Regenboog 'nasi' van gerst

Regenboog 'nasi' van gerst

Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog.

Bereiding

1.Tenzij je een voorraadje in de diepvries hebt, begin je een dag van tevoren met het weken van de haver of gerstkorrels. Gooi het weekwater weg, voeg schoon water toe, breng aan de kook en laat het 45 minuten koken. Giet eventueel overtollig water af. Houd het warm. 

 2.Rooster het komijnzaad in een droge pan. Als het lekker ruikt, doe je de fijngesneden uien, knoflook en olie/boter erbij. Voeg na een minuutje ook de andere specerijen toe. Was je groenten en snijd ze in stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Voeg deze bij de uien, doe er een scheutje water bij en laat met het deksel op de pan garen. De hardere groenten laat je uiteraard iets langer meegaren dan groentes als paksoi, courgette, prei etc. Laat alles beetgaar worden. Doe op het laatst de gekookte peulvruchten erdoor. Proef even en voeg eventueel nog wat specerijen als gember, kurkuma, gemalen koriander/komijn of chili toe. Voeg tot slot de gekookte haver of gerst toe en laat nog even opwarmen. Kies je garnering.

Ingrediënten

voor circa 4 personen

  • 350-400 gram gekookte haver- of (naakte)gerstkorrels
  • 2 volle eetlepels komijnzaad
    • 2 rode uien
    • 2 tenen knoflook
    • 1 flinke eetlepel olijfolie of wat roomboter
    • 1 flinke theelepel kurkuma (of wat verse, geraspt)*
    • 1 flinke theelepel gember (of wat verse, geraspt)*
    • snufje gemalen cayenne of chili*, of een heel fijngesneden chilipepertje, zonder zaadlijsten
    • 1 flinke theelepel gemalen koriander*
    • 1 flinke theelepel gemalen komijn*

    * Ik gebruik ook vaak deze mix (ipv al deze specerijen los) om nasi en curry mee op smaak te maken: Kerrie Madras

    • 250-300 gram verschillenden kleuren seizoengroenten per persoon 
    • 200 gram gekookte peulen, bonen, linzen, kikkererwten of anders 200 gram Shiitakes of oesterzwammen
    • breng op smaak met tamari, zout en wat peper

    GARNERING SUGGESTIES

    • eventueel nog een handjevol fijngesneden verse kruiden als koriander, bieslook en peterselie 
    • Bestrooi met sesamzaad of een lepel Egytische Dukkah ter garnering. 
    • Lekker met wat augurken, komkommer, een pickle of andere groente in het zuur.
    • Een gepocheerd eitje, gebakken tempe of wat stukjes kip.
    • Serveer met een lekker ‘pindasaus’ van tahin (of anders wat rauwmelkse hangop)  lekkere tahin ‘pindasaus’ (zie recept 31 van mijn boek 'Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap')

    Gezondheidstips

    Wat ik het leukst aan dit basisrecept vindt:

    • Elk seizoen smaakt het totaal anders en ziet het er ook totaal anders uit. Elk seizoen heeft immers zijn eigen groenten. Zie mijn overzicht ‘eet mee met het seizoen’. Zeker in stressvolle tijden heb je nog meer beschermende stoffen nodig. Fruit, groente, maar vooral kruiden en specerijen kunnen deze leveren. Verder is het belangrijk om te weten dat elke kleur zijn eigen beschermende werking uitoefent op bepaalde cellen. Door ‘volgens de regenboog’ te eten, zoals in dit recept, krijgen al je orgaansystemen hun portie beschermende stoffen. Zie het weetje Antioxidanten, lekkere beschermers.
    • Door elke dag een groente uit de familie kruisbloemigen te kiezen, zoals hier bloemkool, en deze te combineren met de specerijen uit dit recept, met ei, tempé of de pindasaus heb je direct weer een mooie combinatie van stoffen die je lever goede diensten kunnen bewijzen. Een gezonde lever zorgt niet alleen voor een gezonde ontgifting maar ook voor de aanmaak van interne antioxidanten. Zeker als je ook deze Crunch nog over je ‘nasi’ strooit heb je een dé ingrediënten om je lever te ondersteunen. 
    • Door voor (naakte) haver of gerstkorrels te kiezen in plaats van rijst zet je een wezenlijke stap richting je bloedsuikerspiegel. Waar rijst hoog glycemisch is zijn oude granen juist laagglycemisch. Een wereld van verschil zoals je ziet. Een stabiele bloedsuikerspiegel is misschien wel een van de belangrijkste zaken om op orde te krijgen/houden als je gaat voor darmgezondheid, brein vitaliteit, een gezond gewicht, een gezond immuunsysteem en een gezond hart-vaatsysteem. Wist je dat een chronisch verstoorde bloedsuikerspiegel het risico op insulineresistentie, metabool syndroom en overgewicht verhoogd? En dat verhoogt het risico op klachten van het hart-/vaatsysteem zoals een hoge bloeddruk. 
    • Door voor haver of gerst te kiezen doe je ook nog iets moois voor de aarde: zowel gerst als haver zijn robuuste gewassen die zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen geteeld kunnen worden. Ook op arme gronden. Bovendien wordt het vaak in Nederland/Europa geteeld  scheelt het enorm veel voedselkilometers ten opzichte van rijst. Zie veel andere recepten met haver en gerst in mijn boek ‘Je brein vitaal. 


    • Haver, gerst en paddenstoelen als Shiitake zijn rijk aan zogenaamde bèta-glucanen. Klik hier voor mijn artikel Gerst, om terug te halen uit de vergetelheid en mijn artikel vezels, vezels, vezels.
    • En tot slotte; Een ‘pindasaus’ van tahin. Wist je dat tahin (sesamzaad) een uitzonderlijk goede grondstof is voor de aanmaak van neurotransmitters als serotonine, dopamine en GABA? Zie ook mijn weetje Voeding en depressies. Ook rauwmelkse hangop is trouwens lekker bij dit recept. Ook dit levert heel wat grondstoffen voor neurotransmitters. Plus een immuun ondersteunende stof; lactoferrine.