Half-om-half hamburgertjes

Half-om-half hamburgertjes

'Boer'gondisch duurzaam tafelen

Bereiding

Doe het gehakt in een kom en meng alle ingrediënten er goed doorheen. Maak er hamburgers of (mini) gehaktballen van. Doe olie of boter in een koekenpan en laat dit zachtjes warm worden. Doe je hamburgers erin en voeg na een paar minuten een klein beetje water toe*. Bak ze om en om tot ze gaar zijn. Besprenkel iedere hamburger daarna met wat tamari en strooi er wat peper over. Erg lekker met een maaltijdsalade erbij. Handig: ze zijn ook goed in te vriezen.

*Gehaktballetjes bakken en direct wat water toevoegen? Ja, voor jouw gezondheid is dat de mooiste optie. Bruine korstjes (of dat nu van vlees, brood of kaas is) geven zogenaamde AGEs. Dit zijn vrije radicalen die flink wat impact kunnen hebben op de conditie van je brein en vaten. Lees er hier meer over >

Ingrediënten

  • 250 gram biologisch rundergehakt
  • 50 gram havermout fijn
  • 25 gram boekweitmeel of (nog eiwitrijker) pompoen- of zonnebloempitproteïne
  • 100 gram fijngehakte waspeen of winterwortel
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram zeer fijn gesnipperde ui
  • 25 gram biologische bouillon (anders peper en zout naar eigen smaak)
  • 1 à 2 volle eetlepels zeer fijn gesneden of gemalen rozemarijn*
  • linke scheut olijfolie plus een beetje olijfolie, ghee of kokosolie om in te bakken
  • 1 à 2 theelepels tamari

* Ga je de burgers met dikke plakken rode biet serveren dan is het lekkerder om voor een flinke eetlepel mosterd te kiezen in plaats van rozemarijn.

Gezondheidstips

Veel vlees eten is noch voor onze eigen gezondheid noch voor die van het milieu wenselijk. Maar er is niets op tegen om met mate goed en duurzaam vlees te eten. Sterker nog: af en toe vlees eten levert je een lagere voetafdruk op dan helemaal geen vlees eten. Steeds meer boerderijwinkels verkopen het vlees van hun eigen duurzaam gehouden dieren. Zo krijgt de boer een betere prijs en weet jij een stuk meer over de herkomst van je voedsel: een ‘boer’gondisch duurzame manier op weg naar een betere gezondheid. Bij een koeienboer kun je ook direct zelf zien of de koeien grasgevoerd zijn: vlees van graan/mais/soja gevoerde dieren is vooral rijk aan het ontstekingsbevorderende Omega 6, die van loslopende grazende dieren aan het ontstekingsremmende Omega 3(1). Ook bevat vlees van loslopende dieren het hoogste gehalte aan het vetzuur CLA dat bij laboratoriumdieren (al bij heel weinig CLA in hun voeding) aanzienlijk lagere risico’s op kanker gaf. En bij vrouwen in de menopauze lijkt experimenteel onderzoek erop dat hogere CLA waardes beschermen tegen borstkanker(3).

Bronnen:
(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20807460
(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8039138
(3)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11525591