Romanesco met spinaziebechamelsaus

Romanesco met spinaziebechamelsaus

Zo snel, iets maken wat zo lekkers is, er zo mooi uitziet en je vitaliteit een flinke boost geeft.....fluitje van een cent met Romanesco.

Bereiding

Begin met het laten ontdooien van ca. 200 gram diepvriespinazie. Zet een grote stoompan op het vuur en doe de Romenesco erin. Stoom deze in ca. 10 minuten beetgaar. Fruit in een steelpan met dikke bodem de knoflook in een flinke scheut olijfolie en voeg de 30 gram meergranen meel. toe (Ik gebruik altijd mijn 'divertarier' mix) Schenk de havermelk erbij en roer tot het een romige bechamelsaus is. Voeg dan de diepvriesspinazie toe en maak het op smaak. Als je de saus lekker vindt giet je deze op een groot bord. Leg de gestoomde Romanesco op het bord en bestrooi met wat zeewier/zeesla, amandelsnippers en (veganistische) parmezaan/strooikaas of edelgistvlokken. Druk een paar paranoten in de romanesco. Serveer met een flinke hand rucola per persoon.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 1 Romanesco (anders bloemkool of 2 stronken broccoli)
  • 200 gram diepvries spinazie
  • 20-30 ml olijfolie
  • eventueel 1 teen knoflook
  • 30 gram volkoren meel
  • 200-250 ml havermelk
  • ca. 3-4 gram zeer fijngesneden rozemarijn (anders gemalen rozemarijn gebruiken)
  • snufje foelie of nootmuskaat
  • peper en zout naar smaak, of nog lekkerder zeekraalzilt ipv zout
  • 1 theelepel zeesla/zeewier crinckles
  • Garnering: scheutje extra vierge olijfolie, amandelschaadsel, paranoten, edelgistvlokken, vegan parmezan (Grattino*), noten, pitten, zaden, hand rucola

* Grattino van Fermentino: wat een fantastisch en eerlijk product: gefermenteerde 'kaas' van noten, water en zout.

Gezondheidstips

Zo snel, iets maken wat zo lekkers is, er zo mooi uitziet en je vitaliteit een flinke boost geeft.....een fluitje van een cent met Romanesco.

Bij het bedenken van een nieuw recept word ik meestal geïnspireerd door een onderzoek dat ik lees, waarbij ik me dan afvraag: maar hoe vertaal ik dat dan naar ons etensbord? Zo ook dit artikel over glutathion in Medisch Dossier Magazine over aanmaak van glutathion: meester -viruskiller, meester-antioxidant en meester-ontgifter. En daarmee misschien wel de belangrijkste sleutel voor onze vitaliteit en gezondheid. Die zelfde dag liep ik tegen een prachtige biologische Romanesco aan bij de natuurwinkel. Daar wilde ik de vertaalslag naar ons bord mee maken. Wat lekker! En wat gemakkelijk te maken. En wat een feestelijk gerecht.

"Er wordt wel eens geopperd dat het meten van glutathion op celniveau ons, meer dan welke bloedwaarde dan ook, kan vertellen hoe gezond de persoon in kwestie is. Cellen die goed beschermd worden, zijn vele malen beter in staat om energie uit voedsel aan te maken dan cellen die ‘averij’ opgelopen hebben. Zeker ons brein met zijn grote energiebehoefte (in 100 miljard zenuwcellen) is optimaal gediend bij voldoende energie. Schade aan onze cellen wordt idealiter voorkomen of gerepareerd door antioxidanten als glutathion. Daarnaast is glutathion belangrijk om te ontgiften. Er moeten ongelooflijk veel stoffen in ons lichaam/brein afgebroken/onschadelijk gemaakt worden door glutathion. Zie schema hieronder. Zorg dus dat je elke dag iets op het menu zet om de aanmaak mogelijk te maken: Glutathion kun je niet kant-en-klaar eten. Het moet worden aangemaakt uit verschillende stoffen. Zo zijn cysteïne, glycine, glutamine, zwavel, selenium, magnesium, B-vitamines, vitamine C, E, chlorofyl en anthocyanen belangrijk voor de aanmaak. In dit recept zijn ze bijna allemaal verwerkt, behalve de anthocyanen. Ik maakte er daarom nog een heerlijke, kleurrijke rode kool salade bij.

Je darmgezondheid is minstens zo belangrijk voor de aanmaak van glutathion: een darm die veel niet goed afgebroken stoffen doorlaat of schadelijke stoffen niet afbreekt 'zadelt' je lever namelijk op met deze taak. Op het moment dat je lever veel moet ontgiften is er minder aandacht voor de aanmaak van antioxidanten. Veel meer groente, chlorofyl en volwaardig voedsel zijn belangrijk om je darmen elke maaltijd te ondersteunen."

Uit: "Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap"