Groentestoof
Bereiding
Was, punt en breek de sperziebonen. Gebruik je spruitjes en zoete aardappel, verwijder dan de losse buitenste blaadjes en kerf de onderkant in van de spruitjes. Schil de zoete aardappel en snijd in blokjes. Laat ze beetgaar stomen in een stoompannetje en spoel ze daarna af. Fruit de gesnipperde uien en knoflook in de olie. Doe de specerijen, tomatenpuree en santen (of kokosmelk) erbij en laat een paar minuten pruttelen. Let goed op of er nog een flinke scheut water bij moet. Doe dan de schoongemaakte en in stukken gesneden champignons + bonen/spruitjes erbij. Laat heel even op een zacht vuurtje pruttelen, proef en voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Als je het als saus wilt serveren, kun je dit gerecht nog wat vloeibaarder maken. Serveer op een boekweit pannenkoek, met een wrap of met gekookte quinoa of haverkorrels etc. Als je geen quinoa of haver kiest, kun je het ook opdienen met een gepocheerd eitje of een beetje gestoomde kip.
Ingrediënten
Ingrediënten voor 4 à 5 personen:
- 750-850 gram sperziebonen (of spruitjes en zoete aardappelen)
- 3 (rode) uien
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1,5 eetlepel koriander
- 1 a 1,5 eetlepel kaneel
- eventueel 1 eetlepel gemalen fenegriek
- snufje gemalen chili, pikante paprika of cayenne
- 200 gram tomatenpuree
- 50-60 gram santen of 400 ml kokosmelk
- 250 gram kastanjechampignons of paddenstoelenmix (of in voorjaar asperges)
- op smaak brengen met peper/zout, tamari
Voor de garnering: wat verse groene kruiden, kiemen of microgroente, kasha, gepocheerd eitje, gehakte noten of wat je maar lekker lijkt.
Gezondheidstips
Dit is een van mijn favoriete recepten uit mijn boek 'Alles draait om je hormonen'. Het heet 'sperziebonenstoof' en staat op blz. 254. Maar het is natuurlijk niet elke maand sperziebonen seizoen. En sperziebonen uit Kenya zijn voor je hormonen misschien niet het beste idee.(1) Daarom maak ik het in de winter en herfst met spruitjes en zoete aardappel. Minimaal zo lekker als de sperziebonen variant! Het mooie aan dit gerecht vind ik ook dat je het iedereen aan tafel naar de zin kunt maken. Of iemand nu vleeseter, veganist of vegetariër is: je kunt de garnering aan ieders voorkeur aanpassen.