Mediterrane groente piadina
Een heerlijk recept om lekker lang te tafelen en eindeloos te variëren.
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een kom, meng ze door elkaar en kneed er een soepel deeg van. Maak er 4-6 porties van en rol ze met een roller uit tot een ronde lap. Vergeet niet er bakpapier onder te leggen voor je het uitrolt. Doe een stuk plasticfolie over je portie voor je begint met uitrollen. Bak de piadina's zonder vet aan beide kanten goudbruin, afhankelijk van de dikte zal dit 2 à 4 minuten per kant zijn. Als je ze wat harder wilt laten worden, kun je het wat langer bakken. Laat de pan in het begin even goed warm worden. Ik vind het lekker om ze, zodra ze uit de pan komen, te besmeren met de tomatensaus of pesto. Dan blijven ze wat soepeler. Maak er een paar meer en vries ze in (die niet vooraf besmeren). Voor gebruik even vochtig maken en eventueel licht opwarmen.
Tip: De piadina kun je niet oprollen: daardoor kun je er veel meer groentes en kiemen op kwijt.
Tip: Wil je ze gebruiken als een borrelhap? Kerf er dan parten in met een pizzasnijder voor je ze in de koekenpan doet (zie ook het video filmpje).
Ingrediënten
Wraps
- 500 gram meel (volkorenmeel; bijvoorbeeld 150 gram havermeel, 150 gram kamut-, spelt- of eenkoornmeel, 150 gram boekweitmeel en 50 gram Zonnebloempit- of pompoenpit proteine)
- 75 ml - 90 ml olijfolie
- 200 ml – 225 ml water
- 6 gram Keltisch zeezout
Piadina's
- per persoon 1 wrap (voor de grote eters 1,5) GEEN MAIS-, TARWEBLOEM- OF KANT-EN-KLARE GLUTENVRIJE! Er zijn bio piadina wraps te koop van speltbloem en haver. Maar ze zelf maken betekent meer volwaardige ingrediënten
- 200 ml biologische tomatenpuree met 1,5-2 eetlepel(s) Mediterrane of Italiaanse kruidenmix, scheutje olijfolie en peper en zout. Of één potje biologische groene of rode pesto. Besmeren met een zelfgemaakte groene pesto (ik maak het vaak van allerlei groene kruiden) is natuurlijk ook erg lekker
- 300 gram seizoengroente per persoon (het liefst van alle kleuren, stomen of grillen)
- Een paar slierten zeewierspaghetti (even laten weken en dan meestomen met groente)
- Een bakje brocco sprouts, tuinkers of andere kiemen
- 1 rode fijngesnipperde ui
- een dressing van knoflook, 1,5 eetlepel olijfolie per persoon, 1 eetlepel hennepolie, peper, zout, balsamico azijn
- edelgist vlokken (1 a 2 eetlepels per persoon)
- 1 gepocheerd (of zacht gekookt) eitje per persoon of een paar eetlepels gehakte noten en/of wat geraspte geiten of schapenkaas
- een flinke hand verse/zeer fijngesneden kruiden (helemaal mooi als je voor stress remmende kruiden kiest; koriander, wat lavendelbloemen, citroenmelisse, citroenverbena etc.)
- als je geen zonnebloempitten proteïne in je piadine verwerkt, kun je wat geroosterde zonnebloempitten of boekweitkorrels over je piadine strooien
- en natuurlijk kun je ze, als je alleen de tomatensaus of pesto erover gesmeerd hebt, er een soort salade buffet van maken. Zet allerlei kommetjes met noten, zaden, kiemen, kruiden, radijsjes etc. op tafel en laat iedereen naar hartenlust zelf de ingrediënten kiezen.
Gezondheidstips
Veel meer antioxidanten en beschermende stoffen uit groente en fruit eten in tijden van stress is erg belangrijk. Onder invloed van stress worden er veel meer vrije radicalen in onze cellen gevormd. En die moeten worden afgebroken door beschermende stoffen. De kruiden, kiemen, verschillende kleuren groente en olie leveren je volop beschermende stoffen.
Onder invloed van stress heb je vooral extra behoefte aan: B vitamines (vooral B3 en B5), vitamine C, eiwitten, cholesterol, magnesium, zink en Omega 3. Al deze stoffen worden door je bijnieren extra verbruikt om jou door je stressvolle periode te loodsen.
Waar zitten deze vitaminen en mineralen in?
- B vitamines: in verse, onverhitte voeding (dus in de kiemen, rode ui, knoflook en verse kruiden)
- Vitamine B3 geleverd door Edelgist vlokken (zeer rijk aan B3), boekweit en paprikapoeder
- Vitamine B5 geleverd door ei en gehakte noten (vooral amandelen)
- Magnesium geleverd door boekweit, noten en haver
- Zink geleverd door noten (vooral amandelen), zeewier, haver, ei, Edelgist, boekweit, koriander, zeewier en zonnebloempit