Het leven is een aaneenschakeling van magie en pasta

Het leven is een aaneenschakeling van magie en pasta

Eigenlijk heeft Fellini wel een beetje gelijk. Een goede pasta is niet te versmaden. Zeker als er boekweit in verwerkt is :-). Daarom heb ik de quote een beetje veranderd. Dit is overigens geen recept maar enkel een leidraad voor een maaltijd: het wordt dan creatiever en beter betaalbaar.

Bereiding

  • Kook de pasta (kies je voor de Westerwoldse pasta dan is de kooktijd 15 minuten)
  • Schil of was je groente en snijd in mooie repen. Blancheer ze.
  • Kies je crunch en eventueel nog wat extra eiwitten bij een hogere eiwitbehoefte
  • Scharrel nog wat groene blaadjes bij elkaar: in de tuin, je vensterbank, de natuur en anders uit de supermarkt

Ingrediënten

  • circa 60 gram pasta per persoon (als je witte pasta gebruikt is dit hoger)
  • 250 gram seizoengroenten per persoon (meerdere kleuren)
  • flinke scheut olijfolie
  • 50 gram doperwten, sperziebonen, tuinbonen of linzen
  • flinke hand groene blaadjes (sla, winterpostelein, (on)kruiden
  • ciraca 20 gram noten, zaden, pitten of deze heerlijke crunch
  • wat mediterrane kruiden naar eigen smaak of wat pesto

Gezondheidstips

Ik ging voor dit recept uit van Westerwoldse tweegranen pasta, gemaakt van haver, boekweit en veldbonen. Wat een feest, de prachtige granen (zelfs een klein beetje van ons eigen land) uit Westerwolde door Mole't Lam gekocht, verwerkt en tot onder andere pasta verwerkt. Dit is geen pasta zoals de witte tarwepasta zoals we die meestal eten. Deze heeft een eigen smaak smaak, flink wat eiwitten, prachtige beta glucanen (uit haver) en een enorme shot aan vezels. Mooi eten dus voor je darmbacteriën. Omdat het geen witte pasta is heeft het én veel meer voedingsstoffen én veel minder effect op je bloedsuikerspiegel.  Dit geldt ook voor de Westerwoldse vijfgranen pasta met haver, boekweit, naakte gerst, rogge en emmerkorn. Ook super lekker, vind ik.

Houdt je dit recept aan als basisvoorbeeld-met deze pasta- dan levert dat een voedzame, evenwichtige, betaalbare maaltijd (zeker als je seizoengroenten/aanbiedingen koopt) wat betreft langzame koolhydraten, vetten, eiwitten en voldoende vezels (zelfs bijna de helft van de aanbevolen hoeveelheid per dag) Dit zou de voedingswaarde zijn:

Voedingswaarde per persoon: vetten 25,8 gram (waarvan verzadigd 3.92 gram, enkelvoudig onverzadigd 14,11 gram, meervoudig onverzadigd 4,47 gram), koolhydraten 43 gram (waarvan -natuurlijke-suikers 9,4 gram), eiwit 21,7 gram, vezels 19,38 gram, zout 0,2 gram.

Ik word daar wel blij van, dat je met alles wat er op het moment is, zulke maaltijden kunt bereiden. Als je je niet letterlijk aan een recept houdt kan het leven heel wat betaalbaarder worden: kies wat het seizoen biedt, in de aanbieding is en neem altijd een deel goedkope groente zoals uien, wortelen, pastinaken etc. 

Mijn perfecte afronding van deze maaltijd was de boekweit: de boekweitzaden die op het land waren achtergebleven waren gekiemd. Dus ik at het met prachtige boekweitbloemen en blaadjes. Aangevuld met wat sla, oostindische kers en winterpostelein. Zie foto hieronder.

Ik at onderstaande maaltijd op de dag dat Remkes zijn rapport uitbracht 'Wat kan wel'. Ik vond het wel een feestmaaltijd waard: er wordt weer geluisterd naar de mens achter het verhaal! Ook heel hoopvol dat hij voor een integrale aanpak gaat en niet alleen boeren aanwijst. We zullen samen de aarde leefbaar moeten houden. En mooi dat hij ook opriep om het eten van onze eigen boeren te gaan eten en de rol van de biologische/duurzame boeren benadrukte. Zijn oproep aan supermarkten, restaurants, kantines etc. om de daad bij het woord te voegen en dit eten ook werkelijk, letterlijk en figuurlijk, op de kaart te zetten, deed me goed! Let's go!