Rozemarijn toastjes

Rozemarijn toastjes

Voor bij het ontbijt, de lunch of de borrel

Bereiding

Meng alle ingrediënten, met uitzondering van de natrium bicarbonaat. Zet het een half uur tot een uur op een koude plek om het gemakkelijker te kunnen verwerken. Meng de natriumbicarnaat erdoor en bestuif een vel bakpapier met boekweitmeel.

Leg het mengsel erop. Doe er een stuk plasticfolie over en rol het met een deegroller tot een platte lap. Probeer het zo egaal mogelijk plat te rollen. Haal de folie weg, steek leuke kerst vormpjes uit het deeg. Trek voorzichtig het deeg rond het vormpje weg en leg het figuurtje van deeg op een bakplaat met bakpapier. Leg het overgebleven deeg weer onder de folie en rol het opnieuw met een deegroller plat. Steek opnieuw vormpjes uit. Dit herhaal je tot alle deeg op is.

Zet de toastjes ca. 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden tot ze hard zijn. Controleer tussendoor wel even: hoe snel ze hard zijn, is erg afhankelijk van de dikte van de toastjes. Je kunt zelf bepalen hoe krokant je ze wilt maken. Af laten koelen en in een afgesloten trommel of pot bewaren.

Erg lekker met iets hartigs bij het ontbijt, met een soepje bij de lunch of met spreads bij de borrel.

Ingrediënten

Voor circa 45 kleine toastjes:

  • 200 gram volkoren meel (bijvoorbeeld de 9-granen-meelmix of een mengsel van haver, boekweit, rogge, gerst, emmerkorn/spelt)
  • 3 gram Keltisch zeezout
  • 3 gram gemalen gemalen rozemarijn
  • 3 gram zeer fijn gesneden verse rozemarijntakjes
  • 3-4 gram Psylliumvezel


  • 40 ml olijfolie (bio, extra virgin)
  • 80 ml water
  • 2 gram natrium bicarbonaat
  • boekweitmeel om je werkblad mee te bestuiven

Gezondheidstips

  • Waarom zou je het nuttige met het aangename niet altijd combineren? Ook tijdens feestdagen, verjaardagen, borrels en etentjes? Deze toastjes/crackers zijn een simpel voorbeeld dat het op een heerlijke manier ook anders kan: met volop vezels voor je darmbacteriën, zonder ontregeling van je bloedsuikerspiegel door snelle koolhydraten, zonder toegevoegde gluten, met heerlijke olijfolie en lekker Keltisch zout. Volop smaak, volop wezenlijke voedingsstoffen.
  • Leef je uit en varieer naar hartenlust met de kruiden. Zoveel mensen, zoveel smaken!