Gevulde paprika met quinoa

Gevulde paprika met quinoa

Super snel VEGAN voorafje

Bereiding

Kook de quinoa volgens de verpakking gaar. De zeer fijngesneden groente en de linzen overgiet je met kokend water. Laat ze afgedekt ongeveer 20 minuten staan en daarna uitlekken. Zet de oven aan op 150 graden. Snijd de paprika’s doormidden, verwijder de zaden en zaadlijsten en zet ze in de oven*. Meng de gekookte quinoa, linzen en de rest van de ingrediënten in een kom. Proef het mengsel en voeg naar hartenlust nog iets toe. Verdeel het mengsel over de 6 paprika’s als deze beetgaar zijn. Druk goed aan. Zet nogmaals 10 minuten in de oven.

TIP: Heb je nog wat van de vulling over? Serveer ze dan als salade met bijvoorbeeld wat rucola erdoor bij dit gerecht. Als je het als hoofgerecht serveert is het heerlijk met een traybake erbij. Zie recept in mijn blog "Betaalbare kerstcreaties"

*Grillen vind ik nog lekkerder. Als je ze grilt verwijder je na het grillen de velletjes. Daarna vul je de paprika’s.

Ingrediënten

Voor 6 personen (bij- of voorgerecht), voor 3 personen hoofdgerecht

  • 3 grote rode biologische paprika’s *
  • 125 gram volkoren quinoa (of amarant, gierst, couscous)
  • Evt. 50 gram rode linzen (of flinke hand doperwten/bonen)
  • ca. 5 zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
  • ca. 75 gram pitloze olijven in kleine ringen
  • 100 gram zeer fijngesneden harde groenten (wortel, pastinaak, schorseneer etc.)
  • 1 teen knoflook


  • 1 klein fijngesnipperd rood uitje**
  • 2 flinke eetlepels groene of rode pesto
  • 2 flinke eetlepels Mediterrane/Italiaanse kruidenmix
  • Peper en zout naar smaak
  • flinke scheut olijfolie (of nog lekkerder pompoenpitolie)

Suggesties voor de garnering:

Pistachenoten, pompoenpitten, basilicum, cashewnoten, kiemen, microgroenten of wat Parmezaanse kaas.

Gezondheidstips

VARIATIE Het leuke aan dit gerecht vind ik dat je elke ‘wereldkeuken’ met dit gerecht op je bord kunt toveren. Met bijna dezelfde hoofdingrediënten maak je van dit Mediterrane gerecht een Turkse, Marokkaanse of Indische variant. Waar je maar zin in hebt. Mijn favoriete variatie is deze: met Kerrie madras currymix (van het Blauwe huis kruiden) sesamolie, sesamzaad. En dan op smaak gebracht met Tamari, een scheutje ketjap, tahin en peper.

Wat zou het mooi zijn als we de ingrediënten uit ‘wereldkeuken-gerechten’ zoveel mogelijk van Nederlandse komaf laten zijn. Laten we bij alle uit het buitenland afkomstige hoofdingrediënten kijken of we die voor een deel door Nederlandse ingrediënten kunnen vervangen. Dan krijgt jouw eten weer een ‘gezicht’ omdat we weten wat we eten. En gaan we in no-time het aantal voedselkilometers van ons eten verlagen. Quinoa wordt bijvoorbeeld ook in Nederland geteeld. En bij een bedrijf als Waldfarming kun je heel wat peulvruchten van Nederlandse origine kopen. Zelfs pompoenpitten zijn inmiddels leverbaar van eigen bodem (zie bijvoorbeeld bij Zonnespelt) het zou een mooie beloning voor de duurzame Nederlandse boeren en telers zijn als we onze voedseleuro’s waar mogelijk bij hen besteden.

Quinoa fan: Ik ben echt fan van quinoa, niet alleen vanwege de nootachtige smaak maar ook omdat het supersnel klaar is, multifunctioneel inzetbaar is (ook voor ontbijt, lunch en tussendoortjes) en vanwege de voedingswaarde: een prachtig volwaardig eiwit (met alle essentiële aminozuren) en bijna 14 gram eiwit per 100 gram. Bovendien heeft het een veel lagere Glycemische Lading dan bijvoorbeeld pasta, rijst, couscous etc. Zie deze lijst van het diabetesfonds.