Recepten
Zandtaartgebakjes
Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien en haverroom, toefje rauwe kefir hangop of lemoncurd!
Crunchy Haver Kikkererwten Granola
De start van je dag zou echt alle brand- en bouwstoffen moeten bevatten om je een energieke dag qua stemming en vitaliteit te schenken. En zou zeker je bloedsuikerspiegel niet uit balans mogen brengen. Helaas is dat bij lang niet alle ontbijtjes- en zeker granola's- het geval. Deze granola is lang zo zoet niet als die je in veel schappen aantreft. Maar wat is ie lekker! En wat kan ie een mooie bijdrage leveren aan je eiwitten, gezonde Omega 3 vetzuren en prachtige vezels.
Nostalgische biscuitjes en meer lekkers
Van 5 duurzame/biologische granen uit Westerwolde werd door een lokale molenaar een meelmix gemaakt. En die vond ik toch lekker. Wat heb ik er al veel recepten mee gemaakt; van pannenkoeken tot quichebodems tot biscuitjes. En die biscuitjes - een recept uit mijn magazine Mooi Eten - vind ik zo lekker dat ik met dit recept nog veel meer lekkers heb gemaakt.
Herfstige pannenkoeken lasagne met zoete aardappel en pastinaak
Een lasagne waarbij je vooral de zoete aardappelen als 'lasagne bladen' gebruikt. Met deze lasagne krijg je een boost aan groenten met prachtige carotenoïden (door de zoete aardappel, mais en sofrito) en ook nog eens eentje waar je je darmbacteriën erg blij mee maakt.
Kersen bananen chocoladetaart
Ik kreeg vier overrijpe, van die bruine bananen van mijn moeder. Maar weggooien van eten vind ik echt een soort belediging van voedsel: wat een energie is er in dat eten gestopt voor de groei, de oogst, het transport etc. En dat zou je dan zomaar weggooien? De bodem (zonder oven te maken) maakte ik van rauwe cacao, quinoamuesli, gehakte noten, notenpasta, dadels en psyllium. Et voila: een nieuwe vegan High Tea taart voor PUUR Westerwolde werd zo spontaan 'geboren'.
Rogge-ontbijtkoek
Een (h)eerlijk vezelrijk recept voor rogge-ontbijtkoek. Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: roggemeel bevat maar liefst 22.6 gram vezels per 100 gram. Voldoende vezels zijn van groot belang voor onze darmgezondheid. En daarmee voor onze totale gezondheid: 80% van ons immuunsysteem bevindt zich bijvoorbeeld in onze darm.
Spinazie soep
Een spinaziesoepje boordevol chlorofyl geeft je lever een goede ondersteuning. Chlorofyl bindt heel wat stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Alle stoffen die in voeding verwerkt worden die niet kunnen dienen als voedingsstof (zoals bepaalde xeno-oestrogenen, E-nummers of additieven) moeten door onze lever worden afgebroken.
Mediterraan Pannenkoek buffet
Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.
Boekweit brood met kasha en haverkorrels
Boekweit, het armeluisgraan waar we vanwege de kleur van het brood en het ontbreken van gluten lang geleden afscheid van hebben genomen. Tijd voor een comeback? Boekweit, haver (of gerst) hebben namelijk heel wat eigenschappen waar de huidige mens (en de bodem) dankbaar gebruik van zouden kunnen maken. Denk alleen maar aan onze bloedsuikerspiegel, overgewicht, insuline resistentie, leververvetting en metabool syndroom.
Regenboog 'nasi' van gerst
Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog. Maak lekkere stappen richting een gezonde bloedsuikerspiegel en veel meer beschermende stoffen in je eten.
De 'groene variant' van spekdikken
Spekdikken is een traditioneel Oudjaarsgerecht bij ons in de provincie: met rogge, stroop, spek en worst. Ik heb een groene & lokale variant bedacht. En maakte daarom het traditionele oudjaars recept uit onze streek in een gezondere vorm. Niet alleen qua lokale ingrediënten*. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht.
* Zeg nou zelf, is het niet bijzonder vreemd dat we zelfs een traditioneel streekgerecht niet meer maken van lokaal meel? Terwijl dit toch echt héél goed mogelijk is.
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.