Stamppot Groene Blaadjes
Een stamppotje van detox chlorofylgroenten. Niet alleen superlekker, ook prachtig om te zien, gratis uit de supermarkt van Moeder Natuur. Wist je dat kruiden die uit de natuur krachtpatsers zijn voor je gezondheid?
Bereiding
Fruit in een pan de ui, knoflook en stukjes paprika in roomboter/olijfolie. Maak op smaak met peper enzout. Was de groenteblaadjes en snijd ze eventueelwat fijner.* Maak een puree van de aardappelen en pastinaak, voeg hier de gefruite ui aan toe en mengdan de groene blaadjes erdoor. Maak op smaak met peper, zout en eventueel nog wat nootmuskaat. Maar ook erg lekker met bijvoorbeeld rozemarijn of pesto.
Ingrediënten
- 500-700 gr gekookte aardappel
- 150-200 gr gekookte pastinaak, schorseneer of een deel aardpeer
- 200-250 gr fijngesneden blaadjes (een mengsel vanalles wat je maar hebt: spinazie, (wilde) rucola, melde,daslook, look-zonder-look, knopkruid, snijbiet,zevenblad*, brandnetel*, wortelloof, tuinbonenloof/toppen, rode bieten loof, andijvie, tuinkers,duizendblad enz.)
*Deze kruiden fruit je met het uienmengsel.
- 1 flinke ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetlepels roomboter of olijfolie
- ½ puntpaprikapeper en zout
- Eventueel een koffielepel zeewier
OPTIONEEL: Garneer met wat stukjes zongedroogde tomaat en/of kiemen. En nog een flinke scheut olijfolie.
KIES: je eiwitbron erbij: vlees, vis, noten, kaas, zaden, een eitje, tempe etc.
Gezondheidstips
TIP: Dit gerecht is ook koud erg lekker, bijvoorbeeld een restje als lunch. Serveer het dan mooi in een serveerring, garneer met een eitje, wat feta of wat noten met daarnaast wat extra salade. De koude aardappelen vormen een excellent maaltje voor je darmbacteriën.
TIP: Eigenlijk is het bijzonder dat we zoveel weggooien als je groente eet. Denk aan het blad van een tuinboon, bloemkool of rode biet. Het leven kan goedkoper, lekkerder en gezonder worden als we ook dit gaan eten. Gewoon van alles een beetje, zodat bepaalde smaken niet overheersen. Dit geldt overigens alleen voor onbespoten groente. Op het loof/blad worden immers de gewasbeschermingsmiddelen gespoten. Leer wel onkruiden als voedsel te herkennen, anders moet je er niet aan beginnen. Overal in Nederland kun je zowel live als online wildpluk cursussen volgen.TIP: Ik droog elk jaar een heleboel blaadjes, zodat ik ook in de winter en het vroege voorjaar gratis van dit heerlijke gerecht kan genieten. Belangrijk, want dan is het zeker belangrijk om dagelijks je portie chlorofyl binnen te krijgen.
TIP: Onkruiden in je dieet leveren je een shot aan beschermende stoffen als polyfenolen op. In het wild geplukte kruiden kunnen tot wel twaalf keer meer van deze stoffen bevatten dan bijvoorbeeld blauwe bessen of rode wijnen die er bekend om staan. (1)(2) Deze polyfenolen hebben veelzijdige eigenschappen en beïnvloeden allerlei gezondheidsaspecten. Voorwaarde is wel dat ze door gezonde darmbacteriën worden afgebroken en omgezet in actieve beschermende stoffen. Als ze zijn omgezet in hun actieve vorm beschermen ze ook direct je darmen, doordat ze dysbiose in de darmen tegengaan en ontstekingen in de darmen remmen.Een greep uit de vele positieve eigenschappen van polyfenolen:
- Ze dragen bij aan een adequate omzetting naar GABA, ook wel je eigen rustgevende ‘tranquilizer’ genoemd.
- Ze dragen bij aan vermindering van laaggradige ontstekingen door verlaging van CRP, ook in de hersenen.
- Ze hebben antioxidatieve eigenschappen/voorkomen de vorming van vrije radicalen.
- Ze dragen bij aan vermindering van angst en depressie.
- Ze dragen bij aan gezonde niveaus dopamine en noradrenaline.
- Ze ondersteunen de werking en opname van vitamine C.
- Ze hebben een anti-histamine werking (bijvoorbeeld de weegbree in dit recept).
- Ze hebben een antivirale en antibacteriële werking.
- Ze verlagen het risico op insulineresistentie en diabetes 2.
- Ze dragen bij aan een gezonde celgroei en afbraak van cellen.
Zie verder mijn boek "Je Brein Vitaal" en mijn artikel "Antioxidanten, kleurrijke beschermers."
Je zou denken, waar wachten we op? Veel vaker betaalbaar, gezond en vitaal voedsel eten uit de natuur.
1)https://www.researchgate.net/publication/222667575...;
2)https://www.researchgate.net/publication/281236890...;