Uienplaatkoek

Uienplaatkoek

De ultieme meeneemlunch voor gezonde darmen?

Bereiding

Doe de oliën in een koekenpan en fruit de uien, knoflook en appels. Voeg alle specerijen toe en meng goed. Doe het sinaasappelsap (met de pulp) en de rasp erdoor en zet het gas uit. Meng in een grote kom het boekweit meel en de geraspte ongekookte aardappelen. Voeg peper, zout en/of tamari toe. Kluts het geheel even met een mixer met deeghaken en voeg vervolgens het gefruite uienmengsel toe. Proef even en voeg naar hartenlust nog iets van zout, peper of specerijen toe. Meng tot een homogene massa en smeer het uit (op bakpapier) op een plaat. Of doe het in een taartvorm. Druk stevig aan en zet het circa 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 140 graden. Laat de taart goed afkoelen, het krijgt pas na afkoeling zijn stevigheid. schenk er een beetje honing over en zet het in de koelkast om het een paar uur te laten opstijven.

Als je snel wilt kun je, in plaats van raspen, de uien, appels en aardappelen ook in een foodprocessor fijn hakselen.

Ingrediënten

Voor de vulling:

  • 2 eetlepels kokosolie 
  • 1 eetlepel olijfolie of roomboter
  • 350-450 gram fijngesneden uien
  • 2 à 3 tenen knoflook, uitgeperst
  • 2 Elstar- of Goudrenet appels, fijngesneden (biologische appels hoef je niet te schillen)*
  • 1-2 volle eetlepels kurkuma of kerrie

* Of vervang door fijngeraspte zoete aardappel/pompoen. Ook mooi voor de kleur!

Bij een hogere eiwitbehoefte kun je eventueel een paar eieren door het mengsel doen.

  • evt. nog een snufje chili
  • 1 à 2 cm (meer is ook lekker) verse, fijngeraspte gember (anders ½ eetlepel gemalen gember)
  • evt. rasp + sap van 1 biologische sinaasappel (inclusief de vezels)
  • 500 gram geraspte/fijn gehakte aardappel
  • 100 gram boekweit meel
  • op smaak brengen met peper, Keltisch zeezout of tamari

Eventueel voor de garnering:

  • 2 eetlepels (Manuka)honing
  • beleg de plaatkoek eventueel nog met plakjes rode biet en/of wat rode kiemen

Gezondheidstips

Tip van Rineke: dit vind ik een typisch voorbeeldrecept hoe gemakkelijk je stress remmend kunt eten: dit gerecht verhoogt nauwelijks je bloedsuikerspiegel (en dat scheelt heel wat aanmaak van stress hormonen) en levert een scala voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Je darmbacteriën hebben, zeker in tijden van stress, optimale voeding nodig. En dat krijgen ze met dit gerecht, hun lievelingskost: resistent zetmeel. Ik vind het bovendien een superlekker gerecht!

Alle honing bevat antibacteriële en ontstekingsremmende- en anti-biofilm eigenschappen. Manuka bezit deze eigenschappen nog sterker, zeker als het gaat om antibioticaresistente bacteriën.

Dit is een recept uit mijn boek 'Alles draait om je hormonen'.