Winterpostelein Omega 3 salade
Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterposteleinsalade komt uit mijn boek
Bereiding
Was de sla goed en droog het in een slacentrifuge. Doe het in een schaal en strooi chia- en hennepzaad en de walnoten erover. Knip of snijd de zongedroogde tomaten in hele kleine reepjes, snijd de verse kruiden fijn, schil en snipper de ui en voeg dit alles toe. Meng alle ingrediënten door elkaar. Verbrokkel als laatste de schapenfeta en strooi erover. Maak de dressing, proef even of het zuur/zoet gehalte goed is, voeg desgewenst nog wat van de ingrediënten toe. Serveer het in een kommetje naast de salade.
Ingrediënten
voor circa 2 personen
- 200 gram winterpostelein of veldsla (of van beide wat)*
- eventueel 2 eetlepels chiazaad
- 2 eetlepels gepeld hennepzaad
- 3 eetlepels walnoten
- 5 zongedroogde tomaten
- 1 rode ui
- een paar eetlepels verse groene kruiden
- 100 gram schapenfeta
* maar er zijn natuurlijk veel meer najaars groene blaadjes te vinden. Denk aan wat paardenbloemen, knopkruid, weegbree of wat je maar vindt.
Voor de dressing
- 25 ml biologische koudgeperste koolzaad-, olijf of walnootolie
- 25 ml hennepolie (of 50 ml van één van deze drie oliën)
- 1 teen knoflook uitgeperst
- 30 ml citroensap of appelazijn
- sap van een halve sinaasappel
- 2 eetlepels ahornsiroop, koud geslingerde honing of een
- flinke theelepel kokosbloesemsuiker
- een paar draaien peper en zout uit de molen
Gezondheidstips
Het is algemeen bekend dat er in vis omega 3-vetzuren zitten. Maar de volgende ingrediënten in deze salade bevatten ook allemaal omega 3: winterpostelein, veldsla, hennepzaad, walnoten, chiazaad, walnoten-, koolzaad- en hennepolie en tot slot ook nog de schapenkaas. (omdat schapen normaliter buien lopen en gras eten bevat schapenzuivel een mooie hoeveelheid Omega 3) Wetenschappers zijn er van overtuigd dat mensen (vooral mannen) de omzetting vanuit plantaardige omega 3 naar de uiteindelijke werkzame stoffen EPA en DHA moeilijk maken en we dus vis MOETEN eten. Gelukkig voor de vissen worden er inmiddels ook andere geluiden gehoord: bij vegetariërs werden geen verlaagde niveaus van omega 3-vetzuren gemeten: Wellicht maken zij door andere voedsel- en leefstijlkeuzes deze omzetting toch.
Klik hier voor veel meer informatie over: