Kamut spaghetti
Vergeet nooit vitamine B3 te eten
Bereiding
Kamutpasta koken volgens de verpakking. In een foodprocessor de olie, kruiden, knoflook, peper en zout blenderen tot een smeuïg geheel. Doe gerust meer kruiden erin als je dat lekker vindt! Giet na de kooktijd de spaghetti af en spatel de kruidenoliepesto erdoor. Bestrooi de spaghetti met edelgistvlokken en noten/zaden/pinda’s. Erg lekker, mooi en gezond om te garneren met flink wat bloemen (zoals goudsbloem, Oost Indische Kers). Lekker bij een mediterrane groentesalade met bijvoorbeeld een gepocheerd ei.
Variatietips:
Doe wat zeer kort geblancheerde zilte zeegroente als zeekraal of lamsoor en wat zeewieren door je pasta. Ook dit zijn rijke bronnen aan zowel tryptofaan als vitamine B3. Eet je noch graan, noch peulvrucht? Maak het dan eens met lintencourgette.
Ingrediënten
- 200 gram Kamutspaghetti of penne (anders haver- of peulvruchten pasta)
- 75 gram extra virgin olijfolie
- 30 gram basilicum vers (anders gedroogd, hoeveelheid naar eigen smaak)
- 30 gram korianderblad vers (anders gedroogd, hoeveelheid naar eigen smaak)
- 1 teen knoflook
- peper en zout naar smaak
- een paar eetlepels Edelgistvlokken
- een paar eetlepels pinda’s en zonnebloempitten als garnering
Gezondheidstips
We kunnen ons er vaak niet zoveel bij voorstellen: er is eten in overvloed en toch kunnen er tekorten aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn. Tekorten aan voedingsstoffen geven niet onmiddellijk klachten en je voelt ook geen onmiddellijke verbeteringen als je deze aanvult.
Zonder zuurstof sterven we binnen een paar minuten, zonder water in een paar dagen, zonder eten in een paar weken, maar zonder specifieke voedingsstoffen kan het jaren duren voor we daar iets van merken. Ons lichaam beschikt over oneindig veel mogelijkheden om tekorten aan voedingsstoffen te compenseren. Denk bijvoorbeeld aan het maken van vitamine B3 uit tryptofaan als onze voeding te weinig vitamine B3 bevat. Maar tryptofaan omzetten in vitamine B3 gaat ten koste van alle processen waarvoor je tryptofaan juist nodig hebt. Tryptpfaan is namelijk de grondstof voor onze neurotransmitter serotonine. Voldoende serotonine is belangrijk voor een stabiele stemming en energie, maar ook voor een gezonde darmperistaltiek. Tekorten aan serotonine kunnen daardoor ook leiden tot dergelijke symptomen: snelle en/of regelmatige stemmingswisselingen, een prikkelbare darm, somberheid vooral in het najaar/winter, vermoeidheid, een kort lontje, gevoelig voor hoofdpijn/migraine en slaapproblemen. Dat slaapproblemen te maken kunnen hebben met een tekort aan vitamine B3, tryptofaan of serotonine is logisch verklaarbaar: als de avond valt, wordt er serotonine omgezet naar melatonine.
Flinke tekorten los je niet zomaar weer op met voeding. Maar tekorten voorkomen is uiteraard mogelijk met voeding. Voldoende B3 of tryptofaan eten wil overigens nog niet zeggen dat je dan automatisch wel serotonine en melatonine aanmaakt. Voldoende magnesium, zink en de andere B-vitamines zijn ook belangrijk. Goed om te weten dat dit recept
In het geval van vitamine B3 is het dan wel belangrijk dat je weet waar vitamine B3 in zit. En ook dat je weet dat B-vitamines zeer gevoelig zijn voor verhitting. Bakken, braden, ‘magnetronnen’, pasteuriseren, koken, frituren etc. vernietigt een groot deel van de vitamine B gehaltes. Ook blootstelling aan licht en zuurstof vermindert de gehaltes aan vitamine B. Daarom is het zo belangrijk om elke dag ook vers en rauw voedsel te eten. Edelgistvlokken bijvoorbeeld zijn een hele simpele manier om je B-vitamines en vooral je vitamine B3 te boosten. Edelgistvlokken worden ook wel eens ‘vegetarische kaas’ genoemd. Bij alle gerechten waar je geraspte kaas zou gebruiken, kun je dus ook kiezen voor dit vitamine B-rijke strooisel.
Uit Alles draait om je Hormonen/Rineke Dijkinga.
Dit recept verscheen in juli 2020 in Medisch Dossier gezondheidsmagazine.