Appelkoek zonder toegevoegde suikers

Appelkoek zonder toegevoegde suikers

Zo gemakkelijk laat je suikers weg

Bereiding

Was de appels goed, maar schil ze niet (dat is niet nodig als ze tenminste biologisch zijn). Verwijder de klokhuizen en maal de appels in de foodprocessor. Maal niet te grof, maar ook niet tot pulp. Voeg alle andere ingrediënten toe en kneed tot een homogene massa. Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van de kruiden/specerijen of citroen toe. Doe het mengsel in een broodbak- of taartvorm. Druk het mengsel stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het circa 50 minuten op 140 graden in de oven. Prik er even in met een cocktailprikker. Als die er schoon uitkomt, kun je de koek heel goed laten afkoelen, uit de vorm halen en vervolgens in de koelkast bewaren. Pas aansnijden als de koek helemaal is afgekoeld.

Dit is een proefrecept uit Rineke's boek: Op weg naar meer energie.

Ingrediënten

  • 700-750 gram biologische appels, elstar of goudrenet*
  • 2 eetlepels citroensap
  • eventueel 3-4 cm geraspte gemberwortel (of snufje gemalen)
  • 3-4 gram kaneel
  • 2 gram anijszaad (als je daar niet van houdt, gebruik dan koek- of speculaaskruiden)
  • snufje zout
  • 200-250 gram meel (mijn favoriet Westerwolds 2 granenmeel)**
  • 50-60 gram kastanje- of amandelmeel

* neem 400-500 gram als je een iets drogere koek wilt.

  • eventueel 60-65 gram gehakte zonnebloem-of pompoenpitten 
  • eventueel 40 gram gedroogde cranberries of andere gedroogde bessen (of een mengsel)
  • eventueel de rasp van een biologische citroen, limoen of sinaasappel
  • eventueel 8-10 druppels stevia
  • 2 volle eetlepels gesmolten kokosolie (extra virgin) of roomboter/ghee

** kies in elk geval voor meerder soorten volkorenmeel. Ook deze Westerwoldse 5 granenmeelmix is erg lekker om deze koek mee te maken.

Gezondheidstips

  • Is het niet geweldig dat je zoiets lekkers als ontbijt kunt eten? Of je deze ingrediënten nu verwerkt in een muesli of je maakt er deze taart of koek van… het kan allemaal! Ben jij een echte zoetekauw? Dan vind je deze koek waarschijnlijk lang niet zoet genoeg. Laat je smaak geleidelijk wennen aan veel minder zoet. Strooi er wat inulinepoeder over of doe er wat biologische honing over om de koek zoeter te maken.
  • Door de vele appels krijg je een nogal smeuïge koek. Vind je dat niet lekker? Voeg dan minder appels aan je recept toe. Zie bij ingrediënten.
  • Door honing pas later over een koek/taart te doen, heb je drie voordelen: iedereen kan zijn eigen ‘zoetkracht’ bepalen, je behoudt de goede enzymeigenschappen van honing door het koud te gebruiken én je benut de anti-diabetische eigenschappen van honing.*