Wakame Piccalilly

Wakame Piccalilly

Een maaltijd bevat idealiter alle smaken om compleet te zijn voor je smaakpapillen en verzadigingsgevoel. Piccalilly is een heerlijke begeleider omdat het alle smaken in zich heeft; zoet, zuur, bitter, zout en umami. Maak een voorraadje, dan heb je altijd een heerlijk geschenk om weg te geven.

Bereiding

  • Was de groente en snijd ze fijn. Er mogen ook best wat grovere stukjes in blijven zitten. Kook de groente circa 15 minuten in de azijn met de rest van de ingrediënten (tot aan de saus)
  • Kook jampotten en deksels uit in ruim water voor de ruim 2800 gram piccalilly (ik koos voor 15 potjes* in allerlei maten maar je kunt uiteraard ook wat grotere nemen) Haal ze met een tang uit het water en raak ze niet meer met je handen aan.
  • Maak ondertussen de saus in een steelpannetje. Kook de saus op en giet deze langzaam bij de groenten in azijn. Goed roeren dat het niet gaat klonteren. Laat nog een paar minuten zacht koken. Let op dat het niet aan de onderkant aanbrandt. Proef en voeg eventueel nog iets toe aan specerijen. Ik gebruikte nog circa 20 stevia druppels.
  • Giet de piccalilly in de potjes met behulp van een weck trechter. Veeg de randjes schoon, draai de deksel er goed op en zet de potjes circa. 10 minuten op de kop. Draai ze dan weer om en laat ze afkoelen. Na opening in de koelkast bewaren.

* Hoe leuk is het om zoiets als geschenk te geven. Waarom geven we elkaar niet iets van wezenlijke waarde als we elkaar iets geven? Zie mijn blog "Geef elkaar een geschenk cadeau."

Ingrediënten

Wakame Piccalilly

  • 1 kilo groente (ik gebruikte winterwortel, paprika, ui, bloemkool incl. groene bladeren)
  • 5 middelgrote augurken
  • 2 cm verse gember
  • 10-12 gram Hollandse Wakame
  • 2 volle eetlepels honingmosterd
  • 1 liter witte wijnazijn of appel cider azijn

Saus:

  • ½ liter water
  • 100 gram oerzoet (of combi van stevia, erytritol en oerzoet)
  • 200 gram Westerwoldse haver/boekweitmeel
  • 1 theelepel zout
  • Paar draaien peper uit de molen
  • 2 volle theelepels kerrie* (Blauwe Huis)
  • 4 volle theelepels Kurkuma* (Blauwe Huis)

*Ik koop altijd stazakken. Dat is vele malen goedkoper dan de kleine zakjes in de supermarkt. Is het teveel voor je? Geef dan een deel cadeau in een jampotje met een leuk etiketje erop.

Gezondheidstips

Je herkent dit vast: je hebt iets heel lekkers gemaakt, je zit aan tafel, neemt de eerste happen en denkt; "Lekker, maar er mist iets". Een hutspot bijvoorbeeld, die wat zoetig is, moet bij mij gewoon gepaard gaan met ook een zure tint erbij. Ook mijn favoriete groentecrackers zijn pas 'rond' qua smaak als er bron van umami in verwerkt is. In deze piccalilly zijn al deze smaken vertegenwoordigd. En dit herkent ook vast iedereen: je hebt trek, eet iets zoet, maar het geeft geen verzadiging en je voelt je alleen 'gammel' nadat je het hebt opgegeten. Omdat je smaapapillen alle smaken proeven met deze piccalilly is het een perfecte begeleider van heel veel van je maaltijden. Je eet er maar een toefje van naast je maaltijd, en zo is het ook bedoeld.

Het is overigens ook een heerlijke aanwinst voor je borrelplank: snijd wortelen in mooie repen en dip ze in de piccalilly.

Zoals je ook in al mijn boeken al hebt kunnen lezen: om een maaltijd verzadigend te laten zijn zodat we niet heel snel na het eten opnieuw zin in eten krijgen, bevat je maaltijd idealiter alle smaken: zoet, zuur, zout, bitter en umami. De laatste wordt ook wel de smaak van de heerlijkheid genoemd.  

Ingredienten die beroemd zijn om hun umami zijn zeewieren, paddenstoelen, gefermenteerde producten als oude kaas, sardientjes, knoflook, olijven, vissaus etc. Ik koos voor Nederlandse wakame voor mijn piccalilly. Een van mijn favoriete umami bronnen. En je voegt direct wat extra mineralen en sporenelementen (zoals jodium) toe aan je piccalilly. De voedingsmiddelenindustrie kent ook het geheim van umami: daar wordt de umamismaak aan een hartig product meestal gegeven voor gistexract (MSG) Maar....vergist u niet. Dat is totaal iets anders!