Koolrabi pickle

Koolrabi pickle

Koolrabi pickle. Bewijs niet alleen je darmen en smaakpapillen een goede dienst, maar ook je schildklier.

Bereiding

Maak de koolrabi schoon en snijd deze in zo dun mogelijke plakjes. Het best gaat dit met een mandoline. Doe de plakjes in een grote kom en kneed het zout er voorzichtig door met schone handen. Stapel ze in je pickle pers en laat het 3 a 4 uur onder druk staan.

Maak in de tussentijd de marinade, voeg de olie nog niet toe. Haal de koolrabi plakken en het vocht uit de pickle pers en knijp heel voorzichtig het vocht eruit. Meng ze vervolgens met de marinade. Doe terug in de pickle pers en laat nog een 3-4 paar uur onder druk pickelen (langer mag ook, bijvoorbeeld een hele nacht) Doe vlak voor het opdienen de olie erover.

Naar een recept van Peter van Berckel: Tsukemono

Ingrediënten

Voor de pickle

  • 400 gram koolrabi, in hele dunne plakjes
  • 8 gram Keltisch of Himalaya zeezout

Voor de dressing

  • 3 eetlepels appelazijn of rijstazijn
  • evt. 1 eetlepel honing
  • snufje chili
  • snufje gember
  • 1 theelepel zeewiervlokken
  • snufje peper
  • Een scheutje Omega 3 olie of anders olijfolie.

Gezondheidstips

Heerlijk: rauwe koolrabi, radijs, rucola, waterkers enzovoort. En gezond! Maar voor wie nog een stapje verder wil: maak van rauwe koolrabi eens een pickle. Niet alleen omdat je je darmgezondheid en je smaakpapillen er een goede dienst mee bewijst, ook voor een gezonde schildklier is het goed om leden van deze Brassica familie niet al te vaak rauw te eten. Hier geldt ook de wijze uitspraak van Paracelsus: "Niets is gezond en niets is gif. De dosis bepaalt". In nagenoeg alle plantaardige voedingsmiddelen komen anitnutriënten voor. In rauwe koolsoorten zijn dit zogenaamde goitrogenen die de jodium opname kunnen blokkeren en zo de schildklier negatief kunnen beïnvloeden.

Dit geldt overigens niet alleen voor rauwe kool, het geldt ook voor deze voedingsmiddelen:

Soja (met uitzondering van tamari, shoyu en tempé), mosterd, pinda’s, ongeroosterde pijnboompitten, rauwe cassave, lijnzaad en rauwe koolsoorten bevatten zogenaamde goitrines die de schildklierfunctie kunnen belemmeren. Ze blokkeren de werking van de schildklier, omdat ze de opname van zink, jodium en selenium remmen. Maar......is er ruim voldoende jodium in de voeding aanwezig dan blokkeren deze goitrogene stoffen de schildklierwerking veel minder

Bij een verminderde schildklierwerking waarbij de stofwisseling vertraagd is, is het ook een goed idee om deze voedingsstoffen wat vaker op het menu te zetten:

  • Gember, kurkuma, peper, chilipeper, cayennepeper, paprika, ui, knoflook, mierikswortel, groene thee, koffie.
  • Gezonde vetten: met mate omega 6 en ruimschoots omega 3- en omega 9-vetzuren

Pickle; de fast-food vorm van fermentatie

Pickelen is geen echte fermentatie, die duurt langer. Toch heeft het veel voordelen omdat bepaalde anti-nutrienten tijdens het pickelen grotendeels worden afgebroken, voedingsstoffen al enigzins worden 'voorverteerd' zodat je spijsvertering het gemakkelijker heeft (zeker belangrijk bij een trage of verzwakte spijsvertering) en er ontstaan melkzuurbacteriën. Goede redenen dus om eens een pickle te maken. Kleine moeite, groot plezier.