Naakte haver 'risotto' met paddenstoelen

Naakte haver 'risotto' met paddenstoelen

Beta glucanen boost voor darmen en brein

Bereiding

Kook de naakte haver (kan ook met quinoa of gerst) gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet het apart. Ik vind het lekker om de haver/quinoa met biologische bouillon gaar te koken. Pel en snipper de uien. Snijd de paddenstoelen in plakjes en de bleekselderij en knoflook in stukjes. Fruit de uien in de olie in een koekenpan. Bak de paddenstoelen een paar minuten mee en voeg dan haverroom, bleekselderij (of de andere seizoengroente) en knoflook toe. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Meng de paddenstoelensaus door de naakte haver/quinoa. Voeg de verse (on)kruiden toe. Breng op smaak met tamari, zeekraal zilt of peper en zout. Voeg eventueel nog wat extra room en olie toe en laat alles nog even goed doorwarmen. Spatel er op het laatst een paar flinke handen rucola door. En strooi er iets van de garneersuggesties over.

Ingrediënten

  • 200 gram (naakte) haver-, gerstkorrels of quinoa/amarant.
  • Flinke scheut olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 3-4 stengels bleekselderij of ca. 150 gram tuinbonen of doperwten
  • Minimaal 250 gram paddenstoelen: eekhoorntjesbrood, oesterzwammen, kastanjechampignons, Shiitakes
  • 1 pakje haverroom à 250 ml
  • Flinke hand verschillende verse kruiden (brandnetel, zevenblad, look-zonder-look, daslook, bieslook, lavas, als salie, rozemarijn, lavas of wat je maar in huis hebt/kunt plukken
  • Evt. 1 eetlepel gemalen gedroogde eekhoorntjesbrood of ander gedroogd paddenstoelenpoeder
  • 2-3 gram zeesla of wat zeewiervlokken
  • peper en zout naar smaak. Maar nog lekkerder is het om het op smaak te maken met Tamari of Zeekraalzilt
  • 75 gram rucola (of ook erg lekker: waterkers)

Garneer suggesties: lekker met een gepocheerd eitje, geroosterde noten & pitten, microgroenten, of feta.

Ook erg lekker met deze crunchy Dukkah.

Gezondheidstips

mooi-eten-lokale-keten/mooie-boer/producent/magische-japanse-shii-takes-uit-balkbrug.htmlEen paar jaar geleden kwam ik in contact met een Shiitake teler. Over onze ontmoeting en de meerwaarde van Shiitakes voor onze gezondheid schreef ik deze blog. We waren zo enthousiast over deze prachtige en heerlijke paddenstoel dat we ze inmiddels kleinschalig telen op Heerlijk Westerwolds Land. Zie de foto hieronder van onze eerste echte oogst in 2020. En inmiddels hebben we nog een leuke blog geschreven over een Shiitake teler in Balkbrug.

Het blijft bijzonder dat we zo weinig horen over het feit dat we onze weerstand zo kunnen beïnvloeden met voeding een leefstijl. Vezels (als beta glucanen) voor een gezonde darm en een gezond brein, vitamine D, selenium, vitamine C, zink, gezonde vetten, voldoende eiwitten etc: het zijn allemaal stoffen die ons immuunsysteem gebruikt om weerbaar te zijn. Zoals je in mijn blog kunt lezen bevatten vooral Shiitakes flink veel van deze stoffen. Werken aan je weerstand, aan gezonde darmen (dé zetel van je immuunsysteem) en aan een gezond gewicht (door o.a. onbewerkt voedsel en laagglycemisch te eten) is iets waar we écht elke dag zelf aan kunnen werken. Klik hier voor de tabel Glycemische Lading om te zien hoe gemakkelijk je snelle koolhydraten als bijvoorbeeld tarwe kunt vervangen door koolhydraten met veel minder effect op je bloedsuikerspiegel.

Haver, gerst en paddenstoelen zijn allen rijk aan bèta-glucanen. Deze hebben een belangrijke waarde voor het immuunsysteem in onze darm maar ook elders in het lichaam. Zie verder mijn artikel over boterzuur. Regelmatige consumptie verlaagt ontstekingswaardes als CRP (1) Minimaal 2 x per week paddenstoelen eten lijkt achteruitgang van het brein/neurodegeneratie tegen te gaan.(2) Wetenschappers denken dat dit te maken heeft met de stof ergothioneine die zowel ontstekingsremmend als antioxidatief werkt. Vooral oesterzwammen en Shiitake bevatten deze stof.

Nog meer lezen over de medicinale werking van Paddenstoelen? www.mycotherapie.nl

(1)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25866155
(2)https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30775990