Haver Plaatkoek met groente/kruiden boost

Haver Plaatkoek met groente/kruiden boost

Alsof je pizza eet!

Bereiding

De boerenkool (of andere kool/bladgroente) heel fijn snijden: des te fijner, des te lekkerder. Alle ingrediënten goed mengen (met uitzondering van het ei) en even proeven. Als het goed op smaak is ook de eieren erdoor mengen. Verdeel het mengsel in twee porties en leg ze op bakpapier op 2 bakplaten (van ca. 26 x 37 cm) of 1 grote bakplaat. Zet het 30—35 minuten in de oven op 140 graden. Haal ze eruit en smeer de pesto erover. Verdeel vervolgens alle ingrediënten van de door jouw gekozen topping erover (zie voorbeelden) en sprenkel er vervolgens nog wat olijfolie over. Serveer met een salade of gestoomde groenten. Ook lekker als koude lunch. Wil je een deel invriezen? Laat dan de pesto en de topping achterwege tot je deze plaatkoek opeet.

Tip: in plaats van bladgroente kun je ook kiezen voor 100 gram brandneteltoppen en 100 gram bladgroente. Zie dit filmpje over brandnetels.

Ingrediënten

  • 200 gram boerenkool (of spinazie, brandneteltoppen of melde blad)
  • 500 gram afgekoelde gekookte haver- of gerstkorrels
  • 150 gram meel (bijvoorbeeld gerst-, teff-, haver-, boekweit-, spelt- of kamutmeel of een meelmengsel)
  • evt. 100 gram geraspte oude schapen- of geitenkaas, feta of een andere kaas
  • 1 dessertlepel zeewier vlokken
  • 2 tenen knoflook
  • 2 a 3 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout naar smaak
  • Eventueel gemalen rozemarijn, mediterrane kruiden
  • 3 eieren


Topping ideeën

  • half potje rode of groene pesto per plaatkoek*
  • een flinke hand verse groene tuin- en/of onkruiden
  • rucola, veldsla, sla
  • flinke hand (on)kruiden en als ze er zijn; eetbare bloemen
  • eventueel groene/witte asperges/schorseneren
  • eventueel gegrilde paprika

* ik gebruik altijd mijn zelfgemaakt 'onkruiden pesto/spread'.

  • olijven of kappertjes
  • geblancheerde seizoensgroenten
  • mengsel van gefruite uien en paddestoelen
  • kortom; wat je maar in huis hebt of aan restjes over hebt
  • hand geroosterde noten en pitten of wat Grie, halloumi, feta, buffelmozzarella, kiemen of wat edelgistvlokken.

Gezondheidstips

Als er een ding is waarmee je je gezondheid kunt verbeteren dan is het wel met meer variatie en meer (oplosbare) vezels eten. Haver, gerst, groentes, noten, zaden etc. bevatten deze volop. Deze vezels dienen als voedsel voor jouw darmbacteriën. De gezondheid en diversiteit van jouw darmbacteriën bepalen voor een zeer groot deel jouw gezondheid. Alleen al door te variëren met granen/melen (veel van ons voedsel bevat enkel tarwebloem) en groenten/ (on)kruiden van het seizoen, kun je al mooie stappen zetten. Zie veel meer info en recepten (Weten van (H)eerlijk eten deel 2). Of zie mijn weetje 'Goed gastheer zijn voor je darmbacteriën'.

Het mooiste van dit gerecht is dat je het zo ongelooflijk mooi naar eigen smaak kunt maken. Net zoals je de topping van je pizza in een restaurant helemaal naar eigen smaak maakt. Ik maak de topping ook wel eens van nagenoeg alleen uien, knoflook en kruiden. Met daar bovenop dan nog wat verse blaadjes, noten en wat olijven. Je kunt het zo uitgebreid doen als je wilt. Maar super simpel is dus ook erg lekker!