Hummus met zongedroogde tomaten

Hummus met zongedroogde tomaten

Hip met Hummus!

Bereiding

Peulvruchten koken en de laatste minuut evt. de knoflook erbij doen. Vervolgens pureren, inclusief de zongedroogde tomaten. Dan de rest van de ingrediënten toevoegen en proeven. Maak het helemaal naar eigen smaak. Meer of minder pittig, meer of minder citroenachtig. Wat jij lekker vindt!

Serveertips:

  • Als je wat meer maakt is het een heerlijk beleg voor een haverpannenkoek of wrap als diner: besmeer de pannenkoek met de hummus en beleg het rijkelijk met kiemen, sla, spinazie, avocado, noten of wat je maar in huis hebt. In de herfst en winter heerlijk met gestoomde groenten op smaak gebracht met kruiden en specerijen.
  • Erg leuk en lekker vind ik het om de hummus in een opgerold (geblancheerd) koolblad te serveren. Ziet er ook nog eens heel hip uit! Bestrooi met wat sesamzaad en geef er eventueel wat Tamari in een kommetje bij.
  • Lijkt het je niets in een koolblad? Ook een schijfje komkommer, koude aardappel of courgette kan prima als ‘toastje’ dienen.

*Hummus wordt traditioneel gemaakt van kikkererwten. Maar je kunt ook kiezen voor tuinbonen, doperwten, veldertjes, linzen of een combinatie maken van meerdere peulvruchten.

Ingrediënten

  • ca. 350 gram gekookte peulvruchten (vers, diepvries of uit glas)*
  • evt. 1 teen knoflook
  • 6 à 7 zongedroogde tomaten
  • 1 à 2 theelepels gemalen paprika
  • snufje chili
  • flinke scheut olijfolie
  • 3 à 4 flinke eetlepels Tahin
  • PUUR Rineke Super Bouillon (eerst beginnen met 20 gram, heel afhankelijk hoe zout de zongedroogde tomaten zijn)
  • scheut citroensap

Gezondheidstips

Als je tijd hebt is het veel lekkerder en gezonder (in conserven kan flink wat zout of suiker zitten) om je peulvruchten zelf te weken en te koken. Ik kook altijd een heleboel soorten tegelijk en vries ze in. Zo kun je ook mooi variatie in je peulvruchten aanbrengen

Een hippe veganistische borrelhap: wat zou het geweldig zijn als dat de norm wordt in Nederland: als je je gasten echt wilt verwennen serveer je op feestjes geen vlees- of visproducten. Als je er goed over nadenkt is het vreemd dat we ook buiten de hoofdmaaltijden om nog zoveel dierlijk eiwit eten: slecht voor onze gezondheid (vaak is het dan in de ongezonde vorm: gefrituurd, gebakken en uitermate ‘processed’), voor de dieren zelf en voor het milieu. En ik denk dat veel mensen een zucht van verlichting zullen slaken als ze op feestjes gezondere dingen voorgeschoteld krijgen. Hoe vaak ik niet hoor dat men de borrelhapjes ook uit fatsoen richting gastheer/gastvrouw opeet!