Rogge-ontbijtkoek
Een heerlijk recept voor rogge-ontbijtkoek van Rineke Dijkinga. Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: ze bevatten én heel wat vezels voor je darmbacterien en door de combinatie met kastanjemeel ontstaat er een nog mooiere combinatie van vezels voor je darmgezondheid.
Bereiding
- De abrikozen/vijgen wellen in een laagje heet water zodat ze net onder staan en tot mousse pureren. Meng de kokosolie erdoor zodat dat smelt. Meng eerst de droge ingredienten goed door het meel (behalve als je zuiveringszout gebruikt, dat doe je echt pas op het allerlaatst) en dan de pas de vruchtenmousse. Zet een paar uur (maar het liefst een hele nacht) op een plek op kamertemperatuur weg. Kneed het deeg opnieuw en voeg het citroensap en de natrium bicarbonaat toe.
- Doe het In een cakeblik (met bakpapier) en bak de koek in ongeveer één uur op 150 graden in de oven. Prik na een uur even met een cocktailprikker in je koek om te zien of die er schoon weer uit komt. Zoniet, laat de koek dan nog even iets langer in de oven.
- Variatie: Als je eens wilt variëren, meng dan de rasp van 1 biologische sinaasappel door het beslag.
- Variatie: meng eens een flinke hand gekookte haver- of gerstkorrels door het beslag. Erg lekker!
VOOR DE VARIANT MET KASTANJEMEEL
Gebruik je hele kastanjes (LIDL heeft bijvoorbeeld 1 a 2 x per jaar een actie met 'marrons entiers': erg lekker om dan een voorraadje in te slaan) dan maal je die grof en voegt ze toe aan je beslag. Gebruik eventueel nog wat sodawater in je meel na de rijstijd van 12 uur als je het deeg te droog vindt. (Dan geen zuiveringszout meer gebruiken)
Ingrediënten
- 1 eetlepel kokosolie
- 200 gram abrikozen (of deels pruimen/vijgen)
- 250 gram volkoren roggemeel
- 4-5 theelepels speculaaskruiden
- Evt. 1 a 2 theelepels kaneel
- Evt. 1 theelepel kardemom
- 6 eetlepels (zonnebloem)pitten of noten
- eventueel 1 volle eetlepel inulinepoeder of kokosmeel, vooral voor mensen met luie darmen.
- Evt. 10 druppels stevia of 1 koffielepel kokosbloesemsuiker
- 100 milliliter (kokos)water
- snufje zout
- scheutje citroensap of appelazijn
- Evt. 2 koffielepels zuiveringszout (pas toevoegen vlak voor het de oven ingaat)
VARIANT met kastanjemeel
- 250-275 gram roggemeel
- 200 gram kastanjes (of kastanjemeel)
- 100 gram roggebloem of speltbloem
- snufje zout
- gedroogde (zuurdesem)gist (zie aanwijzing op de verpakking)
- 150-200 ml (kokos)water/of vloeibare deel van een blik kokosmelk
- 7-10 gram koek- of speculaaskruiden (wat je lekker vindt)
- evt. een paar eetlepels gerstemoutsiroop of beetje oerzoet
- Evt. wat gehakte pistachenoten of wat zonnebloempitten ter garnering
- scheutje citroensap
- evt. nog 3 gram natriumbicarbonaat (zuiveringszout/baksoda)
Gezondheidstips
- Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: roggemeel bevat per 100 gram maar liefst 22.6 gram vezels. Voor een optimale gezondheid (zeker in de darm) hebben we zo’n 30-40 gram vezels per dag nodig. Zuidvruchten zoals abrikozen bevatten circa 5-7 gram per 50 gram. Met deze ontbijtkoek, zeker als je er nog een eetlepel inuline, psyllium of kokosmeel doorheen doet, heb je al veel vezels voor die dag binnen! Een ware weldaad voor je darmperistaltiek en je gezonde darmbacteriën. Kokosmeel bestaat voor bijna 55 gram per 100 gram uit oplosbare vezels. Daar kan bijna geen voedingsmiddel tegen op.
- Goed voor je darmen zorgen is goed voor je totale gezondheid, maar zeker voor een gezond brein. Lees verder in mijn artikel 'vezels, vezels, vezels voor je brein'.
- Ontbijtkoek uit de winkel bestaat nagenoeg alleen uit koolhydraten (nul procent vet) en is gezoet met glucose-fructosesiroop. Omdat er geen vet in zit, denken veel mensen dat het past in een verantwoord dieet. Helaas heeft glucose-fructose veel nadelige effecten, zeker op ons gewicht.
- Op feestdagen kun je dit gerecht opdienen in leuke minivormpjes zodat het er feestelijk uitziet.
- Wist je dat rogge, amandelen, abrikozen, kastanje en pistachnoten ook goede bronnen zijn van fyto-oestrogenen? Belangrijke stoffen voor een gezonde hormoonbalans.
- Ik berekende de voedingswaarde van het alternatief met vijgen. Wat een verschil met kant-en-klare ontbijtkoek die gemiddeld toch zo'n 70 gram koolhydraten & 41-42 gram suiker per 100 gram bevat en nauwelijks vezels. Dit is de voedingswaarde van deze ontbijtkoek per 100 gram: calorieën 278, vet 9.9 gram (waarvan 4.1 gram verzadigd, 1.4 gram meervoudig onverzadigd, 3.3 gram enkelvoudig onverzadigd). koolhydraten 36 gram, waarvan natuurlijke suikers 13 gram, eiwit 6,7 gram. vezels 10 gram, zout 0.05 gram (kant en klaar vaak rond de 0,3 gram)