Boerin als way of living

4 juli 2023

Marjolein Breukhoven met geit Lekkers van het platteland
Marjolein Breukhoven met haar geiten Lekkers van het platteland

Ze werd niet zozeer boerin om er een inkomen uit te halen. Ze werd boerin omdat de manier van leven haar zo aanspreekt. Buiten, in de natuur, samen met dieren zijn. Dagelijks haar geiten melken en alles van het erf verwerken tot voedsel. Haar karakter speelde een grote rol in haar succes; ze is niet te beroerd om te proberen. Ze leerde alles door vallen en opstaan. “Bij elke mislukking in de keuken kijk ik achterom en denk: Wat heb ik niet goed gedaan en hoe kan ik zorgen dat het de volgende keer wel slaagt?” In dat welslagen heeft ze zeer grote stappen gezet. En als er toch nog eens iets mislukt, zoals al meerdere keren haar zuurkool, dan zijn haar varkens er erg blij mee!

Voor MOOI Eten uit de Lokale Keten ging Rineke Dijkinga op bezoek bij Marjolein Breukhoven in het Drentse Ruinerwold. Zij woont daar op een sfeervolle boerderij uit 1850 met 2 hectare grond erachter, samen met haar man en twee puberzonen. Maar er woont nog veel meer in het huis en op het land: hond Sjors, 80 kippen, 5 melkgeiten en nog 2 jonge geitjes, 3 bokjes en 4 schapen en lammetjes. Haar varkens worden, om de grond te bemesten en om te wroeten, ingezet bij de biologisch-dynamische Arnicakwekerij iets verderop. Aan de verzorging van deze levende have, het erf, de moestuin en het huis, en het maken van haar producten zoals geitenkaasjes, heeft Marjolein meer dan een fulltimebaan.

De verschillende rassen kippen leggen allemaal een andere kleur ei. Regenboogeieren dus. Rechts geitencamembert, direct na het maken.

Van verpleegkundige naar fulltime boerin

“Rond 2013 was ik helemaal fan van de Britse serie ‘Cottage River’. Ik vond het zo’n prachtige manier van leven”, vertelt Marjolein. Geïnspireerd door deze serie kocht ze een paar biggen. “Daar kon niet zoveel fout mee gaan, leek mij. Als het niks zou worden, was het jammer, maar was er geen man overboord. En als het wel een succes zou zijn, dan konden we langzaam uitbreiden.” Een paar jaar later zegde Marjolein haar baan als verpleegkundige in de thuiszorg op. Naast de zorg voor de kinderen, het erf en het huis begon ze op een speelse manier met haar bedrijf ‘Lekkers van het Platteland’. Ze staat een paar keer per jaar op markten en verkoopt bijna alles via mond-tot-mondreclame en Instagram. Heel veel mensen weten haar inmiddels al te vinden.

Vallen en opstaan

Als ik Marjolein en haar team op een markt bezoek, zie ik direct hoe mensen als bijen naar de honing naar haar stand worden toegetrokken. Binnen no-time is Marjolein door haar geitenkaasjes, ingemaakte groenten en chutneys heen. “Ik sta ergens voor, en daar doe ik geen concessies aan”, verklaart Marjolein haar succes. ”Mensen weten dat grasgevoerd bij mij ook werkelijk grasgevoerd is, dat de dieren een goed leven buiten hebben gehad en ze pas geslacht worden als ik zeker weet dat alles verkocht is. Ze weten ook dat ik zeer kleinschalig werk, absoluut niet rommel met kwaliteit en dat alles duurzaam is – hoewel ik bewust geen SKAL-certificaat heb. En ook dat ik kennis heb omtrent de verwerking. Kennis die van mij is en ik zelf heb opgedaan, geen boekenwijsheid dus. Ik heb alles ervaren en doorleefd. Met heel veel vallen en opstaan. En dat is wat mensen kennelijk aanvoelen.”

Geluksmoment

“Buiten zijn vind ik heerlijk, maar ook de hele verwerking in de keuken en samen aan tafel genieten is fantastisch. Maar vraag je naar mijn dagelijkse ultieme geluksmoment, dat is als ik bij de geiten ben. Wat een persoonlijke dieren. Het zijn net honden. Ze vragen gewoon of ik ze wil knuffelen. En dat doe ik natuurlijk heel graag! Mijn jaarlijkse geluksmoment is het Stoofperenfeest Ruinerwold. Een bijzonder en inspirerend dorpsfeest waar iedereen welkom is.”

