Rabarber rode bieten taart
Maak eens een ander ontbijt met havermuesli
Bereiding
Taartbodem
Week de goji bessen en de vijgen (in stukken gesneden) in warm water. Pureer ze na ca. 15 minuten met het weekwater. Maal 200 gram havermuesli + de 50 gram zonnebloempitten in een foodprocessor en meng het dan met de 50 gram ongemalen havermuesli. Verwarm de oven alvast voor en smelt de olie in een kommetje (de Aman Prana kokos-olijf-rode palm olie hoeft niet vooraf te worden gesmolten). Schil en rasp de wortelen en doe ook die door het mengsel. Meng het gepureerde fruit, de olie, de wortelen, de agar agar en eventueel de sinaasappel rasp tot een homogene massa (gaat het makkelijkst met een mixer met deeghaken). Als het te droog lijkt, kun je er een scheutje water of sinaasappelsap bij doen. Verdeel het mengsel in een taartvorm en druk het geheel stevig aan. Zet het ca. 50-55 minuten in een voorverwarmde oven op 100 graden. Heb je een muesli zonder lijnzaad erin, dan kun je de oven gerust op ca. 140 - 150 graden zetten en hem dan 40 minuten bakken.
Vulling
Was in de tussentijd de rabarber, snijd in grove stukken en breng het met een heel klein laagje water aan de kook. Als het kookt doe je er de rode bieten en de rest van het fruit door. Laat nog even samen pruttelen en pureer het met een staafmixer. Doe de agar agar erbij en laat nog 1 - 2 minuten doorkoken. Dan flink laten afkoelen. Als het lauw is doe je de honing en de rasp erbij.
Opmaak
Giet het dan over de taartbodem, strooi de bessen erover en laat het volledig afkoelen en opstijven in de koelkast. Voor de mensen die het niet zoet genoeg vinden: strooi er wat inulinepoeder over of nog een lepeltje honing.
Ingrediënten
Bodem
- 35 gram Goji bessen
- 80 gram vijgen (of deels vijgen en deels ontpitte dadels)
- 125 ml water
- 250 gram PUUR Rineke Havermuesli (glutenvrije of gewone versie)*
- 50 gram zonnebloempitten (of zonnebloempit proteïne)
* Uiteraard kun je ook een andere havermuesli gebruiken
- 1,5 eetlepel gesmolten kokosolie of rode palmolie**
- 75 gram was- of winterpeen
- 3 tot 4 gram agar agar poeder***
- eventueel de rasp van een biologische sinaasappel
** ook erg lekker om te gebruiken: de kokos-olijf-rode palmolie van Aman Prana
*** anders 2-3 flinke eetlepels boekweitmeel
Vulling
- 1000 gram rabarber (de mooiste rode kleur geeft framboos rabarber)
- 250 gram voorgekookte rode bio-bieten
- ca. 400 gram mango, peren of ander zoet fruit (in de zomer gebruik je je rood zomerfruit)
- rasp van een ½ biologische citroen of sinaasappel
- 10 gram agar agar (liever een ander bindmiddel? Gebruik dat dan volgens de gebruiksaanwijzing)
- 2-3 eetlepels vloeibare honing
- een handjevol gojibessen of cranberries ter garnering
Variatie
Je kunt natuurlijk elke vulling gebruiken. Deze vulling bedacht ik omdat het rabarber tijd was. Kijk wat het seizoen biedt, wat je in huis hebt of wat er in de aanbieding is. Doe je veel suiker door je taart, dan is het uiteraard niet meer als gezond ontbijtje aan te merken.
Gezondheidstips
- Meer groente eten? Rabarber, wortelen en rode bieten in je ontbijt, dat is toch spelenderwijs veel meer groente eten?
- Als je deze taart als ontbijt eet, in plaats van als tussendoortje, heb je nog een belangrijk voordeel:
Door de hoeveelheid vezels, gezonde vetten en voornamelijk langzame koolhydraten (let dus echt op dat je niet met heel veel suiker gaat bereiden) heb je een mooie geleidelijke stijging van je bloedsuiker. Dat betekent logischerwijs dat je niet tegen koffietijd alweer trek krijgt. Veel minder vaak een eetmoment (dus maximaal 3 x per dag iets in je mond stoppen) is een belangrijke stap op weg naar een gezonder gewicht, gezondere darmen en minder ontstekingen.
- Dus als je taart wilt eten… Bedenk dan een ontbijttaart zoals deze.