Glutenvrij en eiwitrijk courgette brood
Door eiwitten aan je brood toe te voegen, voorkom je dat je bloedsuikerspiegel snel piekt en daalt. Zeker als je, zoals in dit brood, haver-, quinoa of boekweit gebruikt als basis.
Bereiding
Pompoenpitten en komijnzaad in een koekenpan op een heel zacht vuurtje roosteren. De aardappelen schillen, de courgette wassen, zaadlijsten verwijderen (lekker in een soepje) en in een foodprocessor fijn maken. De aardappel moet echt fijn, de courgette mag iets grover blijven. Ca. 2/3 van de pompoenpitten/zaden plus alle andere ingrediënten erbij doen en tot een homogene massa kneden met een mixer met deeghaken. Proef het even en voeg eventueel naar eigen smaak nog iets van de ingrediënten toe. Verdeel het mengsel over 2 ingevette broodbakvormen (of doe er bakpapier in), druk stevig aan en verdeel de rest van de pompoenpitten/zaden over het brood. Deze ook stevig aandrukken. Zet het brood 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Goed af laten koelen, uit de vorm halen en dan in de koelkast zetten. Lauwwarm serveren is ook erg lekker, maar dan is het brood nog niet stevig. Dit brood rijst niet! Er zitten immers geen gluten in.
Ingrediënten
- 1 eetlepel gemalen komijn*
- ca. 150 gram pompoenpitten
- 1 eetlepel komijn heel *
- 10 gram Keltisch zeezout
- 250 gram havergrutten of quinoa vlokken
- 150 gram boekweitmeel (of speltbloem)**
- 150 gram havermeel
- ca. 60 gram pompoenpitproteine of zeer fijn (tot meel) gemalen pompoenpitten
* Je kunt natuurlijk ook voor mediterrane, Provençaalse of tuinkruiden kiezen. En uiteraard kun je ook voor alleen gemalen of hele komijn kiezen. Of voeg een theelepel zeer fijne rozemarijn toe. Doe wat je lekker lijkt!
** Je kunt ook kiezen voor een deel speltbloem: dan is je brood niet meer glutenvrij, maar hij rijst wel iets beter. Let op dat je dan wel iets van gist toevoegt.
- 1 eetlepel zeesla
- 500-550 gram courgette of pompoen
- 200 gram geraspte aardappel (of gekookte & afgekoelde haver- of gerstkorrels)
- 1 a 2 eetlepels olijfolie
- 1 a 2 eetlepels pompoenpitolie**
- evt. 1 uitgeperste teen knoflook
- eventueel nog een scheutje water als het deeg te droog is
** Uiteraard kun je ook voor alleen olijfolie kiezen. Met alleen olijfolie zal je brood ook wat minder groen lijken.
Gezondheidstips
- Door eiwitten aan je brood toe te voegen, voorkom je dat je bloedsuikerspiegel snel piekt en daalt. Zeker als je, zoals in dit brood, haver-, quinoa of boekweit gebruikt als basis. Veel glutenvrije kant-en-klare producten bestaan uit snelle koolhydraten die je bloedsuikerspiegel flink uit balans kunnen brengen. Ook dit brood is glutenvrij, een weldaad voor menige darm!
- Beleg? Eigenlijk jammer om beleg op een dergelijk brood te doen. Alleen wat roomboter is al prima. Voordeel van brood zonder beleg: veel van ons beleg bevat flink wat Omega 6 vetzuren (denk aan kaas, vleeswaren van dieren uit de bio-industrie, spreads, kant-en-klaar met zonnebloemolie etc.). Deze werken ontstekings-bevorderend bij de overmaat in het gemiddelde Westerse voedingspatroon. En aangezien zo'n 90% van al onze ziektes met ontstekingen te maken hebben lijkt minderen met Omega 6 vetzuren een wijs besluit.