Leuk om te weten: Een geit geeft natuurlijk alleen melk als ze elk jaar een kleintje krijgt. De lammetjes mogen 8 weken ongestoord bij hun moeder drinken. Daarna delen Marjolein en de jonge geitjes de melk: “Een beetje voor de kaas en een beetje voor de geitjes. Eerlijk zullen we alles delen.” Tijdens de productie van de 1,5 kilo geitenkaas per dag, blijft elke dag een flinke hoeveelheid hoogwaardige melkwei over. De varkens, en zelfs de kippen, vinden dat heerlijk.

Dubbele winst

Met de opbrengsten van de kaas, de eieren, het vlees, chutneys en de ingemaakte groenten, kan het gezin van Marjolein voor een groot deel gratis eten. Opschalen en een volledig inkomen verdienen, dat zou zeker kunnen. “Maar ik hou van de kleinschalige manier waarop ik het nu doe”, aldus Marjolein. “De kunst is denk ik om je af te vragen wat jou gelukkig maakt in het leven en je zingeving verschaft. Voor ons is dat dat we weten wat we eten, wat ons eten heeft gegeten en hoe het heeft geleefd. En dat we gezond eten, dat het zeer smaakvol is en dat het ons leven zin geeft.” Zelfs hun twee pubers zijn flink geïnspireerd (en ja, natuurlijk gaan die weleens snacken en de bloemetjes buiten zetten).

En wat het nog meer oplevert: “Wij weten als gezin meer dan wie dan ook wat de prijs van eten is: letterlijk en figuurlijk. Wij eten minder vlees dan de gemiddelde Nederlander. Simpelweg omdat we beseffen hoe kostbaar een eerlijk stukje vlees is. Hoeveel energie erin zit, van de bodem, van het voedsel dat ze hebben gegeten, van ons, van de slager en van de uiteindelijke verwerking.”

Mahatma Gandhi

Voor mij is Marjolein het levende voorbeeld van deze quote van Mahatma Gandhi: “De wereld verander je door jouw voorbeeld, niet door jouw mening.” Op Instagram geeft ze volgers een kijkje in haar leven en deelt ze veel over haar dieren en haar producten. Daarmee inspireert ze steeds meer mensen met haar way of living. Natuurlijk snap ik dat niet iedereen wil of kan leven zoals Marjolein. Dat hoeft ook niet. Maar je kan wel zelf op scharrel gaan, in je vensterbank of je balkon iets telen of de eerste stappen zetten door echt niets meer weg te gooien en cadeautjes te geven die ‘home made’ zijn. Zoals Marjolein zei, ‘de kunst is om je af te vragen wat jou gelukkig maakt’. Dus wat je ook doet, zorg dat het iets is waar je gelukkig van wordt.

Twee tips van Marjolein

Na een uitgebreide rondleiding vraag ik Marjolein om twee tips voor onze lezers. Daar hoeft ze niet lang over nadenken:

  1. Stop met eindeloos nadenken en ga dóen. Begin met keuzes maken om je leven zo in te richten als jij dat wilt. Dat hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn, kleine keuzes zijn ook goed.
  2. Laten we onze creativiteit weer gaan gebruiken. We zijn allemaal in meer of mindere mate creatief, maar we moeten die kwaliteit wel gaan gebruiken. Dan gaan we ook weer ontdekken wat we met een overvloed aan eten kunnen doen.

Ik sluit me helemaal aan bij de tips van Marjolein. Gewoon weer gaan doen! Van elke hap een gezonde stap maken voor jezelf, voor iedereen die aan jouw zorg is toevertrouwd en voor alles wat leeft. Met elke euro die je uitgeeft aan voedsel, bepaal je een beetje hoe de wereld eruitziet.

    Marjolein ontmoeten?

    Dat kan natuurlijk via haar Instagram-account @lekkersvanhetplatteland. En verder:

    • op de markt bij Boerderij Groeizaam op 28 juli 2023
    • op het jaarlijkse Stoofperenfeest Ruinerwold op 7 oktober 2023. Je kunt via een veiling de oogst van een van de 1100 stoofperenbomen aan de Dokter Larijweg in Ruinerwold kopen. De peren pluk je daarna zelf. Dus ladder mee! Tegelijk is het stoofperenfeest, met kleine marktjes op diverse erven, onder andere op het erf van Marjolein.

    Over de auteur van dit artikel

    Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

    (H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.