Courgette-mosterd soep
Super snelle lunch.
Bereiding
Pel de uien, snij ze in grote stukken en fruit ze samen met de knoflook in een klontje roomboter. Schil de aardappel/knolselderij en doe deze ook in de pan. Vervolgens het water, Kombu/zeeiwier en de bouillonblokjes toevoegen. Laat het aan de kook komen en laat het een paar minuten doorkoken. Daarna ook de in stukken gesneden courgette erbij doen. Laat nog even koken, doe de mosterd, eventueel de havermout en peper erbij, haal de pan van het vuur en pureer de soep met de (staaf)mixer. Je kunt de Kombu voor het pureren eruit vissen (en dan afspoelen en drogen zodat je het opnieuw kunt gebruiken) maar ik pureer het altijd mee. Snij de verse kruiden heel fijn en garneer de soep ermee. Of doe er 2 flinke eetlepels gedroogde tuinkruiden door. Erg lekker om een paar brokjes Feta over de soep te doen vlak voor je het opdient.
Ingrediënten
- 2 flinke uien
- 2 tenen knoflook
- 1 middelgrote aardappel, flink stuk knolselderij*
- klontje roomboter of scheut olijfolie
- 2 biologische kruidenbouillonblokjes
- 1 liter water
- evt. 1 stengel Kombu of wat zeesla vlokken
* Ik vind het zelf erg lekker om, in plaats van aardappel of knolselderij, een handvol naakte havermout mee te laten koken op het laatst. Als je de soep daarna pureert geeft dit een heerlijk romige bite/smaak.
- ca. 800 gram courgette
- 1 flinke eetlepel grove mosterd
- paar draaien peper uit de molen
- flinke hand verse tuinkruiden zoals peterselie, bieslook, kervel, dragon, selderij, lavas etc. (maar 2 eetlepels gedroogde tuinkruiden is ook erg lekker) En zeker zo lekker: pluk 60 gram brandneteltoppen, pureer deze in ruim water, giet het water af en laat de pulp ca. 5 minuten meekoken met de soep.
Gezondheidstips
Courgette behoort tot de pompoensoorten en heeft dan ook veel eigenschappen gemeenschappelijk met de pompoen. Zo bevat het ook de stof curcubitine die ons serotonineniveau in de hersenen reguleert. Voldoende serotonine is belangrijk voor een stabiele stemming en energie. Deze lunchsoep maak je in een handomdraai en zonder dat er een pakje aan te pas komt. Zo gemakkelijk kun je vitale bouwstoffen extra aan je voeding toevoegen. En extra vocht. Zeker op warme of drukke dagen vergeet menigeen voldoende te drinken. Dagelijks een flinke kom eigengemaakte soep is een heerlijke manier om meer vocht, meer basische mineralen en meer vezels binnen te krijgen. Zeker voor mensen die gevoelig zijn een hoge bloeddruk is dit een fantastische soep door de veelheid aan mineralen (in de aardappel/havermout, de zeewieren, courgette, ui en groene kruiden) Kies zoveel mogelijk voor biologische tuinkruiden vanwege hun hogere gehalte aan beschermende stoffen.