Recepten
Goed voor je brein
Regenboog 'nasi' van gerst
Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog. Maak lekkere stappen richting een gezonde bloedsuikerspiegel en veel meer beschermende stoffen in je eten.
De 'groene variant' van spekdikken
Spekdikken is een traditioneel Oudjaarsgerecht bij ons in de provincie: met rogge, stroop, spek en worst. Ik heb een groene & lokale variant bedacht. En maakte daarom het traditionele oudjaars recept uit onze streek in een gezondere vorm. Niet alleen qua lokale ingrediënten*. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht.
* Zeg nou zelf, is het niet bijzonder vreemd dat we zelfs een traditioneel streekgerecht niet meer maken van lokaal meel? Terwijl dit toch echt héél goed mogelijk is.
Mediterrane divertarier schotel
Eén van de favoriete meditterane recepten uit mijn nieuwe boek is de 'mediterrane divertarier schotel': Omdat het zoveel diversiteit aan voedingsstoffen geeft (de primaire voorwaarde voor veerkracht) maar ook omdat je met dit gerecht ieders voedingskeuzes kunt respecteren: zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren kunnen hun eigen eiwitten kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Bovendien kun je het ruim van te voren klaar maken, lekker relaxed. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/weekmenu.
Romige groente bowl met cashewnoten
80-90% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmgezondheid. En die wordt voor een groot deel bepaald door dikkedarmbacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw voeding zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-ketenvetzuren.
Notenpasta kaneelbrood
Als je chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels hebt kan er insulineresistentie ontstaan. Dit kan in zijn kielzog heel wat andere problemen met zich meebrengen zoals overgewicht, diabetes 2, chronische ontstekingen, klachten van het brein etc. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van insulineresistentie. Een deel ervan verwerkte ik in dit heerlijke brood.
Kamut spaghetti
We kunnen ons er vaak niet zoveel bij voorstellen: er is eten in overvloed en toch kunnen er tekorten aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn. Tekorten aan voedingsstoffen geven niet onmiddellijk klachten en je voelt ook geen onmiddellijke verbeteringen als je deze aanvult.
Kippenlever paté
Orgaanvlees is misschien wel het meest vitale stukje vlees. Althans van een duurzaam gehouden dier. Met mate orgaanvlees eten, is het overwegen beslist waard als je af en toe vlees eet. Lever is één van de rijkste bronnen aan vitamine A, B12, B3, Q10, choline, liponzuur, ijzer en vitamine B2.
Omega 3 Breinolie
Olie voor dagelijks KOUD gebruik in je maaltijden. Deze olie bevat evenveel Omega 3 als Omega 6. Zo kun je met een lepel olie per dag al werken aan een gezondere Omega 3/6 balans.
Koffie 'tartaartje'
Dit bloeddrukverlagende en vaatversterkende 'koffie tartaartje' is zo lekker en heel gemakkelijk te maken! Lekker als toetje, maar ook als ontbijt!
Zoete Bonenburgers
Zonder essentiële suikers een grotere kans op miscommunicatie. Wie mijn boek 'Alles draait om je Hormonen' of "Weten van (h)eerlijk eten deel 2 heeft weet al iets van essentiële suikers. Deze hechten zich aan een soort antennes op jouw cellen in je lichaam: ze vangen zo bijvoorbeeld boodschappen op die ze doorsturen naar andere cellen. Maar ze doen meer!
Bloemkool pizza
Gun je brein choline. Uit choline maak je de neurotransmitter acetylcholine. En daar wil je echt nooit een tekort aan hebben.
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.