Panna cotta

Panna cotta

Echt een ontbijtje om je bed voor uit te komen, super lekker en zonder snelle koolhydraten!

Bereiding

De kokosmelk in een steelpannetje doen en het gedroogde fruit grof snijden. Ook de paranoten heel grof hakken. Alle ingrediënten (met uitzondering van de agar agar en het Chiazaad) aan de kook brengen en als het kookt de agar agar erdoor roeren. Nog 2 minuten laten koken. Af laten koelen, het Chiazaad erdoor mengen en proeven. Als je het lekker op smaak vindt, in muffin bakjes doen. Verder af laten koelen in de koelkast. Serveren met een lekkere eigengemaakte granola, crunch en een flink hand gehakte walnoten.

Ingrediënten

Ingrediënten voor 6-7 muffins

  • 400 ml bio-kokosmelk
  • 30 gram gedroogde mango of abrikoos*
  • 50 gram gedroogde pruim

* bij moeilijke stoelgang of obstipatie niet, dan kies je liever voor 80 gr gedroogde pruim.

  • ½ theelepel kardemom
  • snufje vanille
  • 10 grof gehakte paranoten
  • 7-8 gram agar agar
  • 25 gram Chiazaad (anders lijnzaad)

Garnering: een flinke schep crunchy noten/pitten (zie de zoete variant van mijn Dukkah recept), eigengemaakte granola zonder suiker & wat gehakte walnoten.

Gezondheidstips

Wist je dit?

We zitten veel meer op elkaars lip. Niet zo gek natuurlijk dat dat tot spanningen en uit de hand lopende irritaties kan leiden. Mogelijk zelfs met agressie en geweld, kopten de kranten. Voeding kan helaas deze oorzaak niet verhelpen. Maar wat wel met voeding kan, is in elk geval eten voor een stabielere en evenwichtiger bloedsuikerspiegel.

Bij een snelle stijging door ‘snelle koolhydraten’ geeft de alvleesklier meer insuline af zodat de glucose snel uit de bloedbaan ‘weggewerkt’ wordt. Het gevolg is dat er een snelle daling van de bloedsuikerspiegel optreedt. Binnen een paar uur na het eten kan deze daling klachten geven als:

  • vermoeidheid,
  • wazig zien,
  • constant hongerig,
  • stemmingswisselingen, soms snel en onverklaarbaar
  • irritaties, opvliegend, kort lontje
  • angsten, verwarring,
  • hoofdpijn,
  • concentratieverlies,
  • trillen, zweten etc

Eten dat veel snelle suikers/koolhydraten bevat resulteert vaak in zink-, chroom, magnesium, serotonine, dopamine en tekorten aan B-vitamines!

Een ontbijt zonder snelle koolhydraten en meer vetten en eiwitten heeft heel wat voordelen, blijkt uit onderzoeken. Ik noem er een paar die ons in deze tijd goed te pas kunnen komen:

  • Als je bloedsuikerspiegel stabieler blijft, blijf je daardoor ook gelijkmatiger qua stemming, geheugen en energie. Zie hierboven (3).
  • Dit leidt (als je dit structureel doet) ook tot minder eetmomenten per dag. En als er iets is waar je energie aan over houdt, dan is het wel aan minder eetmomenten op een dag (1). Zie mijn blog Chronisch gezonder(er) eten in tijden van stress.
  • Een ontbijt zonder snelle koolhydraten levert je zelfs tot je avondeten winst op doordat je minder eetmomenten hebt (2).
  • Een ontbijt zonder snelle koolhydraten maakt ons socialer en toleranter. Dit omdat meer eiwitten en vetten ten opzichte van veel koolhydraten meer dopamine creeren. En meer dopamine maakt van ons simpelweg een gezelliger en socialer mens. Volgens het onderzoek maakt het ons zelfs meer vergevingsgezind:) (4)

En last but not least: dit is echt wel een ontbijtje om je bed voor uit te komen, super lekker!

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4204795/

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30968140

(3)https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212826314000207

(4)https://www.newscientist.com/article/2134351-eating-a-low-carb-breakfast-may-make-you-a-more-tolerant-person/