Kippen-kokos-groentesoep
Wit vlees blijft, ten opzichte van rood vlees, vele malen gezonder. Dat bleek ook weer uit de laatste onderzoeken van het Wereld Kanker Fonds en de Hartstichting.
Bereiding
Pel en snijd de uien en knoflook, doe in een pan en laat glazig worden. Doe vervolgens de kokosolie, sambal/rode peper of cayenne erbij en laat even smoren. Doe vervolgens het water, de kip en de bouillontabletten erbij en laat op een laag vuurtje pruttelen. Doe na circa 1 uur de zoete aardappel erbij. Laat alles in ca. 1,5-2 uur gaar worden. Haal de kip eruit en pureer de bouillon met een staafmixer. Doe het citroengras, de kurkuma, de kokosmelk en de geraspte gemberwortel erbij. Zoek de kip af en bewaar het mooie rodere vlees voor bijv. een curry. Snijd de rest van de kip in kleine stukjes en voeg dit weer bij de bouillon. Snijd ca. 400 gram verse groenten in kleine stukjes en doe ze in de soep. Laat beetgaar worden. Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog wat zeezout, peper of iets van de specerijen toe.
Ingrediënten
- 2 flinke uien
- 2 tenen knoflook
- 1 eetlepel extra virgin kokosolie
- 1 theelepel sambal of cayenne of een half rood pepertje
- 1 theelepel kurkuma
- 1.5 liter water
- 1 hele biologische soepkip*
- 4 biologische kippenbouillontabletten
* Deze zijn vaak iets ouder en minder mals. Een klein scheutje azijn/witte wijn door je soep maakt het malser. Als je geen biologische kip kunt bemachtigen eet je gezonder iets anders.
- 1 zoete aardappel van ca. 250 gram
- 1 blikje kokosmelk van 400 ml
- 1 theelepel gemalen citroengras
- 1.5-2 centimeter vers geraspte gemberwortel
- ca. 400 gram verse kleingesneden groenten (bijv. broccoli, wortel, prei, bleekselderij, taugé, of wat je maar in huis hebt)
- evt. nog 1 fijngesneden bosuitje vlak voor het serveren erover strooien
Gezondheidstips
Wit vlees blijft, ten opzichte van rood vlees, vele malen gezonder. Dat bleek ook weer uit de laatste onderzoeken van het Wereld Kanker Fonds en de Hartstichting. Teveel rood vlees wordt sterk ontraden. Bewerkt rood vlees wordt nog sterker ontraden (bacon, ham, worstjes, hamburgers, salami etc). Wit vlees daarentegen, komt er een stuk beter af. Dit heeft zelfs in onderzoeken het omgekeerde laten zien: de mensen die het meeste rode bewerkte vlees aten hadden het hoogste overlijdensrisico, de mensen die met mate wit vlees aten hadden zelfs een iets lager sterfte risico. Het was een onderzoek onder bijna 450.000 mensen (ref Sinha R CrossA. Graubard B et all. Meat intake and mortality. Arch Intern med. 2009: 169(6):562-571). Misschien toch nog even aan Loesje denken als je regelmatig wit vlees wilt gaan eten in plaats van bewerkt rood vlees: “EERLIJK VLEES KNALT NIET PER KILO”.
Ook zijn er weer veel onderzoeken gepubliceerd die aangaven dat de antibiotica in goedkoop vlees een dramatische impact heeft op onze gezonde darmbacteriën. En dat het verdwijnen van allerlei darmbacteriën waarschijnlijk de hoofdoorzaak is van de obesitas explosie (http://www.nature.com/nature/journal/v444/n7122/abs/nature05414.html). Bovendien wordt een ‘gewone kip’ met ca. 42 dagen geslacht: het moment dat de kip volop in de groei is en daardoor ook logischerwijs veel Groeihormonen bevat.
Dus liever iets minder vaak dit heerlijke soepje en het bewaren voor feestdagen dan het maken met een niet-biologische kip! Enne.....maak van de botten een heerlijke 'bone broth': een prachtige manier om echt alles van de kip te gebruiken en voor jezelf een prachtige manier om aan de conditie van je darmslijmvliezen te werken. Je darmslijmvliezen vormen een wezenlijk deel van het immuunsysteem in je darmen.