Dragon verbena schotel
Een gezonde spijsvertering, een stuk minder stress
Bereiding
Voor dit gerecht heb je 3 pannen nodig:
Pan 1: kook de haver of andere granen, giet ze daarna af en laten even staan.
Pan 2: fruit de uien en knoflook in wat olijfolie en laat op het laatst de fijngesneden prei meestoven.
Pan 3: laat de gepunte sperziebonen/gepelde spruitjes (of andere seizoengroente) in een stoompan beetgaar worden. Meng alle ingrediënten uit pan 1 tot en met 3 in een grote schaal en voeg daarna de rest van de ingrediënten toe. Proef even of je het goed op smaak vindt en voeg naar hartenlust nog wat kruiden toe. Erg lekker om er nog iets knapperigs overheen te strooien: bijvoorbeeld gebakken uitjes, kasha of een hand zonnebloempitten. Ook lauwwarm of koud erg lekker.
Ingrediënten
- 250 gram gekookte haverkorrels*, zilvervliesrijst, amarant, quinoa of gierst
- 2 flinke uien
- 2 tenen knoflook
- 1 flinke prei
- 750 gram sperziebonen/spruitjes**
- snufje gemalen chili
- tamari, peper en zout naar smaak
- 1 volle eetlepel dragon (of een flinke hand verse dragonblaadjes)
- 1 volle eetlepel fijne citroenverbena (of een flinke hand verse, heel fijngesneden), citroenkruid of citroenmelisse zijn ook lekker als je geen citroenverbena hebt
- eventueel nog wat fijngesneden muntblaadjes
- 150 ml geiten- of schapen yoghurt of rauwmelkse-kefir hangop.
- ca. 150 gram schapenfeta, halloumi, gehakte noten, een gepocheerd ei of wat stukjes kip
Gezondheidstips
* Altijd wat gekookte haverkorrels of gekookte zilvervliesrijst op voorraad (in je diepvries) hebben betekent dat je binnen 15-20 minuten altijd iets gezonds op tafel kunt zetten. Amarant, gierst en quinoa hebben geen lange kooktijd. Als je bloedsuikerspiegel gemakkelijk jouw energie ontregelt kies dan, zeker in tijden van stress, voor haver of quinoa. Gierst, amaranth en zilvervliesrijst hebben eerder de neiging je bloedsuikerspiegel te ontregelen.
** In het voorjaar of in de zomer kun je prei gemakkelijk vervangen door paksoi of sperziebonen en de spruitjes door bijvoorbeeld peulen of tuinbonen. Mee-eten met de seizoenen is de mooiste tip die je iemand kunt geven, zowel voor zijn eigen gezondheid als voor die van het milieu. De gezondste tip die je iemand kunt geven is: varieer! Daarom zou het zo fijn zijn als je niet vaker dan één keer per dag hetzelfde eet. Dus als je ’s ochtends brood of zuivel hebt gehad, eet je dat later op de dag niet weer. Zo heb je niet alleen minder kans op darmproblemen en allergieën, maar voeg je ook een diversiteit aan vitamines, mineralen, sporenelementen en beschermende stoffen toe. En die kunnen we erg goed gebruiken, zeker in tijden van drukte.