Recepten
Goed voor je celbescherming
Stamppot Groene Blaadjes
Bijna hadden we sla, rucola, radijs, raapstelen en spinazie. Maar het lot besliste anders……wat een enorme slakkenplaag hebben we zeg! Daar gingen alle detox chlorofylgroenten. Daarom van de nood een heerlijke deugd gemaakt; voorjaarsonkruiden zijn er namelijk wel plenty. Daar komen de slakken nauwelijks aan. Bovendien hebben we een explosie aan vlezige winterpostelein door de regen van de afgelopen tijd. Het leidde tot een heerlijk stampotje vol 'krachtpatser-ingredienten' voor onze gezondheid. En ook nog eens gratis uit de supermarkt van Moeder Natuur, superlekker en mooi om te zien.
Kleurrijke breekchocolade
Word weer baas in eigen buik, als het om traktaties gaat. Door ze zelf te maken word je weer baas over de ingredienten. Is het niet fantastisch dat je een plak chocolade kunt omsmelten tot een overheerlijke, kleurrijke en antioxidatieve versnapering?
Haver goudrenetten plaattaart
Klik hier voor het recept van een heerlijke en gezonde haver goudrenetten taart. Het is van nature glutenvrij. Je kunt het ook zonder ei en toegevoegde suikers maken.
Winterpostelein Omega 3 salade
Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterposteleinsalade komt uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten 2. Met de combinatie van andere Omega 3 rijke ingrediënten is dit een prachtige boost wat betreft dit vetzuur.
Tomaten chips. Of liever sofrito?
Lekkerder dan dit (vind ik) ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.
Slowfood stoofpotjes
Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karamelliseren, bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die gezond oud worden en/of je breinvitaliteit flink in de weg kunnen staan. Er is een andere manier. En ook nog eentje die bovendien goed uitpakt qua kosten als je op gas kookt. Of een druk leven hebt! Slowfood in een druk leven, het kan echt!
Pompoenpit toastjes
Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn! Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn, is mijn stellige overtuiging. Het laten staan van bewerkt voedsel (kenmerken: vaak met geraffineerde ingrediënten als bloem/ vetten waar je hormonen niets aan hebben/ bloedsuikerspiegelverhogende suikers / gebrek aan vezels & veel stoffen die je niet in een kookboek tegenkomt) en zelf de keuken ingaan is een lekkere, leuke en gezonde stap.
Quinoa maaltijdsalade met geroosterde seizoengroenten
De in Nederland geteelde quinoa is ‘volkoren’: geteeld zonder bitterstoffen, zodat het buitenste zaadvlies niet verwijderd hoeft te worden. Zodoende blijven er meer vitale voedingsstoffen beschikbaar. Kiezen voor producten van Nederlandse komaf is misschien wel een van de makkelijkste dingen die je als consument kunt doen. Door met het seizoen mee te eten, krijg je automatisch meer diversiteit op je bord. En door te kiezen voor voedsel van Nederlandse komaf of zelfs uit je eigen streek bespaar je ook nog eens op voedselkilometers.
Herfstige pannenkoeken lasagne met zoete aardappel en pastinaak
Een lasagne waarbij je vooral de zoete aardappelen als 'lasagne bladen' gebruikt. Met deze lasagne krijg je een boost aan groenten met prachtige carotenoïden (door de zoete aardappel, mais en sofrito) en ook nog eens eentje waar je je darmbacteriën erg blij mee maakt.
Mediterraan Pannenkoek buffet
Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.
Regenboog 'nasi' van gerst
Natuurlijk denk je bij nasi aan rijst. Maar waarom niet eens van gerst of haverkorrels? Met alle kleuren groenten van de regenboog. Maak lekkere stappen richting een gezonde bloedsuikerspiegel en veel meer beschermende stoffen in je eten.
De 'groene variant' van spekdikken
Spekdikken is een traditioneel Oudjaarsgerecht bij ons in de provincie: met rogge, stroop, spek en worst. Ik heb een groene & lokale variant bedacht. En maakte daarom het traditionele oudjaars recept uit onze streek in een gezondere vorm. Niet alleen qua lokale ingrediënten*. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht.
* Zeg nou zelf, is het niet bijzonder vreemd dat we zelfs een traditioneel streekgerecht niet meer maken van lokaal meel? Terwijl dit toch echt héél goed mogelijk is.
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.