Feestelijke broodjes met een vleugje zoet

Feestelijke Broodjes

of een eigengemaakte Kerst- of Paasstol...

Bereiding

Doe alle ingrediënten, in de volgorde waarin ze hierboven vermeld staan, in de broodbakmachine* en zet het kneed- en rijsprogramma in werking**. Laat het 10-12 uur in de broodbakmachine staan, doe het dan in een bakvorm (of maak er 20 kleine bolletjes van op een bakplaat) en zet het in een op 150 graden voorverwarmde oven. Bak het brood 55 minuten of als je er bolletjes van maakt ongeveer 35 minuten. Besmeer het brood met extra virgin kokosolie of met roomboter en serveer het eventueel lauwwarm. Beleg kun je uitsparen want de smaak is zo ook verrukkelijk.

Amandelspijs (optioneel)
Als je er een 'echte' kerststol met spijs van wilt maken, maak dan je eigen (h)eerlijke amandelspijs. De ingrediënten voor amandelspijs tref je hieronder***.

* Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Begin dan juist met alle droge ingrediënten goed door elkaar te mengen. Als je het deeg goed gemengd hebt, doe je er een theedoek over en zet je het op een warme plek (kamertemperatuur) weg. Kneed het na een half uur nogmaals en laat het dan verder rijzen. Laat het vervolgens 8-12 uur rijzen op deze warme plek.

** Als je broodbakmachine geen programma heeft, zet je gewoon na 1,5 uur het apparaat uit. Zet het dan weg op kamertemperatuur om het te laten rijzen. Als je de gluten en het fytinezuur zoveel mogelijk onschadelijk wilt maken kun je het brood minimaal 8-12 uur laten rijzen. Zo wordt brood een stuk beter verteerbaar voor de mens.

*** Nog lekkerder maken? Maak je amandelspijs dan een paar dagen van tevoren om de smaken goed tot hun recht te laten komen. Meng vlak voor je het verwerkt het ei erdoor.

Ingrediënten

  • 420 ml warme amandel-, haver- of rijstmelk
  • 1 flinke scheut olijfolie (of nog lekkerder: 2 eetlepels extra virgin kokosolie)
  • 1 pak (500 gram) speltmeel volkoren, liefst biologisch (dynamisch) *
  • 50-75 gram gedroogde abrikozen/vijgen/appeltjes, in hele kleine stukjes gesneden
  • 8-10 gram anijszaad
  • 5 gram gemalen kaneel*
  • 2 gram gemalen kardemom*
  • 75 gram gehakte, wat zoete noten zoals cashew-, of pistachenoten
  • 75 gram zonnebloempitten (maal ze eventueel ot meel in een foodprocessor) 
  • 7.5 gram zout
  • 7 gram (zuurdesem) gist

*deze mix van speltmeel met specerijen, pitten en appeltjes is ook kant en klaar te koop (voor 2 broden) bij Mole 't Lam

Amandelspijs (optioneel)

  • 200 gram amandelmeel
  • een snufje zout
  • een scheutje citroensap
  • een scheutje water
  • 3 eetlepels honing (of zoeten met stevia druppels)
  • eventueel de rasp van een halve biologische citroen
  • 1 ei, deze kneed je er vlak voor verwerking door

Gezondheidstips

Door haver-, amandel of rijstmelk te gebruiken krijg je, in combinatie met de andere ingrediënten, een zoetere smaak aan je brood. Juist op feestdagen is dit een ideaal broodje. Of je het nu maakt met of zonder spijs; het is een verrukkelijk brood met heel wat positieve eigenschappen:

  • Door de kaneel, het speltmeel, de noten, de olie, en de zonnebloempitten heeft het veel minder effect op je bloedsuikerspiegel. En dat is pure winst als we stabiele energie, een gezond gewicht en een stabiele stemming nastreven.
  • Door het brood zo lang te laten rijzen wordt het fytinezuur en het grootste deel van de gluten afgebroken: ook weer winst, omdat je daardoor veel meer voedingsstoffen uit het brood kunt opnemen. Bovendien kunnen mensen met een gluten-intolerantie in veel gevallen zo toch van een dergelijk feestbrood genieten.
  • Lekker ontbijten of lunchen zonder je bloedsuikerspiegel sterk te laten pieken en dalen is niet alleen een weldaad voor je energie, gewicht en stemming maar het zorgt ook dat we na de Paasdagen onze hunkering naar zoet, paaseitjes en andere lekkernijen veel beter kunnen weerstaan. Als je bij jezelf herkent dat je na de feestdagen of vakanties moeite hebt om weer terug te keren naar de 'orde van de dag', probeer dan eens je lekkernijen zonder geraffineerde suiker en met langzame koolhydraten te maken, zoals in dit brood. Wil je weten waarom veel van ons 'feest-eten' je in een vicieuze cirkel doet belanden? En hoe je uit deze cirkel kunt komen? Carola van Bemmelen schreef er een fantastisch boek over: De Gelukkige eter.

Wil je het nog wat feestelijker op een kerststol/kerstbroodje laten lijken? Strooi er dan eens inuline poeder over in plaats van poedersuiker. Inuline is een prachtig voedingsmiddel voor je gezonde darmbacteriën. Zo maak je van feestjes ook feestjes voor je darmen!