Bruschetta
Als gezonder(re) borrelhap.
Bereiding
Doe alle ingrediënten in de broodbakmachine in de volgorde zoals ze hierboven genoemd worden.
Zet het kneed- en rijsprogramma in werking.
Laat het ruim 6-8 uur in de broodbakmachine staan. Maak er een mooi langwerpig brood van (bakplaat of leg het in een broodvorm) en zet het ca. 50 minuten in een voorverwarmde oven op ca. 150 graden. Het brood is gaar wanneer het hol klinkt als je er met de bolle kant van een lepel op klopt. Laat afkoelen en snij het brood in plakken, besmeer deze met extra vergine olijfolie of met roomboter. Beleg ze evt. met een stukje vis, geitenkaas of avocado. Maar het hoeft absoluut niet, want de smaak is zo ook verrukkelijk. Uiteraard kun je het brood ook (in porties) invriezen. Leg de plakjes even onder de grill of doe ze in de broodrooster.
Ingrediënten
- 300 cc water of karnemelk
- 1 flinke scheut olijfolie
- 1 pak (500 gram) speltbroodmix
- 2 tenen knoflook
- 1 ei
- 1 koffielepel gedroogde rozemarijn
- 1 eetlepel gedroogde basilicum
- 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
- 5 eetlepels zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes
- een paar draaien peper uit de molen
- evt. 1 eetlepel kokosmeel
Gezondheidstips
Zo gemakkelijk kun je zelfs aan een borrelhapje een toegevoegde waarde geven. Zoveel antioxidanten in de vorm van knoflook, olijfolie, de zongedroogde tomaten en de Italiaanse kruiden. Brood dat je veel langer dan gebruikelijk laat rijzen heeft grote voordelen t.o.v. de huidige snelle, industriële manier: het fytinezuur wordt grotendeels afgebroken zodat heel veel mineralen en sporenelementen beschikbaar blijven om door onze darm te worden opgenomen. Ook de gluten in brood worden grotendeels onwerkzaam gemaakt en de verteerbaarheid van het brood neemt behoorlijk toe door de langere fermentatietijd. Zelfs mensen met een intolerantie voor gist of gluten zullen op dit brood goed reageren. Maar voor ieders darmen is deze bereiding van brood zeer welkom! Niet alleen tijdens de feestdagen maar ook daarna.