Groene spread
Chlorofyl bij de lunch, het diner of de borrel
Bereiding
Begin met het pureren van de spinazie in je foodprocessor. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe. Proef en maak verder op smaak met wat extra pesto, peper of zout.
* (On)kruiden die ik vaak verwerk in een groene spread/pesto: zevenblad, melde, paardenbloem, duizendblad, zuring, knopkruid, vogelmuur, smalle weegbree, look-zonder-look, wilde rucola, oregano, bieslook (ook de bloemen), daslook, jonge rozemarijn. Ook brandnetel is perfect om te gebruiken (deze wel vooraf blancheren en daarna pas fijn hakselen)
Ingrediënten
- 100 gram spinazieblaadjes (of jonge andijvie, sla, snijbiet)
- Eventueel 1 a 2 theelepels zeesla, algenvlokken, groene gerst- of spirulinapoeder
- Eventueel 1 avocado
- Eventueel 2 volle eetlepels groene biologische pesto (op olijfolie basis)
- 1 a 2 tenen knoflook
- flinke scheut olijfolie
- peper en zout (of zeekraalzilt) naar smaak
- Eventueel wat fijngehakte walnoten of een paar eetlepels Edelgistvlokken)
Mijn absolute favoriet op deze spread is: verzamel allerlei eetbare (on)kruiden** (zoveel mogelijk verschillende soorten, zie bij bereiding) en was deze goed, blender ze fijn en meng ze tot een spread: Gebruik half spinazie- of een lekkere biologische pesto- en half (on)kruiden en maak op smaak op bovenstaande manier.
Gezondheidstips
Chlorofyl zou nooit mogen ontbreken in je voedingspatroon. En al zeker niet in de maanden waarin feestjes, verjaardagen en etentjes vaak voorkomen. Menige darm en lever moeten dan extra hard werken. Waarom ons lichaam dan niet even een handje helpen door chlorofyl te eten? Zie weetje chlorofyl. Door kaas en vleeswaren op je brood of cracker te vervangen door een groentespread werk je op een hele simpele manier aan een gezond zuur/base evenwicht. Kaas en vleeswaren zijn behoorlijk verzurend, een groente spread is juist basisch.
Deze spread is super simpel te maken. Door de pesto toe te voegen blijft het ook veel langer mooi op kleur en kun je het gerust een paar uur eerder klaarmaken. Maak de spread nog gezonder door er wat kiemen op te serveren. Serveer je de spread bij de borrel, dan zijn ze heerlijk met de rozemarijn toastjes.
Ik vind de spread heerlijk op een cracker tijdens de lunch, met een soepje erbij. Of als voorafje bij het diner met een lekker soepje. Elke keer als ik ze eet ben ik aangenaam verrast door de smaak. En elke keer trots dat het op deze manier gelukt is:
- Vegan: geen melkpoeders of andere dierlijke producten in verwerkt
- Zonder gist en zonder toevoeging van gluten*
- Alleen volkoren granen, geen bloem toegevoegd
- Nog geen 2 gram suiker per 100 gram Krekker, afkomstig van het graan zelf
- Met olijfolie in plaats van een omega 6-rijke olie
- Gebakken op een lage temperatuur; slechts 135 graden. Zie weetje over AGEs