Kokoskoekjes
Kokos bevat vezels die voor een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel zorgen
Bereiding
Klop de eiwitten stijf. Doe er een paar korreltjes zout bij (om de zoete smaak te accentueren). Schenk er langzaam, tijdens het kloppen, de honing en de kokosolie door (je kunt ook pure stevia druppels gebruiken in plaats van honing). Schep er vervolgens de kokosrasp door. Daarna eventueel de citroenrasp. Maak met twee lepels, bolletjes van het mengsel en leg ze op een bakplaat. Je kunt het ook over ca. 12 muffin bakjes verdelen. Bak ze in ongeveer 30 minuten op 130-140 graden in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudgeel zijn.
Ingrediënten
- 5 à 6 eiwitten
- snufje zout
- 30 gram biologische honing (of paar druppels stevia)
- 30-40 gram biologische extra virgin kokosolie
- 80-100 gram kokosrasp(des te fijner, des te lekkerder)
- 1 afgestreken theelepel gemalen kardemom
- eventueel citroenrasp van een halve biologische citroen
Gezondheidstips
- Kokos bevat vezels die voor een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel zorgen (glycemische lading van 4), cholesterolverlagend zijn en de darmperistaltiek bevorderen. Nagenoeg alle als gezond aangeprezen tussendoortjes bevatten veel suiker of glucose-fructosesiroop, veel bloem en meestal ook transvetten. Allemaal dikmakers en allemaal 'lege' stoffen die ons lichaam nodeloos belasten en niet bijdragen aan onze gezondheid.
- Kokos heeft van nature een zoete smaak waardoor je weinig zoet hoeft toe te voegen. En zeker met kardemom krijg je al een extra vleugje zoet.
- Let goed op je oven (elke oven is anders) zodat ze niet te bruin worden. Bij teveel bruining ontstaan er AGEs, die het gezonde effect van een dergelijk eiwitrijk koekje weer teniet doen.
- Door de honing te verhitten verlies je uiteraard veel van de gezonde effecten van honing. Maar je hebt met honing wel een zoetmiddel dat nog mineralen en sporenelementen bevat.
- Serveer het ook eens als toetje, lekker met een toefje lemoncurd!