Recepten
Goed voor je hormonen
Haverkorn met Omega 3
Hoe bijzonder dat je een supervoedzaam, supermakkelijk en supergezond broodje kunt maken van hele haverkorrels, lijnzaad en pitten? Erg lekker, vind ik. Het heeft een beetje de look & bite van roggebrood.
Rode kool & rode bieten quiche
Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.
Zomerfruit taart zonder oven
De 'zwarte- en rode bessentijd' is geruisloos overgegaan naar ' wijnbessen tijd'. Wauw, wat mooi en wat lekker die eerste wijnbessen. Maar dat denk ik bij alles wat ik voor het eerst in het seizoen eet. Dat is ook zo mooi van mee-eten met het seizoen, elke keer die fantastische smaakverrassingen die elkaar opvolgen vanaf de prille lente tot laat in het jaar.
Daarom een nieuwe zomertaart gemaakt. Wederom als dank voor onze vrijwilligers die al deze bessen helpen plukken. Super gemakkelijk te maken, zonder oven. En voor wie geen wijnbessen heeft, van ander zomerfruit is het vast ook erg lekker!
Winterpostelein Omega 3 salade
Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterposteleinsalade komt uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten 2. Met de combinatie van andere Omega 3 rijke ingrediënten is dit een prachtige boost wat betreft dit vetzuur.
Pompoenpit toastjes
Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn! Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn, is mijn stellige overtuiging. Het laten staan van bewerkt voedsel (kenmerken: vaak met geraffineerde ingrediënten als bloem/ vetten waar je hormonen niets aan hebben/ bloedsuikerspiegelverhogende suikers / gebrek aan vezels & veel stoffen die je niet in een kookboek tegenkomt) en zelf de keuken ingaan is een lekkere, leuke en gezonde stap.
Verrassende lupine of bonenburgers
Minder soja eten kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van jezelf en de aarde. Waarom gebruiken we niet meer Nederlandse eiwitbronnen als vervanger voor buitenlandse soja. Zo lekker! En een mooie bijdrage aan variatie in je eetpatroon.
Rogge-ontbijtkoek
Een (h)eerlijk vezelrijk recept voor rogge-ontbijtkoek. Rogge en roggebrood zijn prima vezelbronnen: roggemeel bevat maar liefst 22.6 gram vezels per 100 gram. Voldoende vezels zijn van groot belang voor onze darmgezondheid. En daarmee voor onze totale gezondheid: 80% van ons immuunsysteem bevindt zich bijvoorbeeld in onze darm.
Mediterraan Pannenkoek buffet
Diversiteit op je bord. Met stip op een de gezondste tip voor je gezondheid. Een feestjes voor jezelf, je darmbacteriën en je gasten. En voor je ogen, niets zo mooi dan allerlei kleuren op je bord. En met een dergelijk buffet is het een fluitje van een cent om mee te eten met wat het seizoen biedt.
De 'groene variant' van spekdikken
Spekdikken is een traditioneel Oudjaarsgerecht bij ons in de provincie: met rogge, stroop, spek en worst. Ik heb een groene & lokale variant bedacht. En maakte daarom het traditionele oudjaars recept uit onze streek in een gezondere vorm. Niet alleen qua lokale ingrediënten*. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht.
* Zeg nou zelf, is het niet bijzonder vreemd dat we zelfs een traditioneel streekgerecht niet meer maken van lokaal meel? Terwijl dit toch echt héél goed mogelijk is.
Andijvie pannenkoekjes
Groente en fruit zijn belangrijk als leveranciers van vitamines, mineralen, sporenelementen, vezels voor je darmen en belangrijke antioxidanten. De aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente halen de gemiddelde Nederlander nog steeds niet. Terwijl we voor een optimale gezondheid nog veel liever minstens 400-500 gram groente per dag eten. Groente 'slim verwerken' is een prachtige manier om spelenderwijs meer groente te eten. Ook voor mensen die niet zo dol zijn op groenten.
Koolrabi pickle
Heerlijk en gezond: rauwe koolrabi, radijs, rucola, waterkers enzovoort. Wie nog een stapje verder wil qua gezondheid: maak dan van rauwe koolrabi eens een pickle. Niet alleen omdat je je darmgezondheid en je smaakpapillen er een goede dienst mee bewijst, ook voor een gezonde schildklier is het goed om leden van deze Brassica familie niet al te vaak rauw te eten.
NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.
NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.