. ‘Oude rassen hebbenspecifieke voordelen voor bodem, natuur en mens. Laten we ons er hard voor maken die diversiteit te behouden, ook voor de broodnodige variatie in ons voedselaanbod.’ Diversiteit is immers de voorwaarde voor veerkracht: de sleutel voor de gezondheid van alles wat in en boven de bodem leeft.
Zo MOOI voor elk mens
Een andere drijfveer van Henk is dat gezond eten voor iedereen beschikbaar moet zijn. ‘Het mag niet zo zijn dat gezond eten elitair wordt. Zo min mogelijk schakels ‘van grond naar mond’ kan de strijd met goedkoop en ongezond voedsel aangaan. Een basis van goede granen, aardappelen en bonen maakt de maaltijd gezond en goedkoper.’ Zo draagt Henk zijn steentje bij aan de groeiende gezondheidsongelijkheid in Nederland.
Zo MOOI voor de aarde
Minstens zo belangrijk is goed rentmeesterschap over de aarde. ‘Laten we ervoor zorgen dat de bodem niet langer als Intensive Care patiënt aan het infuus moet, maar dat die op eigen kracht gezond voedsel voortbrengt, zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bonen en oude granen spelen daarin een prachtige rol. Het zijn goede stikstofleveranciers en bodemverbeteraars. Voor onze gezondheid en die van de aarde is het eten van meer plantaardig eiwit een must, want de hoeveelheid dierlijk eiwit die we nu eten, kan de veerkracht van de aarde gewoon niet aan.’
Bonen zijn goede, gezonde en voedzame eiwitbronnen en Henk is volop bezig er lasagne, spaghetti en tagliatelle van te maken. Ook oude, robuuste granen zijn een passie van Henk: ‘Machtig mooi voor de gezondheid van mens en planeet, zeker in een maaltijd met bonen. Ik heb een mix van hele graankorrels, zoals spelt, Naakte Haver, Emmerkorn, Ommelander tarwe en Sint Jans Rogge met linzen, die je als vervanger voor rijst kunt gebruiken.’ Wij begrijpen wel dat Henk voor altijd in de bonen wil zijn. Letterlijk dan.
Bonen en hormonen
Bonen bevatten zogenaamde fyto-oestrogenen en een stofje Calcium-D-glucaraat, een stof die oestrogenen uit het milieu minder schadelijk maakt. Rineke: ‘Juist voor pubers die nogal kunnen pieken met hun hormonen is het belangrijk om overtollige oestrogenen weer weg te vangen met dergelijke voedingsstoffen.’
Naar de website van Waldfarming