Citroen gember Kipcurry

Citroen gember Kipcurry

Bereiding

Kook de soepkip in het water met de bouillonblokjes (doe er evt. een klein scheutje citroensap, witte wijn of azijn bij om het vlees wat malser te maken). Laat ca. 1.5 - 2 uur op een zacht vuurtje koken. Laat de kip afkoelen. Gebruik het mooi malse vlees voor je curry en gebruik het iets minder malse vlees voor een kippensoep.* Pel en snij vervolgnes de uien en knoflook, doe in een pan en laat glazig worden. Doe vervolgens het vet en de specerijen erbij en laat even smoren. Doe dan het water, de malse kipstukjes en de specerijen erbij en laat op een laag vuurtje pruttelen. Doe in de laatste 5 a 10 minuten de groente, de rasp en het sap van de citroen erbij. Bind vlak voor het opdienen eventueel met een klein beetje boekweitmeel of kuzu. Proef de saus en voeg naar eigen smaak zout, peper, extra specerijen etc. toe. Ik vind het het lekkerst als het echt naar gember en citroen smaakt.

Serveer met gekookte naakte haver of volkoren quinoa. Erg lekker met gestoomde asperges, broccoli of spruitjes erbij.

* Zet het kippenkarkas eventueel nog weer een paar uur op het vuur in dezelfde bouillon. (zie uitleg bottenbouillon voor gezonde darmen in mijn recept Bloemkool Kombu soep.

Ingrediënten

  • 1 biologische soepkip (van een kip die heeft losgelopen)
  • 1 liter water
  • 2 biologische bouillonblokjes

Voor de curry

  • 4 uien
  • 2 a 3 tenen knoflook
  • beetje kippenvet van de bouillon (anders beetje kokosolie of roomboter)
  • 1/2 blok santen
  • snufje chili
  • 1 theelepel kurkuma
  • 2 theelepels gemalen sereh of 1 verse stengel
  • 1 afgestreken theelepel kardemom
  • ca. 3 cm geraspte gember (anders 1 theelepel gemalen gember)
  • 500 ml water.
  • rasp van een biologische citroen
  • sap van een 1/2 biologische citroen
  • ca. 100 gram seizoengroenten per persoon (doperwten, prei, wortel etc.)
  • peper en zout naar eigen smaak.

Gezondheidstips

  • Als je de bouillon laat afkoelen en vervolgens in de koelkast zet kun je het gestolde vet er weer voor een deel afscheppen. Bewaar het in een potje in de koelkast en gebruik het als overheerlijk aroma in soepen, sauzen, bonenschotels, groenteschotels etc. Maak van de botten vervolgens bone broth (zie volop recepten op internet) Vries het in porties in zodat je voor meerdere keren een voorraadje hebt voor soepen en sauzen. Geen zin om zelf bone broth te maken? Het is ook (online) goed verkrijgbaar.
  • Heb je er ooit aan gedacht dat het vlees van vroeger veel meer eiwit bevatte? En nu voornamelijk vet? Dat heeft alles te maken met het feit dat veel dieren in een stal worden gehouden en niet meer loslopen. Dat heeft veel consequenties voor de samenstelling van dierlijke voedingsmiddelen: dat geldt zeker voor een 'kiloknaller kip' waarvan menigeen denkt dat deze vetarm is. Dieren die niet bewegen, zoals deze kippen, krijgen namelijk, net als mensen, (verzadigd) vet in plaats van spiermassa. Spieren bestaan juist voor een groot deel uit eiwitten. Door het voer wat ze krijgen (en niet zelf opscharrelen als ze niet buiten komen) bevat hun vlees ook veel meer Omega 6 dan Omega 3. Omega 6 krijgen we al veel te veel binnen. Zie mijn uitgebreide artikel over de Omega 3/6 balans. Eiwitten zijn een absolute ‘must’ voor onze gezondheid maar de herkomst ervan, zeker als het om dierlijk eiwit gaat, is ongelooflijk belangrijk. Verdiep je dus in de herkomst van je vlees en dierlijke producten en kies, als je vlees eet, voor biologisch vlees van dieren die hebben losgelopen. Heb je niet zo'n slager in de buurt? Ook online kun je goed terecht. Zie bijvoorbeeld www.dewoestegrond.nl
  • Hoe verleidelijk is het voor je portemonnee om een goedkope kip of supergoedkope bone broth te kopen? Als je kijkt naar je eigen gezondheid dan wordt de verleidelijkheid wellicht een stuk minder (ook wat betreft Omega 6 vetzuren zie hierboven) Ik zie veel recepten op internet van bonebroth van gangbare kippen (kuikens) die 42 dagen oud worden. Hieronder een stuk tekst uit mijn boek Alles draait om je Hormonen waarin een een tekst citeer van de firma Farm Food, een fabrikant van hondenvoer:
    “Het bevat geen kip of ander gevogelte: Omdat de meeste kip (gevogelte) dat ter beschikking staat afkomstig is van dieren die op hun hoogtepunt van de groei zijn geslacht (slachtkuikens 5-6 weken oud) bevat het karkas veel eigen natuurlijke groeihormonen (geproduceerd in de hypofyse van de kip zélf)… Onze ervaring is, dat een combinatie van deze factoren een nadelige invloed hebben op de totale gezondheid van de honden. Vooral groei van jonge honden en vruchtbaarheid lijken hieronder te lijden. Wanneer gebruik wordt gemaakt van volwassen kippen (geslacht nadat ze geen eieren genoeg meer leggen) treden deze nadelige effecten niet of beduidend minder op.”

    Is het niet vreemd dat er op een website voor hondenvoer wél wordt gewaarschuwd voor kippen die met 42 dagen geslacht worden (eigenlijk zijn het uit de kluiten gewassen kuikens), terwijl wij als mens niet gewaarschuwd worden voor het risico op hormoonverstoring? Op het moment dat deze plofkuikens geslacht worden, is het groeihormoon heel erg hoog. Vergelijk het maar met kinderen/pubers in de groei. Er moet immers gegroeid worden. Een hoog groeihormoon is voor iedereen die niet in de groei zit volstrekt onwenselijk. En voor kinderen die al veel groeihormoon aanmaken vanwege de puberteit is het ongunstig om via melk en vlees nog meer hiervan binnen te krijgen. Los van de onwenselijke hoeveelheden groeihormoon kan (buitenlands) vlees/zuivel uit de bio-industrie ook veel andere (steroïde) hormonen bevatten: zo is het dier eerder slachtrijp.Het hoeft waarschijnlijk geen betoog dat deze extra hormonen veel consequenties voor onze (hormonale) gezondheid kunnen hebben. Koop daarom het liefst vlees bij een gespecialiseerde slager of (biologische) boerderijwinkel. Bijvoorbeeld een oude legkip die haar hele leventje buiten heeft gelopen. Met een scheutje azijn bij het kookwater, krijg je het malser. Gebruik dan de poten voor een curry, de rest voor een kippensoep en de botten voor een bonebroth/bottenbouillon. Of koop eerlijke bottenbouillon online, zie bijvoorbeeld deze link van de slager die ik hierboven noemde